Kenelerden Kurtulmak İçin 6 Etkili Yöntem
Keneler, örümcekler, akarlar ve akreplerle aynı familyadan olan ufak böceklerdir. Sinir bozucu ufak haşaratlar olmalarının yanında, çeşitli hastalıklar da taşırlar.
Bu kan emici eklem bacaklılar genelde üremeleri ve yayılmaları için mükemmel koşulları sağlayan bahçelik alanlarda, evcil hayvanların tüylerinin arasında veya at ve inek gibi çiftlik hayvanlarının yeleleri gibi yerlerde bulunurlar.
Kenelerin hepsi bulaşıcı hastalık taşımazlar. Ancak eğer bir kene hastalık taşıyorsa, size yapışık kaldığı sürece hastalığın bulaşma riski artar. Kene sizden kan emerken taşıdığı hastalığı size bulaştırabilir.
Bugünkü yazımızda, kendinizi ve evcil hayvanlarınızı kenelerden korumak için faydalanabileceğiniz 6 doğal yöntemden bahsedeceğiz.
Kene ısırığının belirtileri
Genelde kenenin ısırığı fark edilmez. Bu da kenenin size ne kadar süredir yapışık olduğunu anlamanızı zorlaştırır.
Kene ne kadar süredir size yapışık olursa olsun, kene ısırması durumunda çok dikkatli olmalısınız. Bu durum, enfeksiyon veya hastalık kapma riski altında olduğunuz anlamına gelir.
Kene ısırıkları yetişkinlerde genelde bacaklarda görülürken çocuklarda bel hizasının üstünde, saç derisinde veya saç hatlarında görülebilir.
Kene ısırığını fark etmenin zor olmasının nedeni, ısırdığında fark edilecek kadar bir acıya veya rahatsızlığa neden olmamasıdır.
Ancak kene kanınızdan beslenmeye başladığında, aşağıdaki belirtiler ortaya çıkmaya başlayabilir:
- Kaşıntı
- Ciltte kızarma
- Yanma
- Bölgesel yoğun acı
- Su toplamaları
- Nefes alma zorluğu
- Uyuşma
- Şişme
- Güçsüzlük
- Kusma
- Ateş
- Baş ağrısı
- Eklem ağrıları
Kenelerden bulaştığı bilinen en tehlikeli hastalıklardan birisi lyme hastalığıdır. Lyme hastalığı, ciltte döküntülere, baş ağrısına, ateşe ve ürpertiye neden olan bir hastalıktır. Hastalık ilerlediğinde artrite, nörolojik bozukluklara ve kalp sorunlarına neden olabilir.
Bu yüzden, kene ısırmasına karşı dikkatli olmalı ve kenelerden kurtulmak için neler yapabileceğinizi öğrenmelisiniz.
Kenelerden Kurtulmak İçin 6 Doğal Çözüm
Biberiye ve tarçın
Tüm aktarlarda bulabileceğiniz basit malzemeler ile doğal bir kene savar yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan ana malzemeler biberiye ve tarçındır.
Malzemeler
- 10 damla biberiye yağı
- 7 damla tarçın yağı
- 3 damla sedir yağı
- 2 yemek kaşığı badem yağı
Kullanımı
Tüm yağları bir kase veya kavanozda iyicene karıştırın ve kene ısırmasına karşı korumasız olduğunu düşündüğünüz bölgelere sürün.
Bunu da okuyun:
Itır yağı
Bu yağ özellikle evcil hayvanlarınıza yapışabilecek kenelerden kurtulmak için harikadır.
Kullanımı
Yürüyüşe çıkmadan önce evcil hayvanınızın ensesine, omuzlarının arasına, kuyruk ve kalça birleşimine birer damla ıtır yağı sürün.
Narenciye
Narenciye çeşitleri, hem kenelerle hem de diğer haşaratlarla baş etme konusunda etkilidirler.
Malzemeler
- Portakal kabuğu
- Limon kabuğu
- Su
Kullanımı
Limon ve portakal kabuklarını kaynatın, süzdüğünüz karışımı evcil hayvanınızın kürküne sürün.
Bu karışım kediler için uygun değildir çünkü narenciye çeşitlerinin kokusu kedileri rahatsız eder.
Sarımsak
Evcil hayvanınızın sarımsak yemesi, onu kenelere karşı korumaya yardımcı olacaktır.
Kullanımı
Köpeğinize çiğ sarımsak vermeyin. Sağlığı için zararlı olabilir. Onun yerine sarımsağı yemeklerine karıştırabilir veya bir çorba içerisinde verebilirsiniz.
Diş sarımsak yerine sarımsak tozu da kullanabilirsiniz. Yarım kilo normal köpek mamasının içine bir tatlı kaşığının sekizde biri kadar toz sarımsak ekleyebilirsiniz.
Karbonat
Vücuda yapışan kenelerden korunmak için karbonat da kullanabilirsiniz.
Malzemeler
- Yarım tatlı kaşığı karbonat
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 115 gram elma sirkesi
- 115 gram ılık su
Kullanımı
Tüm malzemeleri iyice karıştırıp bir sprey şişesine koyun. Karışımı, gözlere gelmemesine özen göstererek evcil hayvanınızın kürküne veya kendi cildinize sıkın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tabanca, N., Wang, M., Avonto, C., Chittiboyina, A. G., Parcher, J. F., Carroll, J. F., … & Khan, I. A. (2013). Bioactivity-guided investigation of geranium essential oils as natural tick repellents. Journal of agricultural and food chemistry, 61(17), 4101-4107. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf400246a
- Bravo, M., Henríquez, H., Mora, E., & Pinto, A. (2017). Efecto in vitro del ácido acético y ácido cítrico sobre adultos y larvas de la garrapata Rhipicephalus microplus (Acari: Ixodidae). Revista del Colegio de Médicos Veterinarios del Estado Lara, 47. https://www.researchgate.net/profile/Nohemi_Jumbo_Benitez/publication/333856444_Control_de_calidad_de_leche_cruda_en_la_parroquia_Zumbi_provincia_de_Zamora_Chinchipe/links/5d09491f458515ea1a709e57/Control-de-calidad-de-leche-cruda-en-la-parroquia-Zumbi-provincia-de-Zamora-Chinchipe.pdf#page=47
- Stjernberg, L., & Berglund, J. (2000). Garlic as an insect repellent. JAMA, 284(7), 831-831. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/1030915