Kötü Kolesterolü Düşürmek İçin Bu Etkili Diyeti Deneyin

Bu yazımızda kolesterolün iki tipini tanımlayıp neden bunlardan birinin vücudunuz için zararlı olduğundan bahsedeceğiz. Kötü kolesterolü düşürmek için bazı ipuçlarını da keşfedeceksiniz.
Kötü Kolesterolü Düşürmek İçin Bu Etkili Diyeti Deneyin
Eliana Delgado Villanueva

tarafından incelendi ve onaylandı. beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hiperkolesterolemi; yüksek kolesterol seviyesini tanımlamak için kullanılan tıbbi bir terimdir. Yüksek kolesterol seviyesi, günümüzdeki en yaygın hastalıklardandır. Ne yazık ki kötü kolesterolün doğurduğu sonuçlar ciddi kalp rahatsızlıklarına yol açtığı için ölümcül olabilir. Bu yüzden, kötü kolesterolü düşürmek oldukça önemlidir.

Yüksek kolesterol çoğu zaman genetik etmenlere dayanmaktadır. Fakat yine de hiperkolesterolemi vakalarının çoğunun kötü beslenme ve egzersiz yapmamaktan kaynaklandığı da görülmektedir.

Günümüzde ne kadar çok insanın yüksek kolesterole sahip olduğunu düşünerek, sizlerle kötü kolesterolü düşürmeniz için alabileceğiniz tedbirler hakkında bilgi vermek istedik. Eğer şu an beslenme düzeninizin iyi olmadığını düşünüyorsanız da bahsedeceğimiz diyeti deneyebilirsiniz.

Kolesterol Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Genel olarak bahsedecek olursak, kolesterol; yaşamımız için gerekli olan moleküler yağlara verilen addır. İnsan ve hayvanların kanlarında ve hücrelerinde bulunur. Vücudumuzun hormon, safra asidi, D vitamini ve diğer maddeleri üretebilmesi için kolesterole ihtiyacı vardır.

Fakat eğer kandaki kolesterol seviyesi yükselirse, bu; fiziksel sağlığımız açısından olumsuz sonuçlar doğurur. Bunun sebebi, kolesterolün damarlarda kan akışını etkileyecek şekilde birikip hipertansiyona yol açmasıdır. 

doktor kontrolü

Aynı şekilde, kolesterolün birikmesi damarlarda tıkanıklığa yol açabilir ve bu da kanın ulaşamadığı dokulardaki hücrelerin ölümüne sebep olur. Ayrıca, bu durum kanın pıhtılaşmasını da tetikleyebilir.

Bu pıhtılar çok dar damarlara ilerleyip onları tıkayabilirler ve bu da felce ya da miyokard enfarktüsüne (kalp krizi) neden olur. Bu yazımızda, kolesterolün ne olduğunu ve kötü kolesterolü nasıl düşüreceğimizi yakından inceleyeceğiz.

Kolesterol Çeşitleri

Kolesterol moleküler bir yağ olduğu için sıvı olan kanın içinde serbestçe gezinemez. Bu sebepten ötürü, kolesterolü lipoprotein denen bileşimler taşırlar. Kolesterolü taşıyan lipoproteinin cinsine göre, kolesterol iyi ya da kötü olabilir.

  • Düşük yoğunluklu lipoproteinler kolesterolü kandan dokulara taşır.
  • Yüksek yoğunluklu lipoproteinler dokuları tıkayan kolesterolleri direkt olarak karaciğere götürerek onların parçalanmalarını sağlar.

Damarları tıkadıkları için, düşük yoğunluklu lipoproteinlerin miktarını düşürmemiz gerekmektedir. Bu lipoproteinlerin yarattığı durum genel olarak “kötü” kolesterol olarak bilinir. Diğer bir yandan, yüksek yoğunluklu proteinler kötü kolesterolü ortadan kaldırdığı için “iyi” olarak algılanırlar.

Kolesterol Açısından Zengin Yiyecekler

Dengeli beslenme ile kolesterolün yükselmesini önleyebilir ya da yüksek kolesterol seviyesini düşürebilirsiniz. Bunu yapmak için, hangi gıdaların kolesterol içerdiklerini, hangilerinin içermediklerini bilmeliyiz. Çok yüksek seviyelerde kolesterol içeren gıdalardan bazıları şunlardır:

kırmızı et
  • Kırmızı et ve söğüş eti
  • İstiridye, midye, kabuklu deniz hayvanları ve ıstakoz
  • Yumurtanın sarısı
  • Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, yağlı peynir ve krema
  • Tereyağı ve kuyruk yağı

Kolesterolsüz Yiyecekler

Neyse ki, kötü kolesterolü düşürmek için tüketebileceğiniz gıdalar da vardır:

  • Lifler kolesterolün kanda emilimine engel olurlar.
  • Antioksidanlar damar tıkanıklığını engellerler.
  • Doymamış yağ asitleri iyi ve yüksek yoğunluklu kolesterolün üretimini artırır.

Kötü Kolesterolü Düşürmek İçin Beslenme Düzeni

kalp tabakta sağlıklı yiyecekler

Aşağıda, sizlere kolesterolünüzü kontrol altına almanıza yardımcı olacak bir beslenme düzeni planlamanız için tüyolar vereceğiz:

  • Mümkün olduğunca fazla meyve ve sebze yiyin. Günde beş porsiyon meyve ve sebze yiyerek gerekli lif ve antioksidanları alabilirsiniz.
  • Balık tüketiminizi artırın. Balık, kolesterolü düşüren Omega 3 açısından zengin bir gıdadır. Haftada dört gün alabalık, iki gün de lüfer yemek oldukça faydalı olacaktır.
  • Kırmızı et tüketiminizi düşürün. Kırmızı et yüksek kolesterol içerdiği için haftada yalnızca bir kez tüketilmelidir.
  •  Sert kabuklu yemişler yemeyi ihmal etmeyin. Sert kabuklu yemişler çoklu doymamış yağ asitleri içermeleri sebebiyle kolesterolü düşürürler.
  • Tam tahıllar ve baklagiller tüketin. Bu yiyecekler içerdikleri lifler sayesinde kolesterolün emilimini önlerler. Tam tahılları ve baklagilleri günlük olarak tüketin.
  • Şeker tüketiminizi minimuma indirin. Şeker, kolesterolünüzü yükseltebileceği için, şeker tüketiminizi kısıtlamanız önemlidir.
  • Kızartılmış yiyeceklerden kaçının. Eğer kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmak istiyorsanız, çok fazla kızarmış gıda tüketmek sağlığınız için zararlı olabilir.
  • Zeytinyağı kullanın. Zeytinyağı yağ olsa da, çoklu doymamış yağ olduğu için hayvansal yağlar yerine tüketilebilir. Aynı şekilde kanola ve ayçiçek yağı da kullanabilirsiniz.
  • Yumurta tüketiminizi sınırlayın. Yumurta sarısına göre daha az kolesterol içerdiği için, yumurtanın beyazını yemeye özen gösterin.

Son olarak, beslenme düzeninizi fiziksel aktivite ile destekleyin. Ayrıca, kolesterol seviyeniz yüksekse, ilaç kullanmanız da gerekebilir. Bu durumda, bir doktora görünmenizde fayda olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kattor AJ., Kanuri SH., Mehta JL., Role of ox LDL and LOX 1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26 (9): 1693-1700.
  • Yang Y., Shi R., Cao Z., Zhang G., Cheng G., VPO1 mediates oxidation of LDL and formation of foam cells. Oncotarget, 2016. 7 (24): 35500-35511.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.