Karın Şişliği: Nedenleri ve Öneriler

Bazen karın şişliğini önlemek ve mide gazından kurtulmak için yemeklerden sonra sindirime yardımcı bir bardak çay içmek faydalıdır. Ayrıca yemeklerinize sindirimi kolaylaştıracak baharatlar ekleyebilirsiniz.
Karın Şişliği: Nedenleri ve Öneriler

Son Güncelleme: 29 Eylül, 2018

Karın şişliği, sadece kötü görünen bir durum değildir. Hatta kronik bir hale gelmeden tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Bu yazımızda size karın şişliği ile ilgili olası nedenlerinden ve bunu engellemek için bazı önerilerden bahsedeceğiz.

Yeterince Çiğnememek

Yemek yerken yeterince çiğnememek, günümüzde çok yaygın bir sorun haline gelmeye başladı. Çünkü artık insanların sürekli acelesi var.

Çoğumuz ya bir yandan iş yaparken hızlıca yemek yemeye çalışıyoruz ya da ayakta veya arkadaşlarımızla konuşarak yemeğimizi yiyoruz. Böylece yiyecekleri yeterince çiğnemiyoruz.

Bu nedenle bedenimizin yiyecekleri sindirmesi yavaşlıyor, karın şişliği ve diğer rahatsızlıklar ortaya çıkıyor.

Ayrıca yiyecekleri iyice çiğnemememiz durumunda, kendimizi daha tok hissetmekten ve dolayısıyla daha az yemekten de mahrum kalmış oluyoruz.

Sindirimin, çeşitli enzimler içeren tükürükler ile, ağızda başladığını unutmamalıyız. Yiyeceklerimizi ne kadar çok çiğnersek, bedenimizin onları sindirmesine de o kadar çok yardım etmiş oluruz.

Bağırsak Parazitleri

Bağırsak parazitleri önemli bir sağlık sorunu olmasına rağmen, ne yazık ki teşhis edilmesi zordur. Bağırsak parazitlerinin çeşitli belirtileri olsa da, bu belirtilerin kaynağı başka şeyler zannedilebilir.

Örneğin, parazitler mide bulantısı, iritasyon, yeme bozukluğu, burun ve rektum bölgelerinde kaşıntı ve karın şişliği gibi durumlara neden olabilir.

Bazı kişiler midelerini rahatsız eden bir şey yediklerini zannedebilir; ancak parazitler söz konusu olduğunda ne yerseniz yiyin karnınız şişer.

Parazitleri doğal yollarla vücuttan atmak kolay değildir. Öncelikle şeker ve buğday içeren ürünleri tüketmeyi kesmelisiniz. Çünkü bunlar parazitlerin ana besinidir.

Buna ek olarak, beslenme düzeninize sarımsak, kabak çekirdeği, kişniş ve acı baharatlar gibi çeşitli gıdaları eklemeniz gerekir.

Ayrıca sağlıklı bağırsak bakterilerinin üremesini desteklemek için probiyotik takviyesi alabilir ve parazit enfeksiyonlarına zemin hazırlayan kabızlığı kendinizden uzak tutmaya çalışabilirsiniz.

diş sarımsak

Fazla Yemek

Sağlıklı yiyecekleri bile çok fazla veya bedeninizin ihtiyaç duyduğundan fazla yerseniz, karnınız şişebilir. Kendimizi tok hissetmeye başladığımız anda yemek yemeyi kesmeliyiz.

Yemekten sonra kendimizi tok hissetmemize rağmen tatlı yediğimiz zamanlar fazla yemeye iyi bir örnek olabilir.

Bunun üstesinden gelmek için, tatlı yemek yerine sindirime yardımcı olacak bir bardak bitki çayı içebilirsiniz. Bu sayede karın şişmesini önleyebilirsiniz.

Gaz

Gaza neden olan çeşitli yiyecekler vardır ve bazı kişiler, bu yiyeceklere karşı daha hassastır. Bu durumla karşılaştığınızda, özellikle de gaza neden olduğu bilinen fasülye ve sebzeleri yedikten sonra anason, nane ve melisa ile bir çay hazırlayıp içerisine kimyon ve rezene gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.

taze naneyle yapılmış soğuk çay

Gıda Hassasiyetleri

Bazen hangisi olduğunu bilmediğimiz bir yiyecek gaza neden olur. Bu durumda en olası şüpheliler genelde gluten veya laktozdur. Eğer bu yiyeceklerden birine karşı hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız test yaptırmalısınız.

Bunu anlamanın kolay yollarından birisi de, bu yiyecekleri bir aylığına beslenme düzeninizden çıkarıp kendinizi daha iyi hissedip hissetmediğinize bakmaktır.

Duygusal Sorunlar

Yukarıdaki nedenlere ek olarak, bazı kişiler duygusal sorunlardan dolayı da karın şişliği yaşayabilirler; çünkü sindirim sistemimizin çalışması yaşadıklarımız ve genel sağlığımız ile yakından bağlantılıdır.

Kendinizi duygusal olarak  normalden daha fazla stres altında hissettiğinizde karnınızdaki şişlik günlerce sürebilir.

Bu durumun üstesinden gelmek için bir terapiste danışmanızı ve homeopati, masaj, refleksoloji, yoga veya tai chi gibi diğer rahatlatıcı seçenekleri denemenizi öneriyoruz.

meditasyon yapan kadın

Sağlıksız Akşam Yemekleri

Akşam yemeği günün en hafif öğünü olmalıdır; çünkü akşamları bedenin yiyecekleri sindirmeye ayıracak çok fazla enerjisi olmaz.

Eğer sabahları karnınız şişmiş olarak uyanıyorsanız, akşam yemeklerinde yediklerinizi değiştirmelisiniz.

Salata çok sağlıklı bir seçim olsa da, gün içerisinde veya öğle yemeğinde daha çok tüketildiği için, akşamları çorba ve pişirilmiş sebzeler yiyebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.