Karaciğeri Arındırmak için 7 Neden

Karaciğeri Arındırmak için 7 Neden
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Karaciğeriniz, sorumlu olduğu günlük kritik görevler nedeniyle sağlığınız ve hayat kaliteniz için vücudunuzun en önemli ve hayati organlarından biridir. Bu nedenle arada bir karaciğeri arındırmak önemlidir.

Bu organ, vücudunuzdan toksinleri filtrelemek ve sayısız hastalığı önlemekten sorumludur. Karaciğerinizin 500’den fazla işlevi olduğu ve metabolizmanızda, bağışıklık sisteminizde, sindirim sisteminizde, vücudunuzun arınmasında ve pek çok görevde merkezi bir rol oynadığı biliniyor.

Fakat çoğumuz karaciğerimizi zorluyoruz. Pek çok insan karaciğerin gerçekten ne kadar önemli olduğunu ya da karaciğeri arındırmak için ne yapılması gerektiğini bilmez. Bu sebeple bugünkü yazıda karaciğerinizi arındırmanın gerekliliğini gösteren 7 nedeni sizinle paylaşmak istiyoruz.

Karaciğeri Arındırmak Neden Önemlidir?

karaciğer röntgen

Karaciğeriniz vücudunuzun temel temizleme mekanizmasıdır; gündüz kan dolaşımınızı filtreler ve gece toksinlerden arındırır. Karaciğeri arındırmak, yani detoks, vücudunuzu sağlıklı tutan ve hastalık yaratabilecek atık ürünlerden arındıran önemli bir süreçler serisidir.

Karaciğer tüm hormonlarınızı filtrelemek ve işlemekten, düzgün hormon dengesini ve işleyişini sağlamaktan sorumludur. Bu fonksiyondaki bir sıkıntı fazla östrojen, insülin üretimi eksikliği gibi hormonal dengesizliklere sebep olabilir.

Karaciğerinize detoks yaptığınız zaman toksinleri ve atık ürünleri atarsınız, serbest radikallerle savaşırsınız ve ağır metalleri yok edersiniz. Fakat bunlara ek olarak, karaciğerinizi hemen şimdi arındırmanız için 7 sebep daha vardır.

Hangi Durumlarda Karaciğeri Arındırmak Daha Önemlidir?

1. Doymuş ve işlenmiş yağ açısından zengin bir diyetiniz varsa

Hepimizin bugün bile yediğimiz yemeklerin çoğunun sonradan vücudunuzda depolanacak olan doymuş ve işlenmiş karbonhidratlarla dolu olduğunu inkar edemeyiz.

Kızarmış yemekler, organik olmayan hayvansal ürünler, işlenmiş etler ve konserve yiyecekler karaciğerinizin fazla çalışmasına ve çabuk yorulmasına sebep olur. Çünkü yiyeceğinizi sindirmek karaciğerinizin görevidir ve ne yazık ki bu yiyeceklerin sindirilmesi zordur.

Bu makale de ilginizi çekebilir: Karaciğer Arıtıcı Diyet

2. Diyetiniz işlenmiş karbonhidrat açısından zenginse

karaciğeri temizlemek işlenmiş karbonhidrat

Beyaz ekmek, makarna, şekerli içecekler ve tatlılar gibi işlenmiş karbonhidrat açısından zengin yiyecekler de karaciğerinizi yorar; çünkü kanınızdaki şeker seviyesini düzenlemek için daha fazla çalışması gerekir. Diyetiniz bu tip yiyecekler açısından zenginse, karaciğerinizi düzenli aralıklarla arındırmanız çok iyi bir fikirdir.

3. Alkol tüketiyor ya da reçeteli ilaçlar kullanıyorsanız

Karaciğerinizin alkol ve reçeteli ilaçları işlemesi zordur. Çok alkol tükettiğinizde ya da uzun süre reçeteli ilaç aldığınızda, karaciğerinizde yağlanma ve siroz görülmeye başlayabilir.

4. Temiz hava solumuyorsanız

Dünya üzerinde tamamen temiz ve sağlıklı hava soluyabileceğiniz birçok yer vardır. Çoğumuz uzun vadede sağlığınızı etkileyecek zehirli partiküller soluyoruz. Akciğerleriniz bu maddeleri absorbe etmesi gereken ilk organken, bunları filtrelemek ve vücudumuzdan atmak karaciğerin görevidir.

5. Yeterince uyumuyor ya da dinlenmiyorsanız

karaciğeri arındırmak için nedenler

Vücudunuzun size söylemek istediği şeyi görmezden gelmek kolaydır; fakat yeterince uyumuyor ya da dinlenmiyorsanız zamanla hayat kaliteniz etkilenecektir.

Karaciğerin işlevini en iyi şekilde yerine getirmesi için uyku olmazsa olmazdır. Karaciğeriniz en çok gece yarısı 1 ve 3 arasında aktiftir. Bu sebeple yeterince dinlenmek ve karaciğere işini yapması için süre vermek önemlidir.

6. Çok fazla egzersiz yaptığınız takdirde karaciğeri arındırmak önemlidir

Egzersiz yapmak vücudunuzdan toksinleri atmanız için gerekli olsa da, aşırıya kaçmak kendinize zarar vermenize sebep olabilir. Aşırı egzersiz yapmak, serbest radikallerin etkilerinin şiddetini artırır.

Bunun sonucunda ise karaciğeriniz onlarla savaşmak için yeterli süreyi bulamaz. Eğer siz de böyle yapıyorsanız, karaciğerinize bir mola verdirin ve detoks yapın.

7. Besin değeri düşük bir diyetiniz varsa

besin değeri yüksek gıdalar

Düzgün beslenme, karaciğerinizin iyi çalışması için olmazsa olmazdır. Diyetiniz yeterli miktarda C, B3, B6 ve E vitaminleri, folik asit ve çok daha fazlasını içermelidir.

Aynı zamanda bol miktarda kalsiyum, glisin ve torin gibi temel amino asitlere ihtiyacınız vardır. Diyetiniz bunlardan herhangi biri bakımından yetersizse, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz ya da ek gıda almaya başlamanız gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • American Liver Foundation. (2017). Liver wellness. Asociación Española para el Estudio del Hígado, Libro blanco de hepatología en España, 2015
    • National Institutes of Health. (2014). “Su hígado rinde”, en la web de la National Institutes of Health. https://salud.nih.gov/articulo/su-higado-rinde/
    • Sevastianova K et al. (2012). “Effect of short-term carbohydrate overfeeding and long-term weight loss on liver fat in overweight humans”, Am J Clin Nutr. 2012 Oct;96(4):727-34. Epub 2012 Sep 5.
    • Schwarz JM et al. (2015). “Effect of a High-Fructose Weight-Maintaining Diet on Lipogenesis and Liver Fat”, J Clin Endocrinol Metab. 2015 Jun;100(6):2434-42.
    • Younossi ZM et al. (2016). Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease-Meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes”, Hepatology. 2016 Jul;64(1):73-84.
    • Pérez-Calvo, J. (2013). Nutrición energética para la salud del hígado y la vesícula (Vol. 1). Edaf.
    • Williams, R., & Gimson, A. E. (1991). Intensive liver care and management of acute hepatic failure. Digestive diseases and sciences, 36(6), 820-826. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01311243
    • Vienken, J., & Christmann, H. (2006). How can liver toxins be removed? Filtration and adsorption with the Prometheus system. Therapeutic Apheresis and Dialysis, 10(2), 125-131. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1744-9987.2006.00353.x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.