Kronik Yorgunluğa Karşı 6 Beslenme Alışkanlığı

Bu önerilerin günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmek için size yardımcı olacağından şüphemiz yok. Unutmayın, ne kadar iyi beslenirseniz, o kadar iyi hissedersiniz.
Kronik Yorgunluğa Karşı 6 Beslenme Alışkanlığı

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Belki de ne kadar uyursanız uyuyun, yine de içinizden hiçbir şey yapmak gelmiyor. Eğer öyleyse, kronik yorgunluğa dair bir şeyler öğrenmek işinize yarayabilir.

Bu soruna yol açan şeylerden biri kötü beslenme olabilir. Ne yeyip içtiğinizin vücudunuza enerji veren şeyler olduğu ve nasıl hissettiğinizi etkilediği gizli bir şey değildir.

Kronik yorgunluğa sahipseniz, uyanır uyanmaz kahveye ihtiyaç duymanız pek de ilginç olmasa gerek. Tek sorun bu da değil; kronik yorgunluk aynı zamanda sürekli enerjisiz hissetmenize de sebep olur.

Bu, herhangi bir hastalıkla ilişkilendirilemeyen karmaşık bir problemdir. En kötü yanıysa, günlük aktivitelerde bulundukça daha da kötüleşmesidir.

İyi haber ise, kronik yorgunluğa sonsuza dek katlanmak zorunda olmamanızdır. Beslenme düzeninizde yapacağınız birkaç değişiklikle ihtiyacınız olan enerjiye kavuşabilirsiniz ve işte bu yazımızda sizlerle bunu nasıl yapacağınızı paylaşacağız.

1. Bol Bol Su Tüketin

kronik yorgunluğa

Su içerek, kronik yorgunluğa karşı bir çözüm yoluna gitmekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzda gerekli molekül ve diğer elementlerin dolaşımına da katkı sağlarsınız.

Buna, vücudunuzun metabolik sürecinin işlemesinin olduğu gibi, iç organlarınızı da etkileyebilen toksinlerin ve kalıntıların dışarı atılması da dahildir.

2. Beslenme ve Duygu Durumunuz İçin Bir Günlük Tutun

deftere yazı yazan kadın eli

Kronik yorgunluğa karşı yapabileceğiniz bir diğer şey, yediklerinizin ve içtiklerinizin detaylı kaydını tutmaktır. Ayrıca günün farklı vakitlerindeki duygu durumlarınızı da kayıt altında tutmalısınız.

Günlük tutmak farklı sonuçlar elde etmenizi sağlar:

  • Yediğiniz yiyecekleri gözden geçirmek, düşük enerjili hissetmenizin sebeplerini anlamanıza yardımcı olabilir. Örneğin; şeker size hızlı bir şekilde enerji sağlayabilir fakat sonrasında aynı hızda bir düşüş yaşarsınız. Öte yandan, agave şurubu kronik yorgunluğa sebep olmadan enerjinizi geri kazandırabilir.
  • Hangi yiyeceğin sizi duygusal olarak iyi ya da kötü hissettirdiğinin farkına varın. Çikolatanın endorfin salgılamanıza ve bunun sonucunda mutlu olmanıza yardımcı olduğunu duymuş muydunuz? Gerçekten ruh halinizi etkileyebilecek bir takım yiyecekler vardır ve bunların sizi nasıl etkilediğini bilmeniz önemlidir. Bu durumları daha iyi anlamanız için, günlük tutmanız önem kazanır.

Yediklerinizin ve içtiklerinizin kaydını tutarak, yorgunluğunuzun sebebinin huzursuz bağırsak sendromu olduğunu dahi keşfedebilirsiniz.

