Kataraktın 8 Semptomu ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Yaşam tarzınız ne kadar sağlıklıysa, vücudunuzdaki proteinlerin sentezinin de o kadar sağlıklı olacağını unutmayın. Kataraktı doğal yollardan tedavi etmek ve göz sağlığınızı korumak için yaşam tarzınızda değişiklik yapmaya hazır olun!
Kataraktın 8 Semptomu ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Katarakt hastaları bu rahatsızlık ile ilgili detaylı bilgiye sahiptir ancak katarakt semptomlarından muzdarip olmayan kişilerde, bu rahatsızlığın fark edilmesi zor olabilir.

Bu hastalığa sahip olan kişilere göre, katarakt her şeyi sisli bir pencereden görmek gibidir ve bu pencereyi temizlemek de mümkün değil.

Başınıza gelmeden, kataraktın nasıl bir rahatsızlık olduğuna dair ancak belirli belirsiz bir fikriniz olabilir. Kulağa hoş gelmeyen bu rahatsızlığın neyse ki doğal yollardan tedavisi mevcuttur.

Bu yazımızda size kataraktın en yaygın semptomlarından ve doğal tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Katarakt Nedir?

katarakt olan göz

Katarakt, göz merceğinde aşamalı olarak buğulanma meydana gelmesidir. Eğer düzgün bir şekilde tedavi edilmezse durum daha kötü bir hal alır.

Katarakt en çok 40 yaş üstündeki kişileri etkiler. Bunun yanı sıra, zaman içerisinde ortaya çıkan körlüğün dünya çapındaki en yaygın sebebidir.

  • 40’lı yaşlarda, insan vücudunun biyokimyası değişmeye başlar. Gözdeki hücreler tarafından sentezlenen proteinler esnekliğini kaybeder ve sertleşmeye başlar.
  • Proteinler, göz içi merceğinin bazı bölümlerinde birikir.
  • Bu da, gözde görülebilen beyazımsı noktalar oluşmasına neden olur.

Katarakt belirli mesafelerde görme kaybına neden olur. Bununla birlikte, bu beyaz noktalar bir gecede ortaya çıkmaz. Göz bu beyaz noktalara alışmaya çalışırken, katarakt yavaş yavaş gelişir

Kataraktın farklı tipleri ışığı engeller ve gözün farklı açılardan algıladığı görüntülerin şeklini bozar. Bu yüzden, böyle bir sebeple oluşan körlük, bundan muzdarip olan her kişide farklıdır.

Kataraktın Farklı Tipleri

İsimleri gözde etkilenen bölgeye göre değişen üç tip katarakt vardır:

Arka Subkapsüler Katarakt

gözde beyaz lekelenmeler

Kataraktın bu tipini ilk bakışta anlamak oldukça zordur. Buna rağmen, hastalık ilerledikçe hasta etkilerini çok çabuk hisseder. Diyabet hastaları veya yüksek dozda steroid alan kişilerin bu rahatsızlıktan muzdarip olma riski yüksektir.

Nükleer Katarakt

nükleer katarakt hastalığı

İsminden de belli olduğu gibi, bu katarakt nükleusta meydana gelmektedir. 70 yaş üzeri kadın ve erkeklerde en sık görülen katarakt tipidir.

Kortikal Katarakt

tek gözü katarakt olmuş adam

Bu katarakt, çıplak gözle kolaylıkla görülebilir. Gözde küçük opak ve beyaz bölgeler vardır. Göz merceğinin merkezinde küçük kamalar şeklinde görünür.

Kataraktın Semptomları

göz muayenesi

Bu hastalığın bazı semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Bulanık veya lekeli görme
  • Işığa karşı aşırı duyarlılık veya parlak ışıkla temasta rahatsızlık hissi
  • Loş veya karanlık alanlarda görme zorluğu
  • Lamba ve mum gibi ışık kaynağını bulanık görme
  • Renklerde sararma
  • Tek gözde çift görme
  • Gözlük numaralarının sık değişmesi (kataraktın görüşü engellemesinden kaynaklanır)
  • Okuma zorluğu

Bununla birlikte, katarakt semptomları astigmat ve miyop gibi daha az ciddi göz problemlerinin semptomlarına çok benzer. Bu yüzden, bu semptomlardan iki veya daha fazlasını fark ederseniz mümkün olan en kısa sürede doktora danışın.

