İlaç Almadan Kas Ağrısından Nasıl Kurtulursunuz
İlaç almadan kas ağrılarını hafifletmek ve hatta yok etmek mümkün. Ama bunu başarmak için dikkat etmeniz gereken şeyler var.
Kas ağrısı gündelik hayatınızı mahveder ya da kesintiye uğratır. Hareketsiz yaşam tarzı, 8 saat boyunca bilgisayarın önünde olmak ve yetersiz uyku kas sorunlarının bazı nedenleridir. Bunlar günlük faaliyetlerimizi gerçekleştirmemize engel olabilir.
İşte bu yazıda, ilaç almadan kas problemleriyle nasıl başa çıkılacağı hakkında konuşacağız.
Ayrıca bakınız:Kas Ağrısı İçin 3 Anti-Enflamatuvar Krem
Kas ağrısını ortadan kaldırmak için ipuçları
Belki çok fazla egzersiz yapıyorsunuz ya da belki vücudunuzu fazla hareket ettirmiyorsunuz. Her iki durumda da ortaya çıkan dayanılmaz kas ağrısını ilaç almadan dindirmek için aşağıdaki ipuçlarını uygulayabilirsiniz:
Kas ağrısını ilaç almadan dindirin
1. Buz uygulayın
Buz uygulamak, kaslarınızdaki iltihaplanmayı azaltır. Bununla birlikte, bu tekniğin etkili olması için hemen uygulamanız (ağrı başladığında) gerekir.
İki gün sonra buz uygulamak, yardımcı olmaz.
- Cildin yanmasını önlemek için buz küplerini bir bez ya da plastik torba ile sarın ve 10-15 dakika boyunca etkilenen bölgede tutun.
- Başka bir seçenek de soğuk suyla duş almaktır.
2. Biraz germe hareketi yapın
Bu egzersizleri herhangi bir yerde, ofiste, spor salonunda ya da evde yapabiliriz.
Her biri 10 dakika süren bir dizi germe hareketi, aynı konumda uzun süre durmaktan ya da çok hareketli egzersizden kaynaklanan ağrıyı azaltmamıza yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, eğer kas yaralandıysa ya da kası çok fazla zorlarsak germe kaslara yardımcı olmaz.
Her sabah kalktığınızda, bacak ve kol germeyi içeren 5 dakikalık bir rutin yapın. Bu şekilde, ağrıyı azaltacak ve büyük yaralanmalardan kaçınmış olacaksınız.
Ayrıca germe hareketleri, güne başlamak için mükemmel bir yoldur.
Ayrıca bakınız: Kas Ağrılarını Azaltmak için 7 Kolay Hareket
3. Sıcak bir duş alın
Alan iltihaplı olmadığı için buz uygulamak işe yarayacak gibi değilse, tersini deneyin.
- Kasları rahatlatmak için tahammül edebileceğiniz en yüksek sıcaklıktaki suyla duş alın.
- İyi bir seçenek de Epsom tuzu eklenmiş banyo ya da köpük banyosudur.
- Buhar banyolarına gelince, rahatlamak, gerginliği gidermek ve kas ağrısını azaltmak için oldukça etkilidir. Bunu evde ya da saunaya ve spaya (ki burada masaj da yaptırabilirsiniz) giderek yapabilirsiniz.
4. Yürüyüş
Aktif iyileşme, kas ağrısı ile başa çıkmanın harika bir yoludur, çünkü kaslar hareketsiz olmaktan kaçınır. Kaslarınız sizi son zamanlarda rahatsız ediyorsa, biraz daha fazla yürümeyi deneyin.
- Onlarca kilometre yürümenize gerek yoktur. Yürümek için arabanızı iş yerinizden biraz daha uzakta park etmekle başlayabilirsiniz.
- Yürürken, omuzlarınızı döndürebilir, kollarınızı hareket ettirebilir ve daha fazla rahatlama hissetmek için başınızı iki yana çevirebilirsiniz.
