Kanseri Önlemeye Yardımcı Olan 6 Alışkanlık

Sağlıklı bir beslenme programı, sağlıklı bir yaşamın temellerinden biridir. Aynı zamanda kanseri önlemede de anahtardır. İyi beslenmiş olmak, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sürdürür. 
Kanseri Önlemeye Yardımcı Olan 6 Alışkanlık
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam tarzının, tüm kanser türlerinin yarısını önleyebileceğini tahmin ediyorlar. Bu yazıda, sizinle, bilime göre kanseri önlemeye yardımcı sağlıklı alışkanlıkları paylaşacağız.

Bu alışkanlıkları not edin ve hayatınızı geliştirmek ve sağlığınızı korumak için uygulamaya koyulun.

Kanser hakkında neleri bilmeliyiz?

kanserli hücreler
Kanser çok faktörlü bir hastalıktır. Hem genetik faktörlere hem de çevresel faktörlere bağlıdır.

Günümüzde en çok konuşulan hastalıklardan biri kanserdir. İspanyol Tıbbi Onkoloji Derneği’nin (SEOM) tahminlerine göre, ülkede 200.000’den fazla kanser vakası teşhis edildiğinden bu kadar çok konuşulması anlaşılabilir bir durumdur. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2020 yılında, yalnızca İspanya’da yaklaşık 250.000 kişinin kansere yakalanacağını söylüyor.

Vücutta bazı kötü huylu hücrelerin ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu anlamak önemlidir. Ancak vücut dengeliyse ve onları hastalığın yerleşmesini teşvik eden “tetikleyiciler” ile uyarmazsak kansere dönüşmezler.

Bu nedenle, potansiyel olarak tümörlü hücreler ve onları çevreleyenler – ki bunlar tümör içeren mikro çevreyi oluşturur- için harekete geçmek esastır. Aynı şekilde kanserin gelişimine katkı sağlayabilecek faktörleri anlamamız ve onlardan kaçınmamız gerekir.

Houston’daki Anderson Kanser Merkezi’nde çalışan araştırmacılara göre, genetik faktörler kanserlerin yüzde 5-10’undan sorumludur. Aynı zamanda, çevresel nedenler vakaların yaklaşık %90’ını oluşturur. Bu verilerden, sağlıklı alışkanlıkları sürdürmenin, kanserlerin önemli bir bölümünü önleyebileceği sonucuna varabiliriz.

Kanseri önlemeye yardımcı alışkanlıklar

Söz konusu sağlıklı bir yaşam tarzı olduğunda beslenme programı, hayati önem taşımaktadır. Ancak fiziksel egzersiz ve stresi kontrol altında tutmak da aynı şekilde önemlidir. Gelin, önde gelen ipuçlarına bir göz atalım.

1. Sağlıklı bir kiloda kalmayı sürdürün

sağlıklı yiyecekler yiyen kadın kanseri önlemeye yardımcı
Kötü beslenme alışkanlıkları, kansere katkı sağlayabilen obezite ve hipertansiyon gibi hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.

Aşırı kilo ve obezite, kanser ve kanserin nüks etme riskini artırır. Bu nedenle hayatınız boyunca sağlıklı bir kiloda kalmayı sürdürün. Uzmanlar, ikisini de, yüksek enflamatuvar sitokinler ile karakterize düşük dereceli sistemik inflamasyon ile ilişkilendirirler.

Bağışıklık sisteminde değişiklik yarattığı için uzmanlar, bu durumu hastalıkların gelişimi ile ilişkilendirmiştir.

2. Sağlıklı beslenme ve kanserin önlenmesi

Sağlıklı bir beslenme programı, sağlıklı bir yaşamın temel direğidir. Ancak aynı zamanda kanserin önlenmesi için anahtardır. İyi besleniyor olmak, bağışıklık sisteminin düzgün işleyişini sürdürmesini sağlar.

Sebze ve meyve yemenin olumlu etkileri üzerine yapılan çalışmalarda, kansere karşı mücadelede önemli oldukları iddia ediliyor.

Peki, neden?

Çünkü hasarlı hücreleri onarmaya yardımcı olan besinler sağlıyorlar. Bu nedenle, günde en az beş porsiyon tüketmelisiniz.

Ayrıca aşırı miktarda kırmızı et ve işlenmiş gıda tüketmekten kaçınmalısınız. Üstelik kendimizi belirli zamanlarla sınırlandırmalıyız. Bunlar, Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü’nden gelen önerilerdir.

