Kişisel Gelişim İçin Japonca 7 Güzel Söz
Kişisel gelişim için her şeyden önce, kültürel ve psikolojik zenginleşmeye açık olmalısınız. Japon kültürü; Batılıları şaşırtmaya, cezbetmeye ve sürüklemeye eğilimli bir dizi fikir içeren bazı terimlere sahip olmasıyla bilinir.
Bu terimler sizleri derin düşünmeye sevk eder, değişimi sevmeye ve yeni bakış açılarına açık olmaya zorlar. Bu makalede, sizi bunu yapmaya davet ediyoruz. Bu Japonca kelimeleri tuhaf oldukları kadar ilgi çekici de bulacağınıza eminiz.
1. Ikigai, varoluş sebebiniz
Herkesin kendi ikigai’si olmalıdır. Bu, her sabah gününüze başlamak için size güç ve enerji veren bir gerekçe ya da temel bir hedeftir. Ancak bildiğiniz gibi herkes kendi net bir amaç belirlemez.
İşte bu nedenle bazı insanlar kendilerine, gerçek ve elle tutulur bir mutluluk getirecek bir rota ya da motivasyon olmaksızın kaybolmuşluk hissiyle uzun bir süre harcar. Ikigai, kesinlikle göz önünde bulundurmanız gereken ilgi çekici bir kavramdır.
Bunu da keşfedin: Özgür Bir Ruh Olduğunuzun 7 İşareti
2. Kintsukuroi, yaralarımızı altınla onarmak
Kintsukuroi felsefesinin esnek olmak ile çok ilgisi vardır. Hassasiyet ve titizlikle yapılan bu sanat aracılığıyla yaralarınızı tamir edebilir ve daha güçlü, daha onurlu, daha güzel bir insan olarak ortaya çıkabilirsiniz.
Japon kültüründe, kintsukuroi kırık porselen parçalarının onarılmaya çalışıldığı bir tekniktir. Sanatçılar, bu parçaları çöpe atmak yerine, onları altın tozu içeren bir macunla birlikte birleştirirler. Gözle görülen çatlaklar kendi hikayesini anlatan eşsiz bir cismin gücünü gösterir.
3. Aware, faniliğin kederi
Hayat hızlı bir şekilde hareket eder ve kimseyi beklemez. Geçicidir, yoğundur ve affedici değildir. Aşk bazen sona erer ve arkadaşlıkların süresi dolabilir. Öncesinde güvenli görünen şeyler birdenbire biterek sizi sıfırdan başlamaya zorlar.
Bütün bu aşamalarda “aware”, Japon dilinin en üstün sözcüklerinden biridir. Hüzün kişilerin fani doğasına iletilir. Dolayısıyla, ilerlemeye devam etmeye ve yenilerini açmak için bazı kapıları kapatmaya ihtiyaç vardır.
4. Majime, sorumlu olmayı bilen insan
Japonca’da, “majime” kelimenin tam anlamıyla ciddi bir kişi anlamına gelir. Ancak bu söz birinin kapalı ya da suratsız göründüğünü ifade etmekten ziyade güvenilir bir kişi olduğuna işaret eder.
5. Nankurunaisa, en güzel kelimelerden biri
Nankurunaisa kesinlikle eski Japoncanın en güzel kelimelerinden biridir. Motivasyonel psikoloji, kişisel gelişim ve hatta zamana güvenmeye teşvik eder. Herkes, sıkıntıların tam ortasında, tek seçeneğinin güvenmek olduğu zamanlar yaşamıştır. Şunu anlamalısınız ki zamanın akışı, her şeyi düzeltecek ve ufkunuza yeni fırsatlar getirecektir.
6. Gaman, zorluklara onurla katlanmak
Gaman direkt olarak Budizmin kökenleriyle bağlantılı olan başka bir terimdir. Hayatınızı farklı bir şekilde görmenize yardımcı olacak bir felsefe önermektedir. Bu kelime aslında birkaç farklı fikir içeriyor:
- Kendi kendini kontrol etme kapasitesi
- Sabırlı olmak
- Zor ve karmaşık zamanlara tahammül etmek için direnç
- Metanetli olmak ve güç ile onuru birleştirmek
- Üstesinden gelebilmek ve daha iyi hissetmek için her gün bir şeyler yapmaya çalışabilme becerisi
“Gaman” ayrıca eşit derecede önemli ve değerli bir fikri de ekler: başkalarını ihmal etmemek. Bunu bir yük ya da rahatsızlık olarak görmekten ziyade, kendi sorunlarınızın ortasında bile çevrenizdeki insanları anlayabilen anlayışlı bir kişi olmalısınız.
7. Wabi-sabi, kusurların güzelliği
Wabi-sabi estetik, sanat ve doğa ile uğraşan aynı derecede ilginç başka bir terimdir. Bunu kişisel durumunuza ve günlük psikolojinize uygulayabilirsiniz. Kusurlu görünen şeylerin içinde bulunan güzelliğe atıfta bulunur.
Küçük bozuklukları ya da kusurları ne olursa olsun; gerçekten güzel şeylerin daha basit, daha doğal ve daha saf oldukları fikrini ortaya koyar. Wabi-sabi idealleştirilmiş güzelliğe olan yaygın takıntıyla mücadele etmek, hayatınızda ve hatta ilişkilerinizde mükemmelliği aramak için uygulayabileceğiniz bir yaklaşımdır.
Hepimizin kusurlu ve güzel bir şekilde hatalı olduğumuzu kabul etmek kişisel gelişim için çok önemli bir adımdır. Japon kültürüne ait bu basit ama ilginç fikirleri günlük yaşamınızda uygulamayı öğrenin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ishida, R. (2012). Reducing anxiety in stutterers through the association between “purpose in life/Ikigai” and emotions. Glob J Health Sci, 4(5), 120–124. https://doi.org/10.5539/gjhs.v4n5p120
- Tomás Navarro. (2017). Kintsukuroi: El arte de curar heridas emocionales
- Koren, Leonard (1994). Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets and Philosophers. Stone Bridge Press.