5. Masaj
Kendinize masaj yapmanız pek önerilmese de (bunun nasıl yapılacağını bilmemek durumu kötüleştirebilir), bazen profesyonel bir masöze gitme imkânımız yoktur
Bu durumda, ağrıyı gidermek için dairesel hareketler yaparak en azından yumuşak bir şekilde baskı uygulayabilirsiniz.
Yine de eğer ağrı çok sık yaşanıyorsa, haftada bir bir uzmana gitmek daha iyi olacaktır.
Bu kişi kasları rahatlatan etkili teknikler ve kremler, yağlar ve jeller kullanacaktır.
6. Dinlenin
Stres, rutin ve yükümlülükler kas ağrısının temel nedenidir. Bu nedenle, her gece iyi bir uyku almak esastır. Ayrıca öğleden sonraları kestirmek de faydalıdır.Böylece ilaç almadan ağrılarınız geçer.
Her gece aynı saatte yatmaya ve her gece en az 8 saat dinlenmeye çalışın. Gece boyunca kasların kendini toparlayıp iyileştiğini unutmayın.
7. Yoga yapın
Bu bin yıllık teknik, sadece kas ağrısını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda ağrıyı önlemenize de yardımcı olmaktadır.
Düzenli olarak yoga yapmak esnekliği geliştirir, krampları önler ve stresi hafifletir. Bu tam olarak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şeydir.
Bir yoga merkezine gidemiyorsanız, evde haftada birkaç kez basit yoga hareketleri yapabilirsiniz. YouTube’da bile yoga rutini bulabilirsiniz!
8. Mini masajlar
Vücudunuzun sizi etkileyen alanına bağlı olarak, doğal bir ovalamanın avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Temel olarak yapmanız gereken şey, kaslarınızı bir kumaş parçası ya da sıcak suya batırılmış bir havlu ile ovuşturmaktır.
Etkisini artırmak için sıcak suya anti-enflamatuar özelliklere sahip bir bileşen eklemenizi öneririz:
- Biberiye
- Elma sirkesi
- Kara biber
9. İyi beslenin
Çoğu zaman, belirli besin maddelerinin eksikliği kas spazmlarına, kramplara ya da kas ağrısına neden olur.
- Tüm gıda gruplarını içeren dengeli bir diyet yemeyi deneyin: protein, karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve basit şekerler.
- Buna ek olarak, mevsiminde çiğ meyve ve sebzeleri yemeklerinize ekleyin. Aynı zamanda kırmızı et, baklagiller, fındık, tohumlar ve kurutulmuş meyveleri tüketmeyi de unutmayın.
10. Su için
Kaslarınız bol su almadığı zaman savunmasız olur ve iyileşemez.
Eğer buna aşırı egzersiz yapmayı ya da fazla hareketsiz kalmayı eklersek, kaslarımızın ağrıması şaşırılacak bir durum değildir.
Bunu önlemek için ünlü “günde en az 8 bardak su” önerisini gerçekleştirmeyi deneyin. Bununla birlikte, hava çok sıcak olduğu zaman ya da çok aktif olduğunuz zaman bu miktarı artırmanız gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Buil Cosiales, P. (2006, June). El yoga disminuye la incapacidad y el dolor en los pacientes con lumbalgia crónica. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(06)71795-9
- Gelman, S. ., Lera, S., Caballero, F., & López, M. . (2002). Tratamiento multidisciplinario de la fibromialgia. Estudio piloto prospectivo controlado. Revista Española de Reumatología, 29(3), 99–105. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2011.08.005 Retrieved from http://sid.usal.es/idocs/F8/ART13017/tratamiento_multidisciplinario_de_la_fibromialgia.pdf
- Hernández, G. A., & Salas, J. D. Z. (2016). Hernández – Ejercicio físico y tratamiento lumbalgia Ejercicio físico como tratamiento en el manejo de lumbalgia Exercise as a treatment for low back pain management. Revista de Salud Pública, 19(1), 6. https://doi.org/10.15446/rsap.v19n1.61910 Retrieved from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0124-00642017000100123&lng=es&nrm=iso&tlng=es