Karaciğeri Güçlendirmek İçin 12 Yiyecek 

Karaciğerinizi güçlendirmek için sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakıp sağlıklı beslenmek yeterli. Gelin bu harika ve sağlıklı yiyeceklere bir şans verin!
Karaciğeri Güçlendirmek İçin 12 Yiyecek 

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Karaciğer, vücudun  en büyük ikinci organıdır. Hayatınız ve sağlığınız bu organa bağlıdır. Toksinleri atarak kanı filtreleyen karaciğer,  vücudunuzu zararlı maddelere karşı koruma görevini üstlenir. Dolayısıyla, karaciğeri güçlendirmek sağlığımız için yapabileceğimiz en doğru şeylerden biridir. 

Karaciğerin önemi

karaciğeri güçlendirmek

Karaciğerin önemini küçümsüyor olabilir; mide, kalp ya da karaciğer gibi herhangi bir organ olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak karaciğerin de kan pompalama ya da oksijen sağlamak kadar önemli görevleri vardır.

Karaciğer, vücutta biriken toksinlerin atılmasında önemli bir rol oynar. Başka bir deyişle vücudunuz karaciğeriniz sayesinden temiz kalır.

Karaciğerinize çok fazla yüklendiğinizde problemler ortaya çıkar. Çok fazla atığı dışarı atmaya çalışırken yorgun düşen bu organ  görevini daha fazla yerine getiremez.

Bu durum sonucunda farklı hastalıklar ve belirtiler ortaya çıkar.

Karaciğer aynı zamanda safranın üretilmesinden sorumludur. Yani  vücudunuzu temizlemek ve yediğiniz yiyeceklerdeki yağ ve proteinin metabolize edilmesini sağlar.

Karaciğer düzgün çalışmadığı zaman, vücudunuz kendini temizleyemez ve besinler gerektiği şekilde emilemez.

Gözleriniz, beyniniz ve böbreklerinizin sağlıklı olması karaciğerin düzgün çalışmasına bağlıdır. Kanınızın alkolden ve ilaçlardan temizlenmeye ihtiyacı vardır.

Vitamin ve minerallerin depolanması, hasta kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesi hemoglobin ve insülinin parçalanmasında önemli bir rol oynar.

İşte şimdi karaciğeri güçlendirmek için niçin çaba göstermemiz gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz.

Karaciğeri güçlendirmek için tüketilecek yiyecekler

Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak, karaciğerin daha az çalışmasını sağlayacaktır. Böylece toksinler daha kolay bir şekilde arındırılacaktır. İşte bu nedenle yediklerimize dikkat etmek çok önemlidir.

Karaciğerinizin zayıf düştüğünü gösteren ilk belirtiler şunlardır:

  • Baş ağrısı
  • Kilo alma
  • Kötü nefes kokusu
  • Yorgunluk
  • Alerjiler
  • Yiyecek alerjileri

Bu rahatsızlıklardan kaçınıp karaciğeri güçlendirmek için işte önerdiğimiz yiyecekler:

Sarımsak

sarımsak

Sarımsak bir çok açıdan sağlık için yararlıdır. Bu yararların birkaçından bahsetmek gerekirse,  sarımsak karaciğer enzimlerini harekete geçirerek  toksinlerin dışarı atılması sürecini hızlandıran sülfür maddesini içerir.

Aynı zamanda karaciğerinizi koruyan ve toksinlerin atılmasına yardımcı olan alisin ve selenyum mineralini içermektedir.

Greyfurt

Greyfurt bir C vitamini ve antioksidan kaynağıdır. İkisi de karaciğerin temizlenmesi için çok önemlidir.

Greyfurt aynı zamanda enzimlerin üretimini harekete geçirir ve yağların  yakılmasını hızlandırarak karaciğerin yükünü hafifletir.

Mercimek

Mercimek yüksek miktarda arginin içermektedir. İşte barındırdığı bu amino asit sayesinde mercimek, karaciğeri  güçlendirmek için tüketebileceğiniz yiyeceklerin başında gelmektedir.

Bu bileşen, kafa karışıklığı ya da yorgunluk gibi nörolojik problemlere yol açan bir toksin olan amonyağın vücuttan temizlenmesine yardımcı olur.

Turpgiller

Bu sebze ailesi brokoli, karalahana, Brüksel lahanası, kırmızı lahana gibi sebzeleri içerir.

Toksinleri ortadan kaldıran kimyasal maddeler içeren bu sebzeler, karaciğeri güçlendirmek ve temizlemekte çok etkilidir.

Özellikle sigara içen kişilerin, vücutlarından nitrozamini atmak için bu sebzeleri yemesi tavsiye edilir.