3. Bir Uzman Tarafından Önerilmedikçe Beslenme Düzeninizden Herhangi Bir Gıdayı Çıkarmayın

Kronik yorgunlukla başa çıkmanın kolay olmadığını biliyoruz fakat bununla başa çıkmak için bazı gıdaları beslenme düzeninizden çıkarma yoluna gitmemelisiniz. Yiyecek ve duygu durumu kayıtlarınızı bir beslenme uzmanı ile paylaşmalısınız.

doktor ve meyveler


Ardından, eğer belirli bir gıda kronik yorgunluğa sebebiyet veriyorsa, bu uzmanla birlikte bir beslenme planı oluşturmalısınız. Bunu yaparsanız, beslenme yetersizliği yaşamazsınız.

Tüm besin gruplarının faydası olduğu için, tıbbi tavsiyelere uyarak herhangi bir beslenme yetersizliği yaşama ihtimalinizi en aza indirirsiniz.

4. Kendinize Beslenme Düzeninizle İlgili Bir Deney Alanı Açın

kırmızı ve yeşil biberler

Enerji verdiklerinden emin olduğunuz, normalde yemediğiniz gıdaları deneyin. Kronik yorgunluğa karşı tüketilebilecek bazı karbonhidrat, protein ve yağ kombinasyonları bulunmaktadır.

Buradaki sorun, her vücudun farklı kombinasyonlara farklı şekillerde tepki vermesidir ve bu da demek oluyor ki standart bir beslenme düzeni yoktur. Ayrıca, önceden hiç denemediğiniz gıdaları denemelisiniz. Yeni tatlara alışmak başlangıçta zor olabilir fakat bunlara alışmak için kendinize zaman tanıyın.

5. Küçük Porsiyonlarda Daha Sık Yiyin

tabakta karides ve sebzeler

Bu şekilde bir yeme düzenine sahip olmak yorgun ya da aç hissettiğinizde enerjinizi artırır. Tamamen yemek yemeyi bırakmak kilo almanıza sebep olur ve bu da sizi yorgunluktan kurtulamadığınız bir kısır döngüye sokar.

Bundan kaçınmak için, üç ya da dört saatte bir bir şeyler yiyin. Yeteri kadar besin aldığınızdan emin olmak için meyvelerle protein ve yağları karıştırabilirsiniz.

Bunun için bazı öneriler:

  • 30 gram peynir + 5 ceviz + 1 elma
  • 2 dilim hindi eti + 10 badem + 3 guava
  • Kızarmış piliç + 3 yemek kaşığı ay çekirdeği + yarım kase yaban mersini
  • 1 kase yoğurt + 5 ceviz + 6 çilek

Bunlar enerji sağlamalarının yanı sıra, basit, ucuz ve rahatlıkla taşınabilir seçeneklerdir. Bir atıştırmalıktan daha ne bekliyorsunuz?

6. Tahriş Edici Şeylerden Kaçının

fast foodlar

Yazımızın başında, kahve ihtiyacından söz etmiştik.

Kahve size enerji verse de, bu enerji geçicidir ve bir süre sonra enerjiniz yeniden düşer.

Aşağıdaki gıdalardan kaçındığınıza emin olun:

  • Kahve. Sinir sisteminizi strese sokar ve enerji patlamaları yaratarak önünüzdeki iki ya da üç saat içinde kronik yorgunluğunuzu daha da beter hale getirir. Kahve yerine, aloe vera suyu, yeşil çay ya da nane çayını deneyin.
  • Abur cubur. Biraz acıktığınızda canınız abur cubur çeker. Fakat abur cubur kanınızdaki glukoz miktarını artırır ve yedikten dakikalar sonra yorgun hissedersiniz. Dahası, abur cuburlar besleyici olmadıkları için birkaç saat içinde yeniden acıkırsınız. Meyve, salata ya da smoothie gibi gıdalar tüketmeniz daha iyi olacaktır.

Bu önerilerin günlük aktivitelerinizi yerine getirmeye hazırlıklı olmanız için faydalı olacağından şüphemiz yok. Unutmayın; ne kadar iyi beslenirseniz, o kadar iyi hissedersiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.