Meme Kanseri Kemoterapisi: Çeşitleri ve Aşamaları
Meme kanseri kemoterapisi, kanser hücrelerine saldırmak için güçlü ilaçlar kullanan bir tedavidir. Bazen hastalığı iyileştirmek için bazen de hastalığın yayılmasını önlemek veya semptomları hafifletmek için kullanılır.
Bazı insanlar sadece bir tür meme kanseri kemoterapisi ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte, birkaç türün diğer yaklaşımlarla birlikte aynı anda kullanılması daha yaygındır.
Genellikle intravenöz veya oral olarak verilir. Bazen yan etkilerle ilgili korkular vardır. Ancak sabır ve özenle her şeyin üstesinden gelinebilir.
Meme kanseri için kemoterapi neden endikedir?
Vücuttaki tüm hücreler, büyümek veya hasarı onarmak için bölünür ve bu normaldir. Kanser, bazı hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünmeye ve büyümeye başladığında ortaya çıkar. Bu, tümör olarak bilinen kümelenmiş bir kütlenin oluşmasına neden olur.
Meme kanseri için kemoterapi, sorunu tedavi etmenin yollarından biridir. Bu yöntemle elde edilen, hızlı büyüyen hücrelerin artışını kesmektir.
Kullanılan ilaçların bir kısmı hızlı büyüyen hücrelerin genetik materyaline zarar verme potansiyeline sahiptir. Diğerleri hücrelerin bölünme hızını değiştirir.
Bu teşhisi olan herkesin meme kanseri için kemoterapiye ihtiyacı olmayacağı söylenmelidir. Her vaka benzersizdir ve bazen cerrahi müdahale veya radyasyon daha etkilidir.
Nasıl verilir?
Meme kanseri için kemoterapi bir doktor kliniğinde, uzmanlaşmış bir merkezde veya hastanede verilebilir. En yaygın olarak, birkaç dakika süren bir enjeksiyon veya daha uzun süren bir infüzyon olarak intravenöz olarak verilir.
Çoğu durumda, infüzyonu gerçekleştirmek için daha büyük, daha sağlam bir cihaz gerekir. Bu tür cihazlara santral venöz kateterler (CVC) denir veya merkezi venöz erişim cihazları veya merkezi hatlar olarak da bilinir. Çeşitli tiplerde olabilirler.
Meme kanseri için kemoterapi 2 ila 3 haftalık döngüler halinde verilir, ardından hastanın yan etkilerden kurtulması için bir dinlenme süresi verilir. Ancak bu kullanılan ilaçlara göre değişiklik gösterebilir.
Erken evre kanserler için tedavi 3 ila 6 ay sürebilir. Kanser ilerlemişse, daha fazla zaman gerekebilir. Ancak hepsi, her hastanın durumuna ve reçete edilen ilaçlara bağlıdır.
Farklı evrelerde meme kanseri için kemoterapi
Meme kanseri için kemoterapi, hastalığın evresine bağlı olarak değişir. Genel olarak, evre I ve II için bir tür tedavi vardır; evre III olan kanserler için başka bir plan uygulanır.
Daha fazlasını buradan okuyun: Meme Kanseri İçin Tarama Testleri
Evre I kemoterapi
Evre I meme kanseri lokalizedir ve lenf bezlerine yayılmamıştır veya minimal düzeyde yayılmıştır. Bu vakalarda birinci basamak tedavi, memeyi korumak veya memenin tamamen çıkarılmasını içeren cerrahidir.
Radyasyon tedavisi genellikle daha sonra verilir. Ancak bazı durumlarda kemoterapi de gereklidir. Özellikle, tümörün genişliği 1 santimetreden fazla olduğunda veya olumsuz özelliklere sahip olduğunda endikedir.
Bu durumlarda adjuvan kemoterapiden bahsediyoruz. Bu seçeneğin müdahalenin başarısını artıracağı düşünüldüğünde ameliyat öncesi de yapılabilir. Bu nedenle neoadjuvan kemoterapi olarak adlandırılacaktır.
Daha fazlasını buradan okuyun: Bağışıklık Sistemi Kanserle Nasıl Savaşıyor?