3. Sigara kullanmayın

Sağlık için en zararlı alışkanlıklardan biri sigaradır. Çünkü kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığa yol açar. Dünya Sağlık Örgütü, kanser nedeniyle ölümlerin yüzde 22’sinin kökeninde bu kötü alışkanlığın olduğunu tahmin ediyor. Sigarayı bırakmak kolay değildir ancak pek çok kişinin yapmakta zorlandığı bilgece bir seçimdir.

Sigara, sadece kanser nedeniyle ölümlere yol açmaz. Çok daha fazlasını yapar. Aynı zamanda kalp krizi, kardiyovasküler sorunlar, kronik yorgunluk ve daha birçok zararlı duruma neden olur.

4. Kanseri önlemek için fiziksel egzersiz

kalp şekli fiziksel egzersiz
Fiziksel egzersiz, vücuda önemli faydalar sağlar. Bunların arasında, kanserin önlenmesi, bağışıklık sisteminin üzerindeki etkisi sayesinde öne çıkmaktadır.

Fiziksel egzersiz, hayatımıza dahil edebileceğimiz sağlıklı alışkanlıklardan biridir. Kardiyovasküler sağlığı geliştirir ve fazladan kalorilerin yakılmasını sağlar.

Üstelik egzersiz, kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığı önlemeye de yardımcı olur. Haftada 3 – 5 seans (30-60 dakika) egzersiz yapmak, sağlık açısından faydalarını ve kanseri önlemeye yardımcı etkilerini fark etmek için idealdir.

5. Tümör hücrelerinin çoğalmasını önleyin

Bir başka ilginç gerçek de, tümör hücrelerinin, çoğalmamaları için gereken koşulları yaratabilmemizdir. Bunun bir örneği, beslenmenize, hücresel onarıma yardımcı maddeleri dahil etmektir. Örneğin antioksidanların böyle bir etkisi vardır.

Pek çok sebzenin kanser gelişimi üzerinde inhibitör etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Örneğin, turpgillere özgü sebzeler (lahana çeşitleri, brokoli, yaprak lahana vb.), diğer koyu yapraklı yeşillikler ve sarımsak bunlardan bazılarıdır. Bu bitkiler, bu etkilerini, içerdikleri polifenollere borçludurlar.

Havuç, tatlı patates, domates, hurma ve kayısı gibi karoten açısından zengin meyve ve sebzelerde provitamin A bulunur. Bazı durumlarda likopen de içerirler. Bu maddelerin her ikisi de zararlı hücrelerin bölünmesini engellerler.

6. Bir sakinleşme tekniği uygulayın

Stresi uzak tutmaya çalışmak çok önemlidir. Çevresel faktörler arasında psiko-duygusal faktörler de vardır. Stresin kötü yönetilmesi nedeniyle bu faktörler hastalık sürecini tetikleyebilirler.

Bu nedenle, bu durumun yönetilmesini geliştirmeye yardımcı olan uygulamaları yapmaya başlamak çok önemlidir. Örneğin, farkındalık, fiziksel egzersiz ya da doğa ile temasın artması; tüm bunlar çok faydalıdır.

Sağlıklı alışkanlıkların önemi

Elbette, kanserle ilgili risk faktörlerinin bazılarını kontrol etmek mümkün değildir. Örneğin, genetik ve çevresel faktörler de vardır. Ancak yine de kanserin önlenmesine yardımcı olmak için takip edebileceğiniz alışkanlıklar vardır.

Umarız, bu bilgiler sizin için faydalı olmuştur. Bu bilgileri dikkate alacağınızı umuyoruz. Tıpkı düzenli olarak doktorunuzu görmeniz ve sağlıklı bir hayat yaşamanız gibi bu alışkanlıkları uygulamanızın da kanseri önlemek için size yardımcı olabileceğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Gallbladder Cancer. 2015. Available at http://www.wcrf.org/sites/default/files/Gallbladder-Cancer-2015-Report.pdf
  • Teras LR, Kitahara CM, Birmann BM, et al. Body size and multiple myeloma mortality: a pooled analysis of 20 prospective studies. British Journal of Haematology 2014; 166(5):667-676.
  • Goodwin PJ. Obesity and breast cancer outcomes: How much evidence is needed to change practice? Journal of Clinical Oncology 2016; 34(7):646-648. Epub 2015 Dec 28. doi: 10.1200/JCO.2015.64.7503.
  • Chen Y, Wang X, Wang J, Yan Z, Luo J. Excess body weight and the risk of primary liver cancer: an updated meta-analysis of prospective studies. European Journal of Cancer2012; 48(14):2137-2145.
  • Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer prevention: A review. Journal of the American Dietetic Association. 1996.
  • Red meat (beef, pork, lamb). (). Retrieved from https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/red-meat-beef-pork-lamb/
  • Tabaco. Retrieved from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.