Kilo Vermek için Ketojenik Diyet Dostu 7 Yiyecek

Yumurta, beslenmenize eklemeniz gereken ketojenik yiyeceklerden biridir. Metabolik sendrom belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur, vitamin ve mineraller açısından zengindir.
Kilo Vermek için Ketojenik Diyet Dostu 7 Yiyecek
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ketojenik ya da keto diyet, hızlı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur; yorgunluk gibi bazı sağlık sorunlarını, metabolik sendromla ilişkili risk faktörlerini ya da diyabeti ortadan kaldırmada etkilidir.

Sağlıklı avantajlarından yararlanmak için beslenmenizde büyük değişiklikler yapmanıza gerek yoktur. Sadece aşağıdaki yiyecekleri düzenli olarak yemelisiniz:

1. Ketojenik Diyet Dostu Yiyecekler: Et

çiğ et dilimleri

İşlenmemiş et, ketojenik diyetin temel bileşenlerinden olan karbonhidrattan az miktarda içerir. Taze et; B vitamini, potasyum ve çinko, kreatin, taurin ve karnosin gibi mineraller içerir. Ayrıca et, antioksidan özelliği bulunan selenyum kaynağıdır ve enflamatuar hastalıkları azaltır.

Sosis veya köfte gibi işlenmiş etlerin genellikle ilave karbonhidratlar içerdiğini unutmayın. Günde en az bir parça et yemeye çalışın. Ketojenik özelliklerinden olabildiğince faydalanmak için mümkün oldukça az yağ ile pişirin ve bol miktarda sebze ile birlikte hazırlayın.

Bu makaleye de göz atın: Kilo Vermek için Kahvaltı Fikirleri

2. Yumurta

İkinci ketojenik yiyecek yumurtadır. Bir büyük yumurta, 1 gramdan az karbonhidrat ve 6 gramdan az protein içerir; bu da onu ketojenik diyet için mükemmel bir sağlıklı gıda yapar.

  • Kötü ününe rağmen, A, B9, B12, D, E ve K vitaminleri ile demir gibi esansiyel mineralleri içerdiğinden yumurta sarısı yemek sağlığınız için çok yararlı olabilir.
  • Ayrıca yumurta yemek, insülin direncini artırarak metabolik sendrom belirtilerini hafifletebilir.

3. Zeytin

bir kase yeşil zeytin

Zeytin, her biri 0.2 gram karbonhidrat içeren başka bir ketojenik besindir. Ayrıca, zeytindeki karbonhidrat lif halindedir. Zeytin iyi bir E vitamini, demir, bakır ve kalsiyum kaynağıdır.

Ek olarak, oksidatif hasarın azalmasına ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olabilecek antioksidanlar (oleuropein, hidroksitirosol, tirosol, oleik asit ve kuersetin dahil olmak üzere) açısından da zengindir. Ayrıca kolesterolü düzenlemeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

4. Sarımsak

Bir diş sarımsak, sadece 0.99 gram karbonhidrat içerir. Sarımsak ve Allium ailesinin diğer üyeleri, alisin içerir. Alisin, serebral hasara ve hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olan antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bitki bazlı bir bileşiktir.

Sarımsak ayrıca mükemmel bir manganez, selenyum, C vitamini ve B6 vitamini kaynağı olarak kabul edilir. Mümkün oldukça yemeklerinize sarımsak ekleyin. Çok fazla egzotik baharat kullanmadan yiyeceklere tad katabilir.

5. Bitter çikolata

bitter çikolata

Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat alımı gerektirdiği için yeterince lif aldığınızdan emin olmalısınız. % 70 ile% 85 arasında kakao içeren 100 gramlık bir parça bitter çikolata 11 gram lif sağlar.

  • Bitter çikolatadaki antioksidanlar ve lifler sindirime yardımcı olabilir.
  • Ayrıca kakao, kan damarlarını genişleten ve kan akışını artıran, arteryel basıncı azaltan ve iyi kolesterolü artıran flavonoidler içerir.
  • Manganez, bakır, demir ve magnezyum açısından zengindir.

Çikolata veya herhangi bir kakao ürünü alırken, ambalajın üzerindeki bilgilere dikkat etmelisiniz. Şeker ilavesi olmayan ve mümkün olduğunca az karbonhidrat içeren ürünleri seçmeye özen gösterin. 

6. Badem

Bademler başka bir ketojenik besindir. 100 gram badem sadece 7 gram karbonhidrat içerir. Daha da iyisi, badem oldukça tok tutar. Az bir miktar badem ile sabahki iştihanızı giderebilirsiniz. Bunun yanı sıra enerjinin dönüştürülmesinde yardımcı olan E vitamini, bakır ve riboflavin sağlar.

Ayrıca badem yemek, ketojenik bir diyette değiştirilmesi gereken iki önemli elektrolit olan magnezyum ve potasyum sağlar. Badem bu diyet için harika bir besin olsa da, günde 20 gram ile sınırlamak önemlidir. Aksi takdirde, glikoz seviyeniz çok fazla yükselebilir..

7. Avokado

avokado dip sos

Avokado, her 100 gramda sadece 2 gram karbonhidrat içerir. Sağlıklı yağlar bakımından zengindir ve besin değeri çok yüksektir. Bu sebeple, en iyi ketojenik gıdalardan biridir.

  • Lif, bakır, folik asit ve potasyum içerir. Ayrıca B vitaminleri, C, E ve K gibi önemli vitaminler içerir.
  • Avokadoyu sevmiyorsanız, yağ olarak tüketmeyi deneyebilirsiniz. Aynı miktarda vitamin ve mineral almasanız da avokado yağı çoğunlukla mono doymamış yağ içerir.
  • Bu yağlı doymamış asit, kolesterol seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur ve yemek yaparken kullanılabilir.

Ketojenik gıdalar listesini kendi diyet planınızı oluşturmak için kılavuz olarak kullanabilirsiniz. Ketojenik diyetinize bol miktarda su eklemeyi unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kielczykowska M., Kocot J., Pazdzior M., Musik I., Selenium- a fascinating antioxidant of protective properties. Adv Clin Exp Med, 2018. 27 (2): 245-255.
  • Goltzman D., Functions of vitamin D in bone. Histochem Cell Biol, 2018. 149 (4): 305-312.
  • Burian JP., Sacramento LVS., Carlos IZ., Fungal infection control by garlic extratcs (allium Sativum L.) and modulation of peritoneal macrophages activity in murine model of sporotrichosis. Braz J Biol, 2017. 77 (4): 848-855.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.