Meme Kanseri: Ana Nedenleri Nelerdir?
Meme kanseri, göğüs dokusunun kötü huylu tümör üretmesi ile gelişir. Bu hastalık özellikle kadınları etkiler; ama erkeklerde de görülebilir. Her yıl binlerce kadın göğüs kanserinden ölüyor; çünkü ne yazık ki bir çok durumda bu sorun çok geç teşhis ediliyor.
Günümüzün gelişmiş teknolojileri ve tıbbı sayesinde meme kanseri tedavisi mümkündür ve ayrıca birçok hastanın yaşam beklentileri önemli ölçüde artmıştır. Ama hala dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.
Çünkü genellikle zamanında teşhis edilmez. Meme kanserinin risk faktörlerini bilmek, ondan korunmak için çok önemlidir. Biz de bu makalede sizlere meme kanserinin ana sebeplerinden bahsedeceğiz.
Meme Kanseri ile İlgili Nedenler: Yaş ve Cinsiyet
Daha önce bahsettiğimiz gibi, bu tip kanser özellikle kadınları etkiler; ama erkekler de nadiren bundan etkilenebilir. Özellikle de 50 yaş üstü insanlarda, meme kanserinin gelişimi yaşın yükselmesiyle artar.
Aile Geçmişi
Sayısız çalışma, yüksek meme kanseri riski taşıyanların ailesinde bu hastalığı taşıyan kişiler olduğunu ortaya koydu. Bunun yanı sıra, daha önce idrar yolu, serviks, yumurtalık ve kolon kanseri geçirmiş kişiler de risk taşır.
Genetik
Meme kanseri ayrıca ebeveynlerden gelen kusurlu bir genden kaynaklanabilir. Çoğunlukla bunlar BRCA1 ve BRCA2 genlerinde bulunur. Bunlar vücudu kanserden koruyan proteinleri üretmekle sorumludur. Bu kusurlu genden kaynaklı olan meme kanseri riski %80’e kadar çıkabilir.
Regl Dönemi
Regl dönemini 12 yaş ve öncesinde geçirmeye başlayan kadınlar yüksek risk taşır. Aynı zamanda 55 yaş sonrası menopoz yaşayan kadınlar da yüksek risk taşır.
Hastalık geçmişi
Bir göğüste kanser yaşamış kadınlar diğerinde de kanser sorunu yaşama konusunda risklidir ya da kanser aynı memede yeniden ortaya çıkabilir.
Alkol Tüketimi
Yapılan bilimsel çalışmalara göre, günde bir veya iki bardak alkol içeren içecek tüketmek meme kanseri olasılığını artırır.
Hamilelik
Çocuk doğurmamış veya çocuk doğurmak için 30 yaşından sonrasını beklemiş kadınlarda meme kanseri riski yüksektir. Bu yaştan önce birden fazla hamile kalmış olmak, bu kanser türünün gelişim olasılığını azaltır.
Hormon terapisi
Uzun süre östrojen tedavisi yaşamış kadınların meme kanseri riski daha yüksektir.
Obezite
Bunun risk faktörü tam olarak anlaşılmamış olsa da, uzmanlar obez olan kadınların daha fazla östrojen ürettiğine inanıyor. Bu da meme kanserinin gelişim riskini arttırabilir. Risk faktörü 50 yaş üstü ve obez olan kadınlarda daha da fazladır.
Radyasyon
Röntgen ve bilgisayarlı tomografi, meme kanseri oluşumu riskini önemli oranda artırır. Eğer çocukken veya yetişkinken radyasyon terapisi gördüyseniz, özellikle de bu göğüs bölgesinde bir kanser için tedaviyse, meme kanseri gelişim riskiniz daha fazladır. Bu risk, radyasyonun dozu ve radyasyona maruz kaldığınız yaşa göre değişir.
Bu yazımıza da göz atın: Koltukaltı Detoksu ile Meme Kanserine Karşı Korunun
Diyet
Araştırmalar meme kanseri ve beslenme arasındaki bağı ararken çatışsa da, birçok çalışma zayıf beslenmenin yüksek risk faktörü içerdiğini ortaya koyuyor. Çok fazla işlenmiş gıda, et, trans yağlar, şeker ve benzeri abur cubur ve hazır gıdalar tüketen insanlarda bu hastalığın gelişme olasılığı daha fazladır.
Meme kanserinin kanıtlanamayan sebepleri
- Yıllar boyunca kadınlar antiperspirant deodorantlar veya sütyenlerin de kansere yol açtığı konusunda uyarılmıştır. Ama şimdiye kadar, bu konuda hastalık ile herhangi bir doğrudan bağlantı bulunamadı.
- Diğer faktörler ise, göğüs implantı, pestisitlere maruz kalmaktır; ama bunların da riski arttırıp arttırmadığı üzerine halen çalