Karpal Tünel Sendromu Ağrısına 5 Çözüm

Telefonla konuşurken veya bilgisayarda yazı yazarkenki pozisyonunuza dikkat etmeniz çok önemlidir. Eğer mümkünse ergonomik klavye kullanmalısınız.
Karpal Tünel Sendromu Ağrısına 5 Çözüm

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2018

Karpal tünel sendromu olarak adlandırılan rahatsızlıktan şikayetçi birçok kadın mevcuttur. Çoğunlukla ameliyat tek çözüm yoludur; fakat durum bu noktaya gelmeden, acıyı azaltacak ve yaşam kalitenizi artıracak çok basit bazı ipuçlarını öğrenmek için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

karpal tünel ağrısı çeken kadın

Karpal tünel sendromu belirtileri genellikle 30-60 yaş arası kendisini gösterir. Kadınlar bu rahatsızlıktan erkeklere nazaran daha fazla şikayetçidirler; çünkü kadınlardaki karpal tünel bölgesi, birçok erkektekine göre daha dardır.

Bu da, kemikler ile bilek arasındaki mesafenin, yani karpal halka şeklindeki bağın (parmaklardaki fleksör tendonların ve medyan sinirin kesiştiği yer) daha fazla gerilerek, daha fazla acı yaratmasına sebep olur.

Sıkıştırılmış tendonlar iltihaplanır ve bazen buna sıvı da eşlik eder. Tüm bunlardan dolayı bu bölge gerilir ve bu da büyük bir acı yaratır. Genellikle vücudun bir tarafında başlamasına rağmen, zamanla diğer bileğe de ilerler. Böylece zamanla, elle bazı eşyaların kavranması, taşınması gibi günlük aktiviteleri dahi imkansız kılabilir.

Belirtiler:

  • Genellikle geceleri oluşan bir ağrı olarak başlar ve bazen elinizde rahatsızlık, karıncalanma, uyuşmaya da sebep olabilir. Ayrıca gece elinizde, sizi uykunuzdan uyandırabilecek derecede bir kramp da hissedebilirsiniz.
  • Kramplar dirseğinize kadar olan bölgede hissedilir hale gelir ve baş parmağınızda bile ağrı duyabilirsiniz.
  • Küçük eşyaları kavramakta zorluk ve parmaklarda hissiyat kaybı yaşayabilirsiniz. Baş ve işaret parmağı ile nesneleri sıkıştırmak özellikle acılı olabilir.

Ayrıca belirtmeliyiz ki; bu semptomlar hamile kadınlarda daha çok görülmektedir; çünkü onların vücutlarındaki sıvı tutulumu daha yüksek miktardadır.

Karpal Tünel Sendromu İçin Tedaviler

1. Anti-Enflamatuar Zencefil Kompresi

zencefil kompresi

Bazı bitkiler, güçlü anti-enflamatuar etkilere sahiptirler. Bunların en iyilerinden biri zencefildir. Bu macunu hazırlamak için, bir yemek kaşığı rendelenmiş zencefil kökü, biraz okaliptüs ve naneye ihtiyacınız vardır.

Dışarıdan satın alabileceğiniz esansları kullanabilirsiniz veya kendi esansınızı kendiniz yapabilirsiniz; her iki yol da işe yarayacaktır. Malzemeleri bir fincan sıcak su ile karıştırın ve sonra buzdolabında soğumasını bekleyin.

Soğuk, ağrıyı azaltmak için en iyi yöntemdir. Kompresi bu karışıma batırın ve rahatsızlık olan bölgeye yarım saat kadar bir süre boyunca uygulayın. Hızla rahatlama sağladığını hissedeceksiniz.

2. Anti-Enflamatuar Selvi ve Biberiye Kompresi

selvi ve biberiye kompresi

Bu tarif için, iki dal biberiyeyi bir fincan sıcak suda bekletmek sureti ile bir çay hazırlayacağız. Çay soğurken, ağrılı bölgeye selvi yağı ile masaj yapınız.

