Kolesterolü Düşürmek için 8 Bitkisel Çay
Yükselmiş kan şekeri seviyesi sağlığımız için çok kötüdür. Bunun sebebi genellikle gün içerisinde tükettiğimiz yağlardır ve örneğin kalp krizi gibi çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedirler. Bugünkü yazımızda kolesterolü düşürmek için en faydalı çayları keşfedeceğiz. Kan damarlarınızı temizlemek için bu doğal tedavilerin tadını çıkarın.
Kolesterol Nedir?
Günümüzde kolesterol en çok kullanılan kelimelerden birisidir (stres de onun gibi çok kullanılmaktadır, 21. yüzyılın en yaygın rahatsızlığı olarak listenin başını çekmektedir). Kolesterol, dokudaki ve kan plazmasındaki bir çeşit yağdır ve aşağıdaki gibi bazı organlarda da daha büyük oranda görülebilir:
- Karaciğer
- Pankreas
- Beyin
- Omurilik
Normal seviyelerdeki kolesterol doğaldır ve aslında vücut için faydalıdır çünkü elastik zarı oluşturarak hücreye giren çıkan maddeleri kontrol eder.
Problem, kolesterol seviyeleri yükseldiği zaman başlamaktadır. Bu da kolesterolün sağlığınıza tehlike oluşturması demektir. Yüksek kolesterolün pek çok sonucu vardır, fakat en ciddi olanı kolesterolün arterlerin duvarlarına yapışması ve normal kan akışını bozmasıdır.
Bu örneğin kalp problemlerine yol açabilir. Riskin yaş ile doğru orantılı olarak arttığını bilmek de önemlidir ve yüksek kolesterol herhangi bir semptomla ortaya çıkmaz, sadece tam bir kan analizi ile tespit edilebilir.
Çaylarla kolesterolü düşürmek gerçekten mümkün mü?
Şifalı otların bir çok faydası vardır, bu yazımızda kan damarlarındaki yağ seviyesini düşürmelerinden veya dengede tutmalarından bahsedeceğiz. Eğer son check upınızda kolesterolünüzün arttığını fark ettiyseniz, bu şifalı çayları demleyip içmekten sakın çekinmeyin.
Kanarya otu
Kanarya otu kötü kolesterolü kontrol etmek için çok güçlü bir çaredir, aynı zamanda obezite ile savaşmaya ve selülitlere de iyi gelmektedir. Kanarya otunun şifalarından yararlanmak için yapılabilecek en iyi şey onu çay olarak demlemektir.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı kanarya otu çekirdeği
- 1 bardak su
Nasıl Yapılır?
- Malzemeleri beraber 10 dakika boyunca kaynatın. Tatlandırın ve süzmeden için.
- Boş mideye ve yatağa gitmeden önce günde 1 adet içmenizi öneriyoruz.
Fesleğen
Bu aromatik bitki bir çok yemeğin içinde kullanılır ve trigliseriti azaltmak için harika bir besindir. Bütün aromasının ve besinsel değerlerinin faydalarının tadını çıkarmak için, çayını demleyip tüketebilirsiniz.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı fesleğen yaprağı (ya da ½ yemek kaşığı kurumuş fesleğen yaprağı)
- 1 bardak su
- Yarım limonun suyu
Nasıl Yapılır?
- Suyu ve fesleğeni 10 dakika boyunca kaynatın.
- Ocaktan alın ve 15 dakikalığına soğumaya bırakın.
- Limon suyunu ekleyin ve her zaman boş mideye tüketin.
- Çayı içtikten sonra, yemek yemeden önce 15 dakika bekleyin.
Bu yazıyı da okumanızı öneriyoruz:
Kırmızı, beyaz ve yeşil çay
Bu 3 çeşit çayın sağlığa bir çok faydası vardır, hepsinin de ötesinde kilo vermenize yardımcı olur ve kolesterol seviyenizi düşürür. Bunları çay poşetleri halinde veya doğrudan yaprak şeklinde bulabilirsiniz. Günlük olarak 2-3 bardak tüketmelisiniz. Yeşil çay içlerinde en iyisidir çünkü bu derinin yenilenmesine yardımcı olur.
