Ksantelazma: Göz Çevresindeki Beyaz Noktalar
Daha önce ksantelazma diye bir şey duymamış olabilirsiniz. Ksantelazma, gözlerin etrafında beliren küçük beyaz lekelere verilen addır. Tedavi edilmediklerinde zamanla kötü görünen, iyi huylu tümörler haline gelirler.
Bu küçük yağ bezeleri, göz kapağı etrafında, gözyaşı kanallarında veya göz yuvasının çevresinde görülür. Hastalar bu beyaz lekeleri fark ettiklerinde, genellikle çok şaşırırlar.
Birçok kişi bu lekelerin yaşlanma veya güneşin zararlı etkileri nedeniyle ortaya çıktığını düşünür. Kadınlar bu lekeleri makyajla kapatabilecekleri küçük lekeler gibi görürler.
Ancak bu küçük noktalar zamanla yumru halini alabilirler. Bazı durumlarda boyutları çok fazla büyür ve cerrahi müdahaleye başvurulması gerekebilir.
Bugün bu lekelerin ortaya çıkmasına nelerin sebep olduğundan bahsedeceğiz. Gözlerinizin etrafında bu beyaz noktalardan olduğunu fark ederseniz ne yapmanız gerektiğini açıklayacağız.
Ksantelazma ve kolesterol
Zaten ilk ipucunu en başta vermiştik: Kolesterol. Bu küçük iyi huylu tümörler, kolesteril esterler için organik depolar olarak işlev görürler. Bu, vücudunuzda bir şeylerin yanlış gittiğini söyleyen net ve çarpıcı bir işarettir.
Bu beyaz lekeler vücudun diğer yerlerinde de görülebilirler. Birçok kişi bu lekelerin dizlerinde, ellerinde veya ayaklarında çıktığının farkına varır. Bu vakalardaki beyaz lekeler ksantom olarak bilinirler.
Aşağıda size bu konuyla ilgili daha fazla bilgi vereceğiz.
Ksantelazmalar tehlikeli midir?
Ksantelazmalar iyi huylu lezyonlardır ve bunların sebebi neredeyse her zaman kan dolaşımındaki yüksek kolesteroldür.
- Bir ksantelazma tek başına ciddi veya belirli bir tür cilt tümörü ile ilgili değildir.
- Ancak bu lekeler yüksek kolesterolün açık belirtisi ise, o zaman evet – ciddi bir durum haline gelir.
- Bu nedenle, kolesterolünüzü düşürecek bir diyet izlemeniz ve tedavi için doktorunuza başvurmanız son derece önemli ve gereklidir.
- Ksantelazmalar “ölümcül” değildir ama aslında ortaya çıkış nedenleri oldukça tehlikelidir.
- Bir ksantelazma cildinizde zaten oluşmuşsa kalp hastalığı riskiniz önemli ölçüde artmış demektir.
Ksantelazmalar bir gözde veya ikisinde birden görülebilir. Bu sarımsı veya beyaz lekeler cildin üst katmanlarında bulunur ve gözün hareketini veya görüşünü etkilemez.
Diğer cilt hastalıklarından da kaynaklanıyor olabilirler
Dermatologlar, gözlerdeki bu lekelerin veya yumruların her zaman yüksek kolesterole bağlı olmadığını söylüyorlar. Ksantogranülomatoz olarak bilinen bir sorundan muzdarip olmanız gibi küçük bir ihtimal de vardır.
- Bu, dermis tabakasının yağ toplaması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalarda, gözlerin çevresinde ve bacaklarda, hemen derinin altında, sert ve yağlı nodüllerin oluşması çok yaygındır.
- Bununla birlikte ksantogranülomatozun oldukça nadir bir hastalık olduğu söylenebilir.
Bu da ilginizi çekebilir:
Ksantelazma nasıl tedavi edilir?
Her şeyden önce, yukarıda belirttiğimiz gibi, doktora gitmeniz ve ksantelazmaya neyin sebep olduğunu belirlemeniz gerekir.
Bu deri anormalliğinin arkasındaki şey genellikle kolesterol olduğundan, en önemli şey, uygun olan tedaviyi izlemektir.
Sonrasında bu lekelerin görünüşle ilgili yarattığı sorununu çözmeye çalışabilirsiniz. Ksantelazmanın yüzün görünüşünü değiştirdiğini ve çok kötü görünebileceğini unutmayın.
Bunun için birçok tedavi şekli vardır ve dermatoloğunuz size en iyi seçeneğin hangisi olabileceğini söyleyecektir.
Ameliyat
Bu yağlı tortuların birçoğunun çarpıcı boyutlara ulaşabildiği göz önüne alındığında ameliyatın onları yok etmek için uygulanan en yaygın tedavi olduğu söylenebilir. Ancak ameliyatın da iz bırakabileceğini unutmayın.
Göz kapaklarınızın ve göz altlarınızın derisi hassastır ve bazen iz kalabilir.
Trikloroasetik asit peeling ve CO2 lazer
Bu teknik, yara izi kalma olasılığını azaltır. Sadece neden olduğu küçük yanıklara bağlı olarak cildinizin rengi açılabilir.
Nd-YAG lazer
Bu, lezyonları en aza indirmek veya ortadan kaldırmak için lazer kullanılan alternatif bir tedavi yöntemidir.
Lokal anestezi uygulanır ve iyileşme süresi hızlıdır. Ancak çok ciddi vakalarda göz çevresindeki alanı onarmak için küçük boyutlu cilt nakillerine ihtiyaç duyulur.
Ameliyat veya lazer tedavisi sorunun çözümü değildir: Daha bilinçli olmalısınız
Sonuç olarak, ksantelazmaların uygun müdahaleyle yok olan iyi huylu tümörler olduğunu bir kez daha tekrarlayalım. Bununla birlikte, sağlığınıza ve kandaki kolesterol düzeyine de dikkat etmeniz gerekir.
Çeşitli araştırmalara göre, ksantelazmaları görmeye başladığınızda, kısa veya orta vadede bir kalp probleminin de olmasını bekleyebilirsiniz.
Bunları unutmamanız önemlidir!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Blanco Mateos, G. (2005). Xantogranulomatosis orbitaria . Archivos de La Sociedad Española de Oftalmología . scieloes .
- Gervilla Caño, J., & Soler González, J. (2008). Xantelasmas. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(08)70802-8
- Christoffersen, M., Frikke-Schmidt, R., Schnohr, P., Jensen, G. B., Nordestgaard, B. G., & Tybjærg-Hansen, A. (2011). Xanthelasmata, arcus corneae, and ischaemic vascular disease and death in general population: Prospective cohort study. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.d5497