Muhtemelen biliyorsunuz ki; selvi yağı, bilinen en etkili anti-enflamatuar faktörlerden biridir. Masajı takiben, biberiye çayı ile aynı bölgeye soğuk kompres uygulayın.

3. Boyotu Kompresi

boyotu kompresi

Boyotunun ne denli harika olabileceğini hiç duydunuz mu? Anti-enflamatuar olarak uygulanacak herhangi bir kompres için, ağrıyı azaltacak mükemmel bir içeriktir.

Yüksek oranda niasin ve B3 vitamini içerir. Bu sayede enfeksiyonlarla savaşır ve ağrıyı azaltıcı etkisi vardır. Flavonoidler ve vitaminler, osteoartrit ve diğer artrit problemlerini iyileştirmede çok etkilidirler.

Bu bilgiyi aklınızda bulundurun zira bir gün işe yarayabilir. Boyotu ununu su ile karıştırarak bir macun elde edin ve bunu elinizle, karpal tünel bölgesine uygulayın. Sizi nasıl rahatlattığına hayret edeceksiniz.

4. Beslenme Tavsiyeleri

sebze meyve suyu

Karpal tünel sendromu, sağlıklı beslenerek içten de tedavi edilebilir. Bunun için anti-enflamatuar özellikleri olan ve sinirleri, kıkırdağı ve kemiği güçlendirecek besinler tüketmelisiniz.

Öyleyse ne yapmalısınız? Çok basit: Güne başlarken, bir yemek kaşığı keten tohumu yağı tüketin. İçerdiği yüksek B6 vitamini sayesinde, iltihaplarla savaşmada oldukça etkilidir.

Pirinç, lifli sebzeler, tavuk göğsü, muz, greyfurt, ananas ve portakal suyu da bu anlamda müthiş besinlerdir. Bunlar, antioksidan, gerekli mineraller ve B vitamini içerirler. Bu besinleri günlük olarak tükettiğinizden emin olun.

Öğle yemeği için bir diğer harika meyve suyu ise, iki yaprak lahana ve bir yeşil elmadan elde edeceğiniz meyve suyu olacaktır. Eğer bu meyve suyunu haftada üç defa içmeyi alışkanlık haline getirirseniz, rahatlamayı hissedeceksiniz.

5. Ergonomik Tavsiyeler

karpal tünel sendromu ergonomik tavsiyeler

Bu tavsiyeleri ciddiye almanız gerektiğini aklınızdan çıkartmayın. Dizüstü bilgisayarınız, karpal tünel bölgesini ciddi anlamda rahatsız edebilir. Bilgisayarda uzun saatler boyunca yazı yazmaktan veya uzun süreler telefonla konuşmaktan kaçının.

Mutlaka bilgisayar kullanmanız gerekiyorsa, yazarken bileklerinizi eğip bükmeyecek veya germeyecek cinste, ergonomik bir klavye tercih etmeyi unutmayın.

Ayrıca, karpal tünel sendromu semptomlarını azaltacak bazı hafif egzersiz hareketleri de var. Bir dakika boyunca, bileklerinizle yavaşça daireler çizin veya sol baş parmağınızı, sağ ba şparmağınızla yakalayın ve esnetin.

Bu egzersizler sayesinde tendonlarınızdaki esnekliği kaybetmemiş olursunuz. Bu sayede sinirlere daha az yük binmiş olur. Her zaman nazik ve düşük yoğunluklu el egzersizleri yapın.

Karpal tünel sendromu iyileştirilebilen bir rahatsızlık değildir ve genellikle belirli bir noktaya ulaştığında ameliyat gerektirir. Ancak bu zamana ulaşıncaya dek, yukarıda bahsettiğimiz tavsiyeleri uygulayarak biraz rahatlama sağlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Armstrong, T. J., & Chaffin, D. B. (1979). Carpal tunnel syndrome and selected personal attributes. Journal of occupational medicine.: official publication of the Industrial Medical Association, 21(7), 481-486.
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Jama, 282(2), 153-158.
  • Phalen, G. S. (1972). The carpal-tunnel syndrome: clinical evaluation of 598 hands. Clinical Orthopaedics and Related Research®, 83, 29-40.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.