İyi Huylu ve Kötü Huylu Tümörler: Farkları Nelerdir?

İyi huylu ve kötü huylu tümörler arasındaki fark nedir? Kötü huylu tümörler, metastaz adı verilen bir süreçle vücudun diğer bölgelerine yayılma yetenekleri ile karakterize edilmektedir.
İyi Huylu ve Kötü Huylu Tümörler: Farkları Nelerdir?

Son Güncelleme: 06 Mayıs, 2021

Günümüzde kötü huylu bir tümöre sahip olma olasılığı neredeyse herkesi rahatsız eden bir endişe kaynağıdır. Şu anda kanser, dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Bu nedenle, kanser ile karşı karşıya kalma korkusu yaşamak normaldir. Ancak iyi huylu ve kötü huylu tümörler aynı etkilere sahip değildir.

Ancak, tüm tümörlerin kanser olmadığının farkında olunmalıdır. Bir tümör, vücuttaki herhangi bir dokudan kontrolsüz bir şekilde çoğalan ve anormal bir kütleye yol açan bir hücre toplanmasını ifade etmektedir.

Sorunun önemi sebebiyle, bu yazıda iyi huylu ve kötü huylu tümörler arasındaki temel farklar açıklanacaktır.

Şu yazıya da bir göz atabilirsiniz: Kanseri Önlemeye Yardımcı Olan 6 Alışkanlık

İyi huylu ve kötü huylu tümörler arasındaki temel farklar

Hem kötü huylu hem de iyi huylu tümörler, bir grup doktor tarafından kapsamlı bir çalışma gerektiren patolojilerdir. Benzer şekilde, her ikisi de yerleşik bir tedavi gerektirmektedir. Bu tedaviler, olası komplikasyonları ya da daha sonra oluşabilecek daha büyük sorunları önlemek için uygulanmaktadır.

Kötü huylu tümörleri iyi huylu tümörlerden ayıran temel şey genişlemedir. Her iki türde de hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalırlar, fakat iyi huylu tümörlerde bu hücreler vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar.

İyi huylu tümörlerin hayati tehlike oluşturmadığı bilinmektedir. Bununla birlikte, bunda ince bir ayrıntı vardır, çünkü çok büyüdüklerinde ve yakındaki organlara baskı yaptıklarında, bu organları etkileyebilirler. Bu gibi durumlarda bu tümörlerin yok edilmesi gerekmektedir.

Kötü huylu tümörlere gelince, bu tür tümörlerde hücreler vücudun diğer bölgelerine yayılma yeteneğine sahiptir. Ayrıca bu alanlarda büyüme eğilimi de gösterirler, bu olay metastaz olarak da bilinmektedir. Yayılma temas, kan ya da lenfatik sistem ile gerçekleşebilmektedir.

Kötü huylu bir tümör genellikle bu şekilde yayılır ve vücudun farklı bölgelerinde başka tümörlere neden olur. Öte yandan, iyi huylu tümörler, hücreleri kendilerini içeren bir zar ya da kapsül ile çevrili olduğu için genellikle yayılmazlar.

metastazın mikroskobik görüntüsü

Kötü huylu ve iyi huylu bir tümörü ayırt etmeyi mümkün kılan bir başka özellik, farklılaşmadır. Farklılaşma, tümör hücrelerinin orijinal sağlıklı dokudakilere ne kadar benzediğini ifade eder:

  • Kötü huylu tümörlerde, hücreler orijinal hücrelere çok az benzer ya da hiç benzemez. Bu, kanser evrelerinin oluşturulmasını mümkün kılmaktadır.
  • Bununla birlikte, iyi huylu tümörlerde, hücreler sağlıklı bir dokuya benzemektedir.

İyi huylu bir tümörün kötü huylu bir tümörden genellikle daha yavaş büyüdüğünü bilmek de oldukça önemlidir. Hatta iyi huylu tümörlerde büyüme bile durabilmektedir. Ancak kötü huylu tümörlerde bu gerçekleşmez.

Kanser teşhisi neyi içerir?

Bir tümörün teşhisi ne kadar erken olursa, tedavinin etkili olma olasılığı o kadar yüksek olur. Bu sebeple farkındalığın artırılması çok mühimdir. Kendi kendine muayene ederek topaklanma ve anormallikleri aramak, erken teşhisin ana önlemlerinden biridir. Ancak, buna takıntılı olunmamalıdır!

Ayrıca düzenli olarak doktora gitmek de şarttır. Belli bir yaştan itibaren, periyodik olarak genel kontrollerden geçilmesi tavsiye edilir. Bu tür önlemler, tarama yöntemlerini oluşturur ve tümörlerin erken teşhisine izin verir. Örneğin:

  • Kadınlarda, meme tümörünün varlığını kontrol etmek için yıllık mamografi çektirmek çok önemlidir.
  • Erkeklerde prostatın dijital rektal muayene ile incelenmesi şarttır.
  • Erken teşhisin yanı sıra, daha ilerlemiş bir tümörün teşhis edilmesini mümkün kılan başka teknikler de vardır. Bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme testleri, tümörün yerinin ve boyutunun tespit edilebilmesini mümkün kılmaktadır. Buna ek olarak, manyetik rezonans görüntüleme de faydalıdır.

Bununla birlikte, tümörleri kesin ve doğru bir şekilde incelemenin tek yolu, tümörün bir parçasını incelemeyi mümkün kılan bir biyopsi yapmaktır. Mikroskopi ile kanser hücrelerinin davranışını gözlemlemek mümkündür. Böylece, hücrelerin farklılaşma derecesi ve yayılma oranı bilinebilmektedir.

Bir laboratuvar çalışanı biyopsi yapıyor.

İyi huylu ve kötü huylu tümörler: tedavisi

Tedavi tümörün tipine, yerine, uzantısına ve benzeri özelliklerine bağlıdır. İyi huylu tümörlerin çoğu ameliyat ile çıkarılabilmektedir. Dahası, genellikle radyoterapi ya da kemoterapiye de ihtiyaç duymazlar.

Öte yandan, kötü huylu tümörlerin tedavisi genellikle daha karmaşıktır. Bu tedavilerin çoğu, ameliyatı radyoterapi ya da kemoterapi döngüleri ile, hatta her ikisini de birleştirerek yapılır. Bu yöntem, vücudun herhangi bir yerindeki kötü huylu hücrelerin ortadan kaldırılmasını sağlamak içindir.

Sonuç

Herhangi bir tümör durumunda erken teşhis anahtardır, çünkü bu daha etkili bir tedavinin oluşturulmasını sağlayacaktır. Erken teşhis oldukça önemlidir çünkü iyi huylu tümörler yaşamı doğrudan tehlikeye atmasa da daha sonra komplikasyonlara sebep olabilmektedirler. Erken teşhis ile bu olası komplikasyonlar önlenebilmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.