Kataraktın Doğal Yollardan Tedavisi

Bazı doktorlar bu beyaz noktaların önlenemediği konusunda ısrarcıdır ancak bu rahatsızlığı kısmen azaltacak bazı doğal tedaviler vardır.

Doğal ve invasiv olmayan bir tedavi, bu hastalıktan muzdarip hastalar için alternatif bir yöntemdir. Aşağıda doğal yöntemleri keşfedebilirsiniz:

1. Zararlı Alışkanlıklardan Kaçının

sigarayı kıran kadın

Sigarayı bırakmak ve alkol tüketimini azaltmak yaşam kalitenizi artıracaktır. Bu, ilk etapta sosyal baskılar nedeniyle zor gelebilir.

Sigara içmeyi ve alkolü azaltmak vücudunuzun zarar görmesini önler. Diğer vücut organları gibi, gözler için de sağlıklı alışkanlıklar benimsemek faydalıdır.

2. Dengeli Beslenin

dengeli beslenmenin önemi

Dejeneratif hastalıkları önlemede beslenme en önemli faktörlerden bir tanesidir. Dengeli beslenmek, vücudun dengeli olmasına ve öz-düzenlemeye yardımcı olur.

Öz-düzenleme, vücut tarafından sentezlenen proteinlerin daha uzun süre iyi koşulda olmasını sağlar. Aynı zamanda, yiyeceklerde bulunan antioksidanlar vücudun sağlıklı olmasına yardımcı olur. Meyve ve sebzelerdeki enzimler de göz ve diğer organların sağlığını korur.

3. Mutlaka Güneş Koruyucu Sürün

güneş koruyucu krem

Alakasız görünse de, güneşin morötesi ışınlarına uzun süre maruz kalmanın katarakt gelişiminde payı olabilir.

Morötesi ışınlar, proteinleri ve diğer oküler enzimleri etkiler, parçalar ve okside eder. Bunun sonucunda da enzimler yararlı fonksiyonlarını yitirir.

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü ve büyük şapkalar takmayı ihmal etmeyin. Bu şekilde enzimlerin parçalanmasını önlemiş olursunuz.

4. Göz Damlası Kullanın

göz damlası kullanmak

Genellikle yaşlı insanların doktor tarafından verilen göz damlalarını kullandığını görürüz ancak reçetesiz satılan ve kaliteli göz damlası üreten ilaç firmaları vardır.

Göz damlası gözlerin nemli ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Bu da, gözdeki sinirlerin kayganlığı sağlamak amacıyla fazla çalışmasını önler ve bu sayede de kataraktı azaltır.

Katarakt sadece yaşlıların başına gelmez. Bu nedenle, uzun vadede sağlığınızı korumak için sağlıklı alışkanlıklar benimsemelisiniz.

Yaşam tarzınız ne kadar sağlıklıysa, vücudunuzdaki proteinlerin sentezinin de o kadar sağlıklı olacağını unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Boyd K. ¿Qué son las cataratas? American Academy of Ophthalmology. Septiembre 2021.
  • Clinica Barraquer. Cataratas en los ojos. Qué son, síntomas y tratamientos.
  • Clinica Mayo. Cataratas. Noviembre 2021.
  • Duque Gozalo P. Revisión de los cuidados del ojo para la protección frente a las radiaciones ultravioleta. Universidad de Valladolid. Grado de Enfermería.
  • Gladys. RPWRMDBC. Cataratas. Rev Actual Clínica. 2014.
  • Kl J-. Cataract in adults. UpToDate. 2018.
  • Nash E. Cataracts. InnovAiT . 2013.
  • Raju P, George R, et al. Influence of tobacco use on cataract development. British Journal of Ophthalmology. Noviembre 2006. 90 (11): 1374-1377.
  • Seddon, J., Fong, D., West, S. K., & Valmadrid, C. T. (1995). Epidemiology of risk factors for age-related cataract. Survey of Ophthalmology. https://doi.org/10.1016/S0039-6257(05)80110-9

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.