Kokusuz ve Kaliteli Havlular İçin Öneriler
Kesinlikle birden fazla kez yaşadınız: banyodan sonra bir havlu aldınız ve kötü koktuğunu fark ettiniz, veya kendinizi kurutmaya çalışırken hiç bir şeyi emmediğini fark ettiniz. Siz de kokusuz ve kaliteli havlular istiyorsanız, makalemizi mutlaka okuyun!
Peki havlularınızın her zaman güzel kokmasını nasıl sağlayacaksınız? Yumuşak ve emici olmaları için ne uygulayabilirsiniz?
Bugünün konusu sizlere anlatacağımız ve günlük yaşamınızda kullanabileceğiniz bir teknik.
Banyolarınız ve duşunuzun ardından çok daha huzurlu olacaksınız.
Yumuşak, kokusuz ve daha emici havlu istiyorsanız
Çoğu zaman biraz sert olan havlular ve bornozlar alırsınız. Bu aslında üretim sırasında kullanılan boya yüzünden olur. Bu yüzden bir çok insan kullanmadan önce yumuşamaları için bunları bir kez yıkarlar.
İşi aslı, ne olursa olsun, Amerikan pamuğu veya diğer türlü bir iplikten, her havlu bir şekilde nemlenir ve kötü kokar. Ama sadece bu da değil. Bu nem bakterilerin ortaya çıkışına da sebep olur.
Ne yapabilirsiniz?
Endişelenmeyin. Bu basit yaklaşımları not edin.
Ayrıca bakınız: Yumuşak Havlulara Sahip Olmak İçin 5 Basit Tüyo
İhtiyacınız olanlar
- 1 bardak (250ml) beyaz sirke
- 1/2 bardak (125g) sodyum bikarbonat
- Sıcak su
Yapılışı
- Çamaşır makinenizi kullanın. Yumuşamasını istediğiniz, bir süre kullanılmaktan kokan veya emiciliğini kaybetmiş havluları içine atın. Makinenizi sıcak su ayarına getirin ve biraz suda sulandırılmış bir bardak beyaz sirkeyi de ekleyin. İşte bu kadar!
- İkinci adım da çok kolaydır: Bir diğeri gibi sıcak yıkamayı ayarlayın ve şimdi de sodyum bikarbonatı ekleyin. Sirke ve karbonatı karıştırmamaya önem gösterin. Makinenin tamamlanmasını bekleyin ve sonra kuruması için havlularınızı asın. Olumlu sonuçları göreceksiniz!
Bu yöntem havlularınızın daha emici olması ve daha iyi kokması için neden etkili?
Bilim bu basit yöntemi açıklayabilir. Çoğu zaman iyi sonuçlar vereceğini düşünerek deterjan ve yumuşatıcılar gibi ticari ürünlere güveniriz.
Aslında gerçekte tam tersini elde ederiz. Aşırı kimyasallar ve kumaşa zararlı malzemeler hem emiciliği alır, hem de havluları daha çabuk aşındırır.
- Beyaz sirke: Asetik asit içerir, bakterileri ve havludaki nemi ortadan kaldırmak için birebirdir.
- Sodyum bikarbonat: Bildiğiniz gibi sodyum bikarbonat, nam-ı diğer karbonat, gündelik temizlik malzemelerinde bulunan doğal bir malzemedir ve dezenfekte, yağ ve kir çıkartma ile kokuları ortadan kaldırmada işe yarar. Her şeyin ötesinde alkali sayesinde deterjandan da etkili olmasını sağlar.
Ayrıca bakınız: Havluları Beyazlatmak için Kolay ve Ucuz 5 Yöntem
Havlularınızı kuru ve kokusuz tutmak için öneriler
Bu önerilerin bazılarını önceden biliyor olabilirsiniz. Ama havlularımıza daha iyi bakabilmenin yollarını göz önünde bulundurmaktan zarar gelmez.
İçlerinde birikebilecek nemi, oluşacak bakterileri ve daha sonra da ortaya çıkabilecek alerjileri düşünün.
Biliyor muydunuz?
Bakteri nemi çok sever, dolayısıyla her banyo yaptığınızda kullandığınız havluyu tamamen kuruyabileceği bir yere asın. Her seferinde yıkamaya gerek yok ama nem oluşmaması için tamamen kuruması önemlidir. Eğer kurumazsa kötü kokular ve risklerle beraber bakteriler de oluşacaktır.
Yıkadığınızda fazla deterjan kullanmamaya özen gösterin. Deterjanlar aslında havlunun iplikleri arasında kimyasalların birikmesine yol açar ve bu da uzun sürede havluyu kabalaştırır ve emiciliğini azaltır.
Unutmayın: İhtiyacınız kadar deterjan kullanın.
Yumuşatıcılar yerine beyaz sirke kullanmanızı öneriyoruz. Hem doğaldır hem de kumaşları yumuşatır. Havlunun ömrü uzar ve dokusu daha güzel olur, ayrıca emiciliğini de korur.
Hatırlatalım, özellikle çocuklar ve bebekler için havlu temizliğine özen göstermelisiniz. Bu yüzden deterjan ve kimyasallar yerine doğal maddeler kullanmalısınız.
Sodyum bikarbonat, sirke ve limona her zaman güvenebilirsiniz!
Ayrıca çevreye de daha az zarar veriyor olacaksınız. Uygulamaya hazır mısınız?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Perez, K. L., Lucia, L. M., Cisneros-Zevallos, L., Castillo, A., & Taylor, T. M. (2012). Efficacy of antimicrobials for the disinfection of pathogen contaminated green bell pepper and of consumer cleaning methods for the decontamination of knives. International journal of food microbiology, 156(1), 76-82.
- Fong, D., Gaulin, C., Lê, M. L., & Shum, M. (2011). Effectiveness of alternative antimicrobial agents for disinfection of hard surfaces. National Collaborating Centre for Environmental Health, 1-19.