Horoz ibiği bitkisi
Bu Amerika kökenli bitki binlerce yıldır çeşitli kültürlerin içerisinde kullanılmaktadır ve besinsel değer açısından pek çok faydaya sahiptir. Sadece doğal tedavilerde kullanılmakla kalmaz, bir çok tarifin içinde de buna rastlayabilirsiniz. Biz şu an size çayını nasıl demleyeceğinizi anlatacağız.
Malzemeler
- 1 avuç dolusu körpe horoz ibiği yaprağı
- 1 bardak su
Nasıl Yapılır?
- Suyu ve horoz ibiği bitkisini 5 dakika boyunca kaynatın.
- Ocaktan alın, üstünü kapatın ve 5 dakika için demlenmeye bırakın.
- Süzün ve kahvaltıdan sonra için. Öğle yemeğinden sonra tekrar tüketin.
Kolesterolü düşürmek için kara hindiba
Kara hindiba, kolesterol seviyesini düşürmesinin yanı sıra, bir çok karaciğer problemini çözmeye de yardımcıdır ve bu önemli organın fonksiyonlarını düzenlemeye faydalıdır.
Malzemeler
- 1 avuç kara hindiba
- 1 bardak su
Nasıl Yapılır?
Diğer çaylar gibi, bitkiyi suda kaynatıp demleyin, süzmeden önce biraz soğumasını bekleyin, ardından tatlandırın ve tadını çıkarın.
Çemen otu
Yunanistan’dan gelen bu doğal tedavi, kanın içindeki trigliserit seviyesini düşürür. İyileştirici gücünü arttırmak için gugul adı verilen diğer bir tıbbi otla da kombine edilebilir (sağlık mağazalarında, aktarlarda bulunabilir). Bu karışımı günde 2-3 defa içmelisiniz.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı çemen otu
- 1 yemek kaşığı gugul
- 1 bardak su
Nasıl Yapılır?
- Diğer çaylar gibi hazırlayın. İçmeden önce de süzmeyi unutmayın.
- Az bir miktar bal ile tatlandırın.
Hint hurması
Afrika’da (Sudan başta olmak üzere) bulunan bu tropikal ağaç Latin Amerika‘ya İspanyol, Meksika ve Peru istilacıları (16.yy.) tarafından tanıtılmıştır. Sadece meyve suyu yapmak için değil, aynı zamanda kolesterolü düşürmek için de harika bir tedavidir.
Malzemeler
- 1 adet Hint hurması
- 1 bardak su
- Birkaç damla limon suyu
Nasıl Yapılır?
- Hint hurmasının kabuklarını soyun ve 4’e bölün.
- 15 dakika kaynatın.
- Limon suyunu ekleyin ve Hint hurması da dahil olmak üzere tüketin.
- Boş mideye ve yatağa gitmeden önce içilmesi önerilmektedir.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz:
Karaciğer Yağlanmasını Kontrol Altına Almaya Yardımcı Meyveler
Sarımsak
Şu hayatta sarımsaktan daha etkili bir doğal tedavi yoktur. Vücudu temizler (kan damarları da dahil olmak üzere), kuvvetlendirir ve kolesterolü düşürür. Yeşil çay ile destekleyerek, bir kaç hafta içerisinde kanınızdaki yağ seviyesini iyileştirecek konuma gelebilirsiniz.
Malzemeler
- 2 diş sarımsak
- 1 adet poşet yeşil çay
- Yarım limonun suyu
- 1 bardak kaynar su
Nasıl Yapılır?
- Çiğ sarımsağı, kaynayan suya yeşil çay poşeti ile beraber koyun.
- 5 dakika bekletin, dinlendirin, süzün ve limon suyu ekleyerek tarifinizi bitirin.
- Kahvaltıdan önce aç karnına 1 bardak için, 2. bardağı ise gece yatmadan önce için.
Kolesterolü düşürmek istiyorsanız, önerilerimizi deneyebilirsiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Simons, K., & Ehehalt, R. (2002). Cholesterol, lipid rafts, and disease. Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1172/JCI0216390
- Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
- De Caluwé, E., Halamová, K., & Van Damme, P. (2009). Tamarind (Tamarindus indica L.): A review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology. In ACS Symposium Series. https://doi.org/10.1021/bk-2009-1021.ch005