Kıyafetlerin Kalitesini Kontrol Etmeniz İçin 9 İpucu

Kıyafet satın almak istediğimizde fiyat ve kalite arasında bir seçim yapmalıyız. Fakat, her zaman en pahalı kıyafet en kalitelisi değildir. Bu makalede, kıyafetlerin kalitesini kontrol edebilmenize yardımcı 9 ilginç ipucuyu paylaşacağız.
Kıyafetlerin Kalitesini Kontrol Etmeniz İçin 9 İpucu

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Kıyafet endüstrisi her türlü mağazada satılan kaliteliymiş gibi gösterilen sahte kıyafetlerin varlığıyla çalkalanıyor. Kıyafet satın almak istediğimizde fiyat ve kalite arasında bir seçim yapmalıyız. Fakat, her zaman en pahalı kıyafet en kalitelisi değildir. Bu makalede, kıyafetlerin kalitesini kontrol edebilmenize yardımcı 9 ilginç ipucunu paylaşacağız.

1. Pamuğun Kalitesini Kontrol Edin

kıyafetlerin

Yapabileceğiniz ilk şey pamuğun kalitesini kontrol etmektir. Bunu yapabilmek için 5 saniye boyunca kıyafetin bir kısmını avucunuzun içinde sıkı ve bırakın.

Eğer kumaş kırışıyorsa, kıyafet şeklinin korunmasına yardımcı bir materyalden yapılmış demektir ve bu materyal kaliteli bir materyal değildir. İlk yıkamadan sonra, şeklini yitirip paçavraya dönecektir.

2. Dikiş Yerlerini Gerin

Boşlukları görebilmek için dikiş yerlerini gerdirmeniz önemlidir. Kıyafetlerin kaliteli olması için dikişlerin yerinde kalması gerekir.

Dikiş yerlerini kontrol etmek için kıyafeti yavaşça gerin ve dikişlerin de esneyip esnemediğini kontrol edin. Esnemiyorsa, kalitesizdir.

3. Fermuarlara Dikkat Edin

fermuar düzeltme

Daha sağlam olduklarından, kumaş ile kaplı metal fermuarları satın almak daha mantıklıdır.

Plastik fermuarlar çabuk kırılırlar ve kalitesiz kıyafetlerin göstergesidirler.

Fermuarın iki taraftaki de boyunun aynı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Elbiselerin, eteklerin ve diğer kıyafetlerin fermuarları aynı boyda, sağlam dikilmiş olmalı ve kumaşın rengiyle uyuşmalıdır.

4. Kenar Baskılarını Kontrol Edin

Pantolonların, eteklerin ya da herhangi türdeki kıyafetlerin kenar baskılarını kontrol etmelisiniz. İyi kenar baskısı en az 4 santimetre boyunda olmalıdır.

Bluzlar, tişörtler, uzun kollular içinse bu boy yaklaşık 2 santimetre olmalıdır. Eğer kenar baskısı yoksa ve kenarlara iplikle şerit geçilmişse, bu kıyafetlerin kalitesiz olduğunu gösterir.

5. Kumaşı Kontrol Edin

kıyafet kontrolü

Kıyafetin kumaşını kontrol etmelisiniz. Bunu yapmak için kıyafeti biraz gerdirin. Eğer kumaş kaliteliyse şeklini koruyacaktır.

Kumaşın bir parçasını gerip bırakın. Eğer kumaş şeklini yitiriyorsa, fiyatı pahalı olsa dahi, ucuz, düşük kalitede materyalden yapılmıştır.

6. Her Zaman Kıyafetin Etiketine Bakın

Kıyafetin hangi kumaştan yapıldığını görmek için etiketlerine bakın. Doğal kumaşların, pamuk, ipek ve yün gibi dayanıklı ve sentetik kumaşlardan daha sağlam olan kumaşlardan yapıldıklarını unutmayın.

Fakat eğer materyal %100 pamuktan yapılmışsa yıkandıktan sonra çekecektir.

%5 ile %30 arasında bir oranda viskoz, polyester, naylon gibi sentetik materyaller içeren kıyafetleri seçmenizi öneririz. Bu kıyafetler esnemez ve daha dayanıklıdırlar.

7. Kıyafetlerin İpliklerine Bakın

kıyafet inceleme

Bazen kenar baskıları için kullanılan iplikler kıyafetin renkleriyle aynı olmaz. Renklerinin eşleşip eşleşmediklerini dikkatli bir şekilde kontrol edin.

Eğer eşleşmediklerini ve kenar baskılarının başka renkle yapıldığını görürseniz, bu kıyafetlerin aceleyle yapıldıkları anlamına gelir. Üretim sürecinde, kıyafetin kalitesi üretim miktarı kadar önemli değildir.

8. Kıyafetlerin Düğmelerini Kontrol Edin

Düğmeleri kontrol etmelisiniz. Eğer sahte ya da düşük kalitedeyse, bu detaylara dikkat edilmemiştir.

Düğmeleri dikkatlice inceleyip düzgün dikildiklerinden emin olun ki kumaşlar açılmasın. Düğme deliklerinin düzgün yapılması da önemlidir.

9. Kıyafetlerin Boyasına Bakın

askıdan kıyafet

Örneğin, çanta gibi gibi aksesuarlarda boyayı kontrol etmelisiniz. Eğer kayışlar düzgün boyanmadıysa ya da katlanırken iz bıraktıysa, bu ürün kalitesizdir. Eğer çantaların bir kısmı diğerinden daha parlaksa, bu yine kalitesizlik göstergesidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.