Karbonatın İlginç Kullanımları: 6 Örnek
Karbonatın ilginç kullanımları olduğunu biliyor muydunuz? Bu ürünün sağlığımız için faydalarından sitemizde çokça bahsediyoruz. Ancak karbonat, pahalı temizlik malzemelerinin de yerini alabilecek tamamen doğal ve ekonomik bir üründür.
Temizlik, koku giderme ve vücut temizliği için çok uygun olmasının sırrı karbonatın bazik yapısında gizlidir. Bu yüzden karbonatın ilginç kullanımları hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz. Bu yazıyı kaçırmak istemeyeceğinize eminiz!
Ayrıca bakınız: Yanıklar İçin Karbonat Nasıl Kullanılır?
Karbonatın İlginç Kullanımları
1. Tıkanmış Delikleri Açın
Hayatımız boyunca hepimiz tıkanmış lavabo veya boru sorunuyla karşı karşıya kalmışızdır. Bu durumda bir koku oluşmaya başlar ve tıkanıklığı açmak için kimyasal ürünler almamız gerekir.
Ama pahalı ve kimyasallarla dolu ürünleri denemeden önce karbonata şans verin.
Malzemeler:
- ½ bardak karbonat
- 3 bardak kaynar su
Nasıl Kullanılır
- Çok basit! Önce tıkanmış deliğe karbonatı dökün, hemen arkasından kaynar suyu boşaltın. Çok etkili olacak!
2. Kıyafetlerinizdeki Kimyasal Kokuları Giderin
Genelde yeni bir havlu, bornoz veya tişört aldığımızda, kimyasalların ve renklendiricilerin rahatsız edici kokusunu hissederiz. Ayrıca kumaş sert ve pürüzlü gelebilir. Kıyafetlerinizi yenilemek için şunu deneyin:
Malzemeler:
- ½ bardak karbonat
Nasıl Kullanılır
- Diyelim ki havlunuzdaki ve tişörtünüzdeki kokulardan kurtulmak istiyorsunuz. Yapmanız gereken şey bunları karbonatla karıştırılmış ılık suya batırmak ve bekletmek. Ertesi gün normalde nasıl yıkıyorsanız o şekilde makinaya atın.
3. Evcil Hayvanlarınızın İdrar Kokusunu Yok Edin
Eğer köpeğiniz veya kediniz varsa, o zaman neden bahsettiğimizi biliyorsunuz.
Yan odada kedinizin kokulu kutusu veya köpeğinizin tuvaletini yapmayı sevdiği bir köşe mutlaka vardır. Buradaki kokuları yok etmenin haricinde hayvanlarınızın sağlığı için de bu alanları dezenfekte etmeniz gerek.
İşte yapmanız gerekenler:
Malzemeler
- 1 bardak sirke
- 2 yemek kaşığı karbonat
Nasıl Kullanılır
- Çok kolay. Yapacağınız tek şey karbonatı sirke ile karıştırmak, ve bu karışımı temizlemek istediğiniz alana püskürtmek. Daha sonra 2 saat bekletip su ile durulayın.
Ayrıca bakınız: Karbonat ve Bal Karışımı İle Sağlığınızı Güçlendirin
4. Banyodaki Fayansları Temizleyin
Bu basit ipucu ile, hiç zaman harcamadan banyonuzun parlamasını sağlayacaksınız. İşte uygulamanız gereken adımlar:
Malzemeler:
- ¾ bardak karbonat
- 3 damla çay çiçeği yağı
- ½ bardak sirke
- 3 litre ılık su
Nasıl Kullanılır:
- Her şeyi karıştırın ve bu malzemelerin üzerine 3 litre ılık su ekleyin. Oluşturduğunuz karışımı bir sünger yardımı ile fayanslarınızı ovmakta kullanın.Hemen fayanslarınızın parlamaya başladığını göreceksiniz, Ayrıca çay çiçeği yağı sayesinde de fayanslar mikroplardan arınmış ve güzel bir kokuya kavuşmuş olacak. Müthiş bir yöntem!
5. Buzdolabındaki Kötü Kokulardan Kurtulun
Bazen buzdolabının kapağını açar açmaz o korkunç koku ile karşılaşırsınız. görünürde bir sorun oyktur ama koku devam eder.
peki ne yapabilirsiniz? Endişelenmeyin, bu durumda karbonat yardımınıza koşacak!
Malzemeler
- ½ bardak karbonat
- 2 bardak kaynar su
Nasıl Kullanılır
- Öncelikle buzdolabını boşaltın, dolapları bu şekilde temizlemek ve istenmeyen kokuyu gidermek daha kolaydır. Karbonatı ve suyu karıştırıp bir fırça yardımı ile buzdolabının iç bölmelerine uygulayın. Başka bir ipucu ise, kötü kokulardan kurtulmak için ağzı açık bir kaba 1 bardak karbonat koyup bunu buzdolabının arkasına yerleştirmek olacaktır. Karbonat, kötü kokuları alacaktır.
6. Eski Kitaplardaki Kötü Kokulardan Kurtulun
Hepimiz bu kokuyu biliyoruz. Hatta bazılarımız bu kokuyu çok seviyor.
Eski kitapların kokusu size rahatlatıcı ve hatta romantik geliyor olabilir. Ne var ki bu kokuya dayanamayan insanlar da var. Kitap okurken koku yüzünden dikkatinizin dağılmasını istemiyorsanız harika bir yöntem biliyoruz:
Malzemeler
- ½ bardak karbonat
- Kitabı koymak için plastik bir kap
Çok basit. Kitabı plastik kabın içine koyun ve karbonatı serpin. Kapağını kapatın. Küften ve kokudan kurtulmak için bu şekilde 1 hafta bekletin. Sonuç sizi çok şaşırtacak!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sodium bicarbonate. (a). Retrieved Dec 9, 2019, from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/516892
- Sodium bicarbonate. (2018). Retrieved Dec 9, 2019, from https://www.cdc.gov/index.htm
- Thomas, S. H., & Stone, C. K. (1994). Acute toxicity from baking soda ingestion. The American Journal of Emergency Medicine, 12(1), 57-59. doi:10.1016/0735-6757(94)90200-3