Kolesterol: Kontrol Altında Tutmanın Doğal Yolları
Kolesterol ile ilgili sorunlar her geçen gün daha yaygın hale geliyor. Eğer zamanında kontrol edilmezse, ciddi kardiyovasküler problemlere yol açabilir. Bu yazıda, ilaç almak zorunda kalmadan kolesterolünüzü kontrol etmek için basit ve etkili 9 doğal adımı paylaşacağız. Bu adımları kullanarak birkaç hafta içinde sonuçları göreceksiniz.
Kolesterol nereden gelir
Kötü kolesterol (LDL) seviyelerimiz çok yüksek olduğunda, her zamanki şüpheliler hayvansal kökenli besinlerdir. Ancak, suç gerçekten trans yağlar üzerinde olmalıdır. Bu doymamış yağ asitleri, kızartılmış yiyecekler, endüstriyel hamur işleri, kavrulmuş soslar, margarin, önceden pişirilmiş gıdalar, dondurma gibi şeylerde vardır.
Ayrıca, kolesterol düzeyleri söz konusu olduğunda stresin bir risk faktörü olduğunu aklınızda bulundurun. Dengeli bir beslenseniz bile, sürekli stres vücudunuzun kötü kolesterolünüzü düşürme kabiliyetini engelleyecektir.
Kolesterol seviyelerini etkileyebilen üçüncü nadir faktör zayıf karaciğer fonksiyonudur. Karaciğer fonksiyonunuzu, pelinotu, deve dikeni ve karahindiba gibi bitkisel acıları kullanarak geliştirebilirsiniz.
Daha fazla bilgi ister misiniz? Okuyun: İyi Kolesterolü Arttırmak için İpuçları
Kolesterol nasıl kontrol altında tutulur
1. Kuşkonmaz sütü
Kuşkonmaz tohumundan yapılan bu içecek, kolesterol seviyelerini kontrol etmek için çok etkili bir ilaçtır. Bu tohumlar esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir ve ayrıca trigliserit düzeylerini azaltmaya ve kilo kaybını teşvik etmeye yardımcı olur.
2. Sarımsak kürü
Sarımsak, yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri gibi çeşitli durumları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olan bin yıllık bir tıbbi besindir. Güçlü damar açıcı etkisi, her türlü kardiyovasküler hastalığı inhibe eder.
Dahası, aynı zamanda doğal bir antibiyotik ve çok arındırıcıdır. Avantajlarından faydalanmak için çiğ olarak veya eski ve şaşırtıcı Tibet sarımsak kürü şeklinde yiyerek tüketilmelidir.
3. Ham havuç
Çiğ havuç, karaciğer fonksiyonlarını arttırma yetenekleri sayesinde kolesterol seviyesini düşürür.
- Yararlarından faydalanmak için, yemeklerden önce her gün, rendelenmiş veya ev yapımı meyve suyun ile tükettiğinizden emin olun.
- En az iki gün yemelisiniz.
4. Zencefil kullanın
Zencefil, diyetinizde kullanmakta emin olmanız gereken egzotik, ferahlatıcı ve kokulu bir baharattır. Bu baharatlı kök sağlınıza bir çok yarar sağlar ve günlük yemekler için harika bir baharattır.
- Yüksek kolesterol seviyelerini düşürmek için, yavaş yavaş diyetinize dahil ederek başlayın.
- Yemeklerinize az miktarda rendelenmiş veya toz zencefil ekleyebilirsiniz.
5. Bir avuç kabuklu yemiş
Genel olarak, çok fazla yemediğiniz sürece kabuklu yemişler çok sağlıklıdır. Kolesterolünüzü kontrol altında tutmak istiyorsanız bunlar en iyisidir.
- Seviyenizi dengelemek için günde bir avuç yeterlidir.
- Ayrıca beyin fonksiyonlarını korumaya yardımcı olurlar.
6. Beyaz kil
Mide ekşimesi ve kolesterolü kontrol etmek için tüketimi sabitlenmiş beyaz kil iyi bir çözümdür. Bununla birlikte, eğer hipertansiyonunuz varsa, sadece suyunu tortuları olmadan, yani bardağın altında bırakacak şekilde içmelisiniz.
Bu makaleye de göz atın: Yüksek Kolesterol için Zencefil, Bal ve Sarımsak
7. Faydalı gıdalar
Sarımsak ve havuç gibi daha önce bahsettiğimiz ilaçlara ek olarak, kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olabilecek pek çok şey var. Özelliklerinden yararlanmak için bunları her gün birleştirebilir veya değiştirebilirsiniz:
- Avokado
- Bakliyat
- Kereviz
- Yulaf ezmesi
- Safran
- Soğan
- Keten tohumu
- Kinoa
- Fındık
- Yeşil fasulye
- Elma
8. Strese hayır deyin
Daha önce bahsedildiği gibi, stres kolesterol seviyelerini artırır. Bu yüzden diyet kolesterolü tedavi etmenin tek önemli parçası değildir. Sizi alt eden her şeyi değiştirmelisiniz.
Stres, iş yeri ile sınırlı değildir. İlişki problemlerine duygusal stres veya çok fazla ev işine sahip olmanın fiziksel stresini içerebilir. Stres, günlük rutininizin kötü planlanmasından da kaynaklanabilir.
9. Porsiyonlarınıza dikkat edin
Eğer gerekenden fazla yemek yemeye eğilimli biriyseniz, daha küçük porsiyonlar yiyerek başlamalısınız. Amaç aç kalmak değildir; amaç tıka basa dolmadan yemeği bırakma alışkanlığı edinmektir.
% 80 doygunluk hissettiğinizde durmalısınız. O anda genellikle aç değilizdir. Aksine, tatlı veya başka bir şey yemek istiyormuş gibi hissediyoruz. Ne zaman bırakmamız gerektiğini öğreneceğimiz zaman budur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Liscum, L. (2008). Cholesterol biosynthesis. In Biochemistry of Lipids, Lipoproteins and Membranes. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-9283-1
- Baigent, C., Blackwell, L., Emberson, J., Holland, L. E., Reith, C., Bhala, N., … Sourjina, T. (2010). Efficacy and safety of more intensive lowering of LDL cholesterol: A meta-analysis of data from 170 000 participants in 26 randomised trials. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(10)61350-5
- Xie, Y., & Davidson, N. O. (2006). Low HDL cholesterol levels [7]. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.matchemphys.2005.07.032
-
Li D, Siriamornpun S, Wahlqvist ML, Mann NJ, Sinclair AJ. Lean meat and heart health. Asia Pac J Clin Nutr. 2005;14(2):113-119.
- Mason, E., L’Hocine, L., Achouri, A., & Karboune, S. (2018). Hairless Canaryseed: A Novel Cereal with Health Promoting Potential. Nutrients, 10(9), 1327. https://doi.org/10.3390/nu10091327
- Sun, Y. E., Wang, W., & Qin, J. (2018). Anti-hyperlipidemia of garlic by reducing the level of total cholesterol and low-density lipoprotein: A meta-analysis. Medicine, 97(18), e0255. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000010255
-
Nicolle C, Cardinault N, Aprikian O, et al. Effect of carrot intake on cholesterol metabolism and on antioxidant status in cholesterol-fed rat. Eur J Nutr. 2003;42(5):254-261. doi:10.1007/s00394-003-0419-1
-
Pourmasoumi M, Hadi A, Rafie N, Najafgholizadeh A, Mohammadi H, Rouhani MH. The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytomedicine. 2018;43:28-36. doi:10.1016/j.phymed.2018.03.043