Karpal Tünel Sendromu Ağrısını Hafifletmek İçin 5 Yatıştırıcı Tedavi

Karpal tünel sendromunun sebep olduğu ağrı sizi elden ayaktan düşürebilir. Neyse ki, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı rahatlatıcı doğal çareler vardır. Bu yazımızda bu çareleri keşfedin!
Karpal Tünel Sendromu Ağrısını Hafifletmek İçin 5 Yatıştırıcı Tedavi

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Karpal tünel sendromu ağrısını doğal yollardan nasıl hafifletebileceğinizi biliyor musunuz?

Karpal tünel sendromu avucunuzun içinde bulunan kol orta sinirinin baskılanması dolayısıyla ortaya çıkan bir durumdur. Tek veya iki elde ortaya çıkabilir ve zayıflık, karıncalanma ve acı gibi semptomlara yol açabilir.

Semptomlar başlangıçta hafif olsa da, bu durum tedavi edilmezse kötüleşebilir. Bundan dolayı, sizinle karpal tünel sendromunun acısını hafifletmeye yarayabilecek bazı yatıştırıcı tedavileri paylaşmaya karar verdik.

Hadi bu tedavileri bugün deneyin!

Karpal Tünel Sendromu Acısını Hafifletmek İçin Beş Rahatlatıcı Tedavi

Karpal tüneli hafifletmek için kullanılan tedaviler acının yoğunluğuna bağlı olarak farklılık gösterir. Çoğunlukla, bu sendromu ameliyatsız bir şekilde kontrol etmek mümkündür. Ancak, sizin durumunuz daha kötüyse, doktorunuz ameliyatı da değerlendirebilir.

Rahatlatıcı özelliklere sahip doğal tedaviler, bu durumdan dolayı ortaya çıkan semptomları azaltmak için iyi bir seçenektir. Tıbbi tedavinin yerini tamamen alamasalar da, kaslardaki zayıflama ve acıyla başa çıkmak için iyi bir yol olabilirler.

Bu yolları keşfetmek için okumaya devam edin!

1. Hidroterapi

ağrıyan bileği tutmak

Karpal tünel sendromu yangılara ve sinir sıkışmalarına sebep olur ve bu da acı ve ciddi rahatsızlıklar çekmenize yol açar.

Hidroterapi, karpal tünel sendromu yüzünden ortaya çıkan rahatsızlıklar üzerinde ilginç etkilere sahiptir. Kan dolaşımını iyileştirdiğinden dolayı, acı ve karıncalanma gibi semptomları azaltır.

Ne Yapmalısınız

  • Bir sıcak, bir soğuk su kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
  • Öncelikle, elinizi soğuk su dolu bir kaba batırın.
  • Üç dört dakika sonra, elinizi sıcak su dolu başka bir kaba batırın.
  • Daha fazla rahatlamak için tedaviyi günde 3 kereye kadar tekrarlayın.

2. Kil Lapası

Kil, yüzlerce yıldır tedavi edici bir şekilde kullanılagelmiştir. Anti-enflamatuar ve mineral verici özellikleri dolayısıyla bir sürü farklı durumu rahatlatmak için kullanılabilir. Karpal tünel sendromunuzu hafifletmek için kil lapası uygulamanızı öneririz.

Ne Yapmalısınız

  • Öncelikle, birkaç yemek kaşığı kili sıcak su ve bir kaşık zeytinyağı ile karıştırın.
  • Macunun pürüzsüz olduğundan ve krem gibi bir yapıya sahip olduğundan emin olun. Sonrasında, acıyan bileğinize uygulayın.
  • 15 ila 20 dakika arası bekleyin ve durulayın.
  • Eğer acınız devam ederse tedaviyi tekrarlayın.

3. Zencefil

bir kase toz zencefil

Bölgesel olarak zencefil yağı uygulamak karpal tünel sendromunun yol açtığı enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

Zencefilin tedavisel uygulamaları büyüleyicidir. Hatta, zencefil var olan en çok amaçlı doğal tedavilerden biridir. Zencefil, karpal tünel sendromunun sebep olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar ve ağrı kesici bir madde olan gingerol içerir.

Ne Yapmalısınız

  • Bu baharatın faydalarından yağlarını veya infüzyonlarını (demleme) kullanarak yararlanabilirsiniz. Eğer yağ kullanmaya karar verirseniz, zencefil yağını başka bir baz yağla (zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı) karıştırın ve bu yağla ağrıyan bölgeye hafifçe masaj yapın.
  • Eğer zencefili demlemeye karar verirseniz, sıvıyı bölgesel olarak uygulayabilir ya da içebilirsiniz.
  • Tedaviyi acınız hafifleyene kadar tekrarlayın.

4. Avokado Yağı

Avokado yağı nemlendirici, anti-enflamatuar ve yatıştırıcı bir maddedir. Bu yağ ile karpal tünel sendromundan etkilenen bölgelerinize masaj yapmak ağrınızı azaltabilir.

Ek olarak, avokado yağı kan d olaşımınızı tekrar aktif hale getirir ve bileklerinizdeki sertlik hissini azaltır.

Ne Yapmalısınız

  • Öncelikle, bir miktar avokado yağını dayanabileceğiniz bir sıcaklığa kadar ısıtın.
  • Sonrasında, ağrıyan bölgeye yağ ile biraz baskı yaparak masaj yapın.
  • Durulamayın ve cildinizin yağı emmesine izin verin, eğer mümkünse bileğinizi bir bandaj ile kapatın.
  • Tedaviyi, rahatlayana kadar iki veya üç gün üst üste tekrarlayın.

5. Aloe Vera

bir kase aloe vera jeli

Ayrıca, aloe vera jelini rahatlatıcı etkileri olan eteri yağların etkilerini arttırmak için bir baz olarak da kullanabilirsiniz.

Aloe vera jelinin bölgesel şekilde uygulanması uyuşma ve karıncalanma gibi karpal tünel sendromu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Aloe vera, kan akışını iyileştirmeye ve enflamasyonu en aza indirmeye yardımcı olur.

Ne Yapmalısınız

  • Öncelikle, taze bir aloe vera yaprağının jelini çıkarın.
  • Sonrasında, jeli kullanarak etkilenen bölgeye hafifçe masaj yapın.
  • Eğer isterseniz, aloe vera jelinin etkisini arttırmak için jeli biraz Hindistan cevizi yağı veya avokado yağı ile de karıştırabilirsiniz.
  • Daha fazla rahatlamak için tedaviyi günde iki veya üç kere tekrarlayın.
  • Eğer semptomlarınız devam ederse tedaviyi iki veya üç gün daha devam ettirin.

Karpal tünel sendromunuz hayat kalitenizi etkiliyor mu? Lütfen bu yazımızda paylaştığımız tedavileri deneyin.

Eğer semptomlarınızın iyileşmediğini veya kötüleştiğini fark ederseniz, doktorunuza danışın. Doktorunuz, size başka tedavi seçenekleri önerebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mooventhan, A., & Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. North American Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.4103/1947-2714.132935
  • Moosavi, M. (2017). Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iranian Journal of Public Health.
  • Young, H. Y., Luo, Y. L., Cheng, H. Y., Hsieh, W. C., Liao, J. C., & Peng, W. H. (2005). Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.09.009
  • Woolf, A., Wong, M., Eyres, L., McGhie, T., Lund, C., Olsson, S., … Requejo-Jackman, C. (2009). Avocado Oil. In Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-97-4.50008-5
  • Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, C. S., Selvavenkadesh, S., Kumar, K. P. S., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.