Kişnişin Faydası İle 7 Güçlü Sağlık Sırrı
Kişnişin birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Kişniş, aynı zamanda Çin maydanozu olarak da bilinen, düz saplı ve yeşil yapraklı bir bitkidir.Bu bitkinin tüm parçaları yenilebilir, bu nedenle özellikle eski Mısırlılar tarafından yaygın olarak kullanılan bir bitkiydi. Öte yandan kişnişin kökeni ise bilinmemektedir.
Bu bitkinin, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa bölgelerine özgü olduğu düşünülmektedir.Doğada, özellikle yaz geldiğinde beyaz çiçekli haliyle bu bitkiye rastlayabilirsiniz. Kişniş, eşsiz bir narenciye kokusuna sahiptir.
Kişnişin faydaları, içinde bulunan besinlerin zenginliğinden kaynaklanır. En göze çarpanları ise şunlardır:
- Çinko.
- Kalsiyum.
- Demir.
- Fosfor.
- A vitamini.
- B vitamini.
- Potasyum.
- Magnezyum.
- C vitamini.
- K vitamini
Bu sıraladıklarımız, kişnişin çok güçlü bir bitki olmasına katkı sağlar. Kişniş, uyarıcı, spazm önleyici, idrar söktürücü, bakteri öldürücü ve tatlandırıcı özelliklerine sahiptir. Diyabet, salmonella ve bakterilerin neden olduğu diğer birçok enfeksiyona karşı savaşmak için bu bitki idealdir.
Bu ot, sadece yemekleri tatlandırmak ya da dekoratif bir dokunuş vermek için kullanılmaz. Aynı zamanda sindirime yardımcı içeceklerin içinde, likörlü kokteyllerde ve hatta parfümlerin içinde dahi kullanılmaktadır.
Kişnişin 7 Güçlü Faydası
1. Kolesterolle mücadele eder
Kişnişin en önemli yararlarından biri, yüksek kolesterol seviyeleri ile mücadele edebilme yeteneğidir; çünkü kuersetin, kaempferol, ramnetin ve epinefrin gibi polifenolik antioksidan flavonoidleri bünyesinde barındırır. Bu asitler, sadece arterlerin iç duvarlarındaki kolesterol birikimini önemli ölçüde azaltmakla kalmaz, aynı zamanda:
- Kana detoks yapar.
- Kan damarlarını temizler.
- Kalbin daha iyi bir durumda olmasını sağlar.
- Felç riskini azaltır.
- Tüm vücutta kan dolaşımını teşvik eder.
- Kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltır.
Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ediyoruz: Kolesterolünüzü Düşürmeye Yardımcı 5 Sağlıklı Yağ
2. Diyabetik kişiler için idealdir
Kişnişin özellikle taze yapraklarında ve gövdesinde bulunan besin maddeleri, her türlü diyabetin kontrol edilmesine yardımcı olur. Bunun nedeni ise, pankreası uyarmaya yardımcı olmasıdır. Bu durum ise şu faydaları beraberinde getirir:
- İnsüline karşı daha az duyarlılık sağlar.
- Daha fazla insülin üretimini teşvik eder.
- Vücutta insülin fonksiyonlarını iyileştirir.
- Kandaki şeker emilimini azaltır.
- Kan şekeri seviyelerini düzenler.
3. Zayıflamak isteyenler için kişnişin faydası
Diğer harika faydalarının yanında kişniş, muazzam bir idrar söktürücüdür.
- Vücudu temizler ve arındırır.
- Sıvı tutulmasını önler.
- Atık maddeleri kolayca atmanızı sağlar.
- Toksinleri ve ağır metalleri vücudunuzdan çıkarır.
- Vücudu daha uzun süre tok tutar.
- Gerekli vitamin ve besin maddelerini daha kolay emmenizi sağlar.
- Kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi problemlerini önler.
Düzenli olarak kişniş yiyen kişiler, kişnişin bu sıraladığımız faydaları sayesinde hızlı ve etkili bir şekilde kilo vermiş olur.
4. Salmonella ile mücadelede kişnişin faydası
Temel olarak salmonella çiğ veya yıkanmamış gıdaların tüketilmesi sonucunda vücuda giren bakteriler tarafında üretilen bir enfeksiyondur. Ancak evcil hayvanlar, özellikle yılanlar, kaplumbağalar ve kertenkeleler tarafından da vücuda girebilir.
