Karbonatın Ev Temizliğinde Kullanımı için 12 Yol
Karbonatı nerelerde kullanabileceğinizi daha önce hiç merak ettiniz mi? Karbonat farklı türde yiyecekler yapmak (tuzludan tatlıya) için kullanılmasının yanında, kozmetik sektöründe ve ilaç sektöründe de kullanılan bir maddedir. Bugün karbonatın ev temizliğinde kullanımı için 12 yol paylaşacağız.
Karbonat tozu diğer maddelerle bir araya getirildiğinde çok iyi tepki verir. Böylece istediğiniz sonuçları elde etmenizi sağlar. Örneğin karbonatın ev temizliğinde kullanımı için biraz limon suyu ve suyla karıştırabilirsiniz.
Aynı zamanda temizlik gücünü artırmak için bir deterjanla da karıştırabilirsiniz. İki seçenek de gayet iyidir; ancak bunların dışında daha pek çok seçenek vardır. Gelin bir göz atalım!
Karbonatın Başlıca Kullanım Alanları
Karbonatın ev temizliğinde kullanımı lekelerin yok edilmesine ve yağ birikintilerinin temizlenmesine odaklanır. Karbonatın bunların dışındaki kullanım şekilleri ise şöyle sıralanabilir:
- İlk yardım: Asit yanıklarını tedavi etmek
- Kişisel hijyen: Diş macunu ve gargara dahil
- Böcek (hamam böceklerini öldürmek için idealdir) ve mantar ilacı
- Alkaliteyi artırır, havuza eklemek için harika bir elementtir
- Özellikle de C tipi (elektrik nedeniyle çıkanlar) ateşi söndürür
Bunu da okuyun: Doğal Malzemelerle Diş Beyazlatma
Karbonatın Ev Temizliğinde Kullanımı
Gördüğünüz gibi karbonat pek çok amaçla kullanılabiliyor. Bugün evinizi temizlemek için karbonatı nasıl kullanabileceğinize odaklanacağız. Gerçek şu ki karbonatı bir temizlik ajanı olarak kullanmak sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Şimdi size bahsedeceğimiz yöntemleri bir yere not edin:
1. Karbonatın ev temizliğinde kullanımı: Tencereleri, tavaları ve tabakları yıkamak
- Tabaklarınızı yıkarken yağların kolayca çıkmasını sağlamak için normalde kullandığınız deterjanın içine birkaç yemek kaşığı karbonat ekleyin.
- Yağ tabakası veya yiyecek kalıntısı çok sertse içinde deterjan ve karbonat bulunan suda biraz bekletin.
- Sonra kalan kirleri çıkarmak için bir süngerin üzerine aynı karışımdan biraz dökün ve tabakları sünger yardımıyla temizleyin.
2. Yüzeyleri temizlemek
- Nemli bir süngerin üzerine dökün.
- Bu süngerle fayansları, küvetleri, lavaboları v.b. silebilirsiniz.
- Daha da iyi sonuçlar elde edebilmek için karbonat ve normal temizleyicinizi karıştırıp macun haline getirerek kullanabilirsiniz.
- Macun kıvamındaki karışımı 5 dakika bekletin sonra da suyla durulayın.
3. Mikrodalga fırını temizlemek
Bu cihazın üzerinde genellikle çok fazla yemek lekesi olur. Fırının iç kısmını temizlemek için bir süngerin üzerine karbonat serpin. Süngeri ıslatın ve lekeleri temizleyin.
4. Fırını Temizlemek
- Genelde yemek yaparken düşen artıklar fırının yüzeyinde birikir. Temizlemek için fırının yüzeyine karbonat serpin.
- Üzerine biraz su sıkın ve bir gece o şekilde bekletin.
- Sabah bir sünger yardımıyla silin.
- Kir tabakası ovalamanıza gerek kalmadan kolayca çıkacaktır.
5. Mobilyaları Temizlemek
Renkli kalem lekeleri için, leke olmuş mobilyaların yüzeyini veya duvarları, üzerinde karbonat olan nemli bir süngerle sildiğinizde yok olacaktır.
6. Yerleri Temizlemek
Bir sıcak su kovasının içinde yarım bardak karbonatı çözdürün. Bu suyu kullanarak yeri paspaslayın ve durulayın. Yerler temizlenecek ve çok az bir çabayla ışıl ışıl görünmüş olacaktır.
7. Karbonatın ev temizliğinde kullanımı: Duş Perdesini Temizlemek
Duş perdesinde genellikle sabun ve kir kalıntıları olur. Bunlardan kurtulmak için bir süngerin üzerine karbonat dökün, bu süngerle duş perdesini silin ve sonra da durulayın.
9. Kahve ve Çay Fincanlarını Temizlemek
Özellikle açık renkli kıyafetlerdeki çay ve kahve lekelerini temizlemek için de karbonat kullanabilirsiniz. Bu lekelerin çıkmasının imkansız olduğu söylenir. Ayrıca bardaklardaki kokudan da kurtulabilirsiniz. Eğer zorlu bir lekeyse bir sünger yardımıyla doğrudan müdahale edin.
Bunu da okuyun: Kıyafetlerdeki Ter Lekelerini Çıkarmak İçin 6 İpucu
10. Sıvı Deterjanın Gücünü Artırmak
Karbonat suyun pH seviyesini dengeleme konusunda çok iyidir. Bu da kıyafetlerin daha temiz ve daha parlak görünmesine yardımcı olur. Her yıkama için sıvı deterjanın içine 1/2 bardak karbonat ekleyin.
11. Karbonatın ev temizliğinde kullanımı: Yağ Lekelerini Temizlemek
Yağ lekesi söz konusu olduğunda tek yapmanız gereken lekeli bölgeye biraz karbonat dökmek ve sonrasında bir fırça yardımıyla temizlemektir. Oldukça kolay!
12. Kötü Kokan Süngerlerin Kokularını Yok Etmek
Yoğun bir karbonat çözeltisi hazırlayın ve kirleri ve kokuları yok etmek için süngerleri bu çözeltinin içine batırın. İsterseniz evi temizlemek için bu üründen başka hangi yöntemleri kullanarak yararlandığınızı bize yazın. Eminiz sizin de bizimle paylaşmak istediğiniz özel bir formülünüz vardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Huacasi-Supo V, Jinéz-Mamani W, Durand-Zea E, et al. Efectos del colutorio de bicarbonato de sodio sobre el pH salival y la microflora oral. Vive Revista de Salud. 2021; 4(11): 141-149.
- Normas Oficiales Mexicanas SCT2. Norma oficial mexicana, detección, identificación, prevención y sistemas contra incendio para embarcaciones que transportan hidrocarburos, químicos y petroquímicos de alto riesgo. Diario Oficial de la Federación Fecha de publicación: 21 de Diciembre de 1998. NOM-025-SCT4-1995.
- Navarrete N. Prevención de quemaduras por ácido tricloroacético durante el tratamiento de condilomas acuminados: neutralización con bicarbonato de sodio. Rev. chil. Dermatol. 2005; 21(2): 145-146.
- Velázquez Peña, S. Desinfección del agua a través de métodos electroquímicos. Ciencia Ergo-Sum. 2017; 24(2): 145-151.