Yeşil çay

yeşil çay

Antioksidan olmasıyla bilinen  yeşil çay, karaciğerinizde biriken yağın yakılmasına ve böylece bu organın daha iyi çalışmasına yardım eder.

Zayıflamak  ve toksinlerin sebep olduğu zararı önlemek için yeşil çay içmek harika bir çözümdür.

Domates

Lezzetli olmasının ve vücudun su miktarının bir kısmını karşılamasının yanında domates, glutatyon içerir. Glutatyon, karaciğeri temizleyen bir maddedir.

Domates aynı zamanda cilt, meme, karaciğer ve karaciğer kanserine karşı koruyucu özellikteki likopen pigmentini içerir.

Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler beslenme düzeninizin bir parçası olmalıdır.

Bu sebzeler, karaciğeri zararlı ağır metallerden temizler. Safra üretimini artırarak yiyeceklerle beraber vücudumuza giren tarım ilaçlarını da yok eder.

“Daha az bilinen” yeşil sebzelere örnek olarak hardal otu, pancar yaprağı ve belçika hindibasını verebiliriz.

Limon

Turunçgiller sağlığınız için oldukça yararlıdır. Bu yüzden evinizde daima bu meyvelerden bulundurmalısınız. Limon ve benzeri meyvelerin muhteşem bir faydası da karaciğeri güçlendirmek ve toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktır.

Ayrıca aç karnına içilen limonlu su safra üretimini ve bağırsak hareketini tetikler, midenizi ve bağırsağınızı temizler.

Avokado

Bu lezzetli meyve, yediğiniz yiyeceklerden aldığınız toksinleri arındırarak karaciğerinizin fazla çalışmasını önler.

Haftada bir avokado yemek zarar gören bir karaciğeri iyileştirmek için yeterlidir.

Mayonez yerine ya da aperatif olarak bu meyveyi tüketebilirsiniz.

Zerdeçal

zerdeçal

Zerdeçalın kendine has bir kokusu ve tadı vardır. Karaciğerinize en iyi gelen yiyeceklerden biridir çünkü toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve kanserojen hücreleri iyileştirir.

Salatalara, makarnaya ve çorbalara zerdeçal ekleyebilirsiniz.

Ceviz

Ceviz, arginin, glutatyon ve iyi yağlardan olan omega 3 yağ asidini içerir.

Ceviz, amonyağın sebep olduğu zararlardan karaciğeri korur, kana oksijen gitmesini sağlar ve karaciğeri güçlendirir.

Pancar

Pancar, kanı temizleyen çok güçlü bir sebzedir. Yiyeceklerden ya da havadan vücuda karışan ağır metallerin emilimini sağlar.

Beta keratin, flavonoidler ve diğer sağlıklı bileşenleri içeren pancar ve havucu çiğ olarak kullanarak hazırladığınız salatayla bu sebzenin yararını ikiye katlayabilirsiniz.

Hiç zaman kaybetmeden bu harika yiyecekleri beslenme düzeninize ekleyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Morisco, F., Vitaglione, P., Amoruso, D., Russo, B., Fogliano, V., & Caporaso, N. (2008). Foods and liver health. Molecular Aspects of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mam.2007.09.003
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. How does the liver work? 2009 Sep 17 [Updated 2016 Aug 22]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279393/
  • Soleimani D, Paknahad Z, Askari G, Iraj B, Feizi A. Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Biomed Res. 2016;5:2. Published 2016 Jan 27. doi:10.4103/2277-9175.174962
  • Madrigal-Santillán, E., Madrigal-Bujaidar, E., Álvarez-González, I., Sumaya-Martínez, M. T., Gutiérrez-Salinas, J., Bautista, M., … Morales-González, J. A. (2014). Review of natural products with hepatoprotective effects. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i40.14787
  • Ozsoy Y, Coskun T, Yavuz K, Ozbilgin K, Var A, Ozyurt B. The effects of L-arginine on liver damage in experimental acute cholestasis an immunohistochemical study [published correction appears in HPB Surg. 2013;2013:492846. Ozsoy, Mustafa [removed]; Namlı, Kemal [corrected to Ozbilgin, Kemal]]. HPB Surg. 2011;2011:306069. doi:10.1155/2011/306069
  • Yoshida, K., Ushida, Y., Ishijima, T., Suganuma, H., Inakuma, T., Yajima, N., … Nakai, Y. (2015). Broccoli sprout extract induces detoxification-related gene expression and attenuates acute liver injury. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i35.10091
  • Jiang W, Guo MH, Hai X. Hepatoprotective and antioxidant effects of lycopene on non-alcoholic fatty liver disease in rat. World J Gastroenterol. 2016;22(46):10180–10188. doi:10.3748/wjg.v22.i46.10180
  • Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, et al. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018;10(7):855. Published 2018 Jul 1. doi:10.3390/nu10070855
  • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.