En sık görülen semptomları ise:
- Ateş
- Yorgunluk
- İshal
- Kusma
- Baş ağrısı
- İştah kaybı
- Karında meydana gelen kramplar
- Vücudun her yerinde meydana gelen kas ağrılarıdır.
Bununla birlikte, bu bitki bu durumla kolaylıkla mücadele edebilecek antibiyotik özellikleri içermektedir. Bakterinin büyümesini önleyerek salmonella zarını kırar ve sonuç olarak bakteri zayıflar ve ölür.
Bu nedenle salmonella rahatsızlığı çeken hastalara bakan birçok insan, bu hastalar için kişnişli çorba hazırlamayı tercih eder. Bu bitkinin yaprakların taze ve iyice yıkanmış olduğundan emin olmalısınız.
5. Ağız kokusuyla savaşır
Tıpkı nane gibi, kişniş kötü kokan nefesle mücadele edebilir (ağız kokusu). Ayrıca ağızdaki diğer problemlere de yardımcı olur: Kanserden kaynaklanan yaralar, ülserler ve diğer yaralar gibi. Peki bu bitki bunu nasıl yapıyor? İlk olarak kişniş, antibakteriyel özellikleri sayesinde rahatsız edici durumlara neden olan bu tür ajanları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
6. Doğal bir anti-enflamatuvardır
Kişnişin faydalarından bir diğeri de çok güçlü bir anti-enflamatuvar olmasıdır. Kişniş, eklemlerdeki iltihaplanmayı hızlı ve doğal yollarla rahatlatır. Bunun nedeni ise, romatoid artrit gibi durumlara karşı savaşan bitkisel besin maddeleri ve antioksidanlar açısından çok zengin bir bitki olmasıdır.
7. Griple savaşmanıza yardım eder
Kişniş daha önce de belirttiğimiz gibi antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bunun yanında, A ve C vitaminleri bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle kişniş, balgam söktürücü özellikleri ile de bilinmektedir. Temel olarak, soğuk algınlığı ve grip ile mücadelede ideal bir bitkidir.
Kişnişin en çok kullanıldığı ülkelerden biri ise Venezuela’dır. Venezüelalılar için kişniş, mutfakta sık kullanılan şifalı bir bitkidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Acedo-Félix, E., Núñez-Hernández, Y., Pérez-Morales, R., Iñiguez-Palomares, C. M., & Castillón-Campaña, L. (2009). Caracterización polifásica de salmonella spp: Aislada de campos agrícolas de melón (cucumis melo) y cilantro (coriandrum sativum). Interciencia, 34(6), 419-423.
- Casariego, Z.J.. (2016). Mecanismo de acción de “plantas medicinales” aplicadas en lesiones estomatológicas: Revisión. Mecanismo de transferencia de energía mediante moléculas antiinflamatorias y antioxidantes absorbidas por los receptores de las membranas celulares de la mucosa oral. Hipótesis. Avances en Odontoestomatología, 32(1), 35-44. https://dx.doi.org/10.4321/S0213-12852016000100004
- Ceballosa, A. M., & Giraldob, G. I. (2011). El cilantro (Coriandrum sativum L.) como fuente potencial de antioxidantes naturales.
- Laguna-Camacho, A. (2006). Sobrepeso: Estrategias para mejorar el manejo nutricio. Revista de Endocrinología y Nutrición, 14(2), 102-113.
- Sreelatha, S., & Inbavalli, R. (2012). Antioxidant, Antihyperglycemic, and Antihyperlipidemic Effects of Coriandrum sativum Leaf and Stem in Alloxan‐Induced Diabetic Rats. Journal of food science, 77(7), T119-T123.
- Wattanathorn, J., Thiraphatthanavong, P., Thukham-mee, W., Muchimapura, S., Wannanond, P., & Tong-un, T. (2017). Anticataractogenesis and Antiretinopathy Effects of the Novel Protective Agent Containing the Combined Extract of Mango and Vietnamese Coriander in STZ-Diabetic Rats. Oxidative medicine and cellular longevity, 2017.