Madopar Ne İçin Kullanılır?
Madopar, Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. 200 miligram levodopa ve 50 miligram benserazit olmak üzere iki aktif maddeden oluşur. Çapraz şekilli bir oluğu olan tabletler halinde gelir, bu da hastanın ilacı dört doz elde edebilmek için kesmesine olanak tanır.
Madopar Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?
Levodopa dopaminin öncüsü olan bir maddedir. İlaca levodopa eklenir çünkü dopaminin kendisi beyne ulaşamaz. Ancak, prekürsörü levodopa beyin bölgesine ulaşabilir. Burada levodopa dopamine dönüştürülür ve beyindeki dopamin seviyelerini arttırır.
Levodopa, Parkinson hastalığında hareket ve sertlik ile ilgili semptomların tedavisinde en etkili olan aktif bileşendir.
Eğer Madopar alıyorsanız ilacınızı almayı aniden bırakmamalısınız, çünkü yüksek ateş, kas sertliği ve kafa karışıklığı gibi olumsuz reaksiyonlar yaşayabilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: LATE Demans: Yeni Bir Demans Türü
Madopar Neden Levodopayı Diğer Aktif Bileşenler İle Birleştirir?
Eğer Levodopa tek başına verilecek olsaydı, vücut bunu beyne ulaşmadan önce büyük ölçüde metabolize ederdi. Bu sebepten dolayı levodopa karbidopa ya da benserazit gibi diğer aktif bileşenler ile birleştirilir.
Bu aktif bileşenler yeterli miktarda levodopanın beyne ulaşmasına neden olur, böylece etkinliğini arttırır ve olası yan etkilerini azaltır.
Madopar’da bulunan kombinasyon, iki bileşeni 4:1 oranında kullanır. Bu şekilde yüksek dozlarda levodopa ile elde edilen etki ile pratik olarak aynı olan, ancak daha iyi bir tolerans sağlayan bir etki elde edilebilir.
Genel olarak, Parkinson hastalığının tüm semptomları bir süre bu ilaç ile tedavi görüldükten sonra önemli ölçüde iyileşir.
Madopar’ı Nasıl Almalısınız?
Madopar yemeklerden 30 dakika önce ya da 2 saat sonra ağızdan alınan bir ilaçtır. Eğer mide rahatsızlığı yaşarsanız bu ilacı yiyeceklerle beraber alabilirsiniz ancak bu yiyeceklerin protein bakımından zengin olmamasına dikkat etmeniz gerekir.
Bu ilacı protein yönünden zengin olan yiyecekler ile birlikte almaktan kaçınmak ile ilgili uyarının nedeni bunların levodopa emilimini azaltabilmeleridir.
Madopar tabletleri yavaş yavaş salınır ve uzun süreli bir etki sağlar. Bu ilacı alırken, refleksleri etkileyebileceğinden dolayı araba kullanırken dikkatli olmalısınız.
Bu yazımızı da okuyun: Kas Kasılmasını Önlemek ve Tedavisi
Madopar’ın Dozajı
Her vakada bir doktor hastaya bağlı olarak günlük Madopar dozunu belirleyecektir. Ancak, genel olarak, en yaygın dozlar şunlardır:
İlk Tedavi
Doktorlar genellikle tedaviye günde üç kere yarım tablet ile başlarlar, ve her bir hastada etkili olan doza ulaşana kadar günlük dozu her hafta yarım tablet arttırırlar. Hastayı yakından takip edebildiklerinde dozu daha hızlı arttırabilirler ve bu haftada yarım tabletlik artışı bir tablete çıkarabilirler.
Bundan dolayı, etkili bir doza ulaşmak kısa sürer. Bu etkili doz, günde 2 ya da 4 tablet arasındadır ve bu tabletler üç ya da dört doza bölünmüştür.
Sürdürme Dozu
Durum ne olursa olsun, günlük doz en az üç doza bölünmelidir ve doktor günde ortalama üç dozluk bir tablet kadar artış yaptıracaktır. Ancak, günlük sürdürme dozunun porsiyonlanması her hasta için neyin en uygun olduğuna bağlıdır.
Sürdürme dozunu belirlemenin bir diğer yolu, miktarı bir tabletin dörtte biri kadar değiştirme ve ilacı daha sık alma olasılığı ile günlük dozu korumak da olabilir.
Madopar İyileştirmez, Ancak Yardımcı Olur
An itibariyle Parkinson hastalığını nihai olarak iyileştirebilecek bir tedavi yoktur ancak bu ilaç ana semptomları hafifletmeyi başarmıştır ve böylece hastaların yaşam kalitesini arttırmıştır.
Madopar dünya çapında binlerce Parkinson hastasının kullandığı iyi bir tedavi seçeneğidir. Doktorunuzun durumu izlemesi ve her duruma bağlı olarak dozları ayarlaması önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
FERREIRA, F. D; FERREIRA, F.M.D; HELENO, R.B; MELLA, S. E. J. (2010). Parkinson’S Disease: Physiopathologic and Therapeutic Aspects. Revista de Saúde e Pesquisa.
-
Díaz, F., Chaná, P., Droguett, P., Gutiérrez, A., & Martínez, C. (1995). Complicaciones motoras precoces en parkisonianos de novo tratados con L-Dopa más inhibidor periférico de la decarboxilasa. Rev. Chil. Neuro-Psiquiatr.
-
Fernandez Pardal, M. M., Gatto, E., Micheli, F., Casas Parera, I., & Diaz, S. (1991). UN NUEVO PREPARADO DE LEVODOPA BENSERAZIDA EN PARKINSONIANOS CON FLUCTUACIONES MOTORAS REFRACTARIAS A TRATAMIENTOS CON L-DOPA STANDARD. Medicina.