Evre II kemoterapi
Evre II kanserler yukarıdakilerden biraz daha büyüktür ve memeye komşu birkaç lenf noduna yayılmıştır. Bu vakalarda evre I kanserlerde olduğu gibi benzer bir protokol izlenir, ancak genellikle ameliyattan önce kemoterapi kullanmak daha yaygındır.
Bu prosedür, tümörün ameliyattan önce biraz küçülmesini sağlar, böylece memeyi daha büyük ölçüde koruyabilme olasılığını arttırır. Ancak, hayatta kalma oranlarını etkilemez.
Evre II meme kanseri için kemoterapinin ameliyattan sonra veya ameliyattan önce ve sonra verilmesi de mümkündür. Hangisinin en iyi alternatif olduğunu bulmak için DX oncotype gibi bir test kullanılır.
Evre III kemoterapi
Evre III meme kanseri, 5 santimetreden büyük bir tümörün varlığı ile karakterize edilir. Ayrıca komşu lenf düğümlerinin çoğuna veya memenin üzerindeki deri veya altındaki kas gibi yakındaki dokulara da yayılmıştır.
Bu vakalarda cerrahi öncesi neoadjuvan kemoterapi veya kemoterapi çok yaygındır. Daha önce de açıklandığı gibi amaç, memeyi koruma olasılığını artırmak için tümörün boyutunu küçültmektir. Tümör yeterince küçültülmemişse, radikal mastektomi veya tamamen çıkarma gerekli olacaktır.
Meme kanseri için kemoterapi ameliyattan sonra bazen bir yıla kadar da gerekebilir. Tedavinin ameliyatla başlayıp ardından kemoterapi uygulandığı durumlar da vardır.
Meme kanseri için kemoterapi kriterleri
Meme kanseri için kemoterapi, çok rahatsız edici olabilen bir dizi yan etki oluştursa da, hastalığın tedavisi için önemli faydalar sağladığı da doğrudur.
Genel olarak, aşağıdaki kriterlere göre iyi bir seçenek olarak kabul edilir:
- Büyük ve yüksek dereceli kanser. Tekrarlama eğilimindedirler ve kemoterapi bu riskten kaçınmaya yardımcı olur.
- Lenf düğümlerine genişleme. Bu durumda, genellikle tavsiye edilir.
- Agresif kanserleri olan genç insanlar.
- Sağlık durumu. Kalp hastalığı, diyabet ve diğer koşulların varlığı kemoterapiyi sınırlar veya koşullar.
- HER2 seviyesi. Bu ölçüm, kanserin şiddetini sınıflandırmak için kullanılır.
- Hasta tercihleri. Kadının görüşü önemlidir.
Daha az yan etki
Meme kanseri için kemoterapi genellikle korkutucudur. Ancak, bilimin bu alanda uzun bir yol kat ettiğini açıklığa kavuşturmak önemlidir. Bu nedenle, mevcut tedaviler yan etkileri tolere etmeyi çok daha kolay hale getiriyor.
Tedavi süresince iyi beslenmeniz, yeterince dinlenmeniz ve ruh sağlığınıza dikkat etmeniz çok önemlidir. Tüm bu faktörler daha iyi sonuçlara katkıda bulunur. Aynı durumu yaşamış insanlarla konuşmanız da tavsiye edilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
- Ariza, Y., Briceño, I., & Ancízar, F. (2016). Tratamiento de cáncer de seno y farmacogenética. Revista Colombiana de Biotecnología, 18(1), 121-134. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5600051
- Carlson, J., & Roth, J. (2013). The impact of the Oncotype Dx breast cancer assay in clinical practice: a systematic review and meta-analysis. Breast cancer research and treatment, 141(1), 13-22. https://link.springer.com/article/10.1007/s10549-013-2666-z
- Khosravi, P., Izarzugaza, Y., Encinas, S., Díaz, V., & Pérez, G. (2008, January). Tratamiento adyuvante en el cáncer de mama operable. In Anales de Medicina Interna (Vol. 25, No. 1, pp. 36-40). https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-71992008000100010&script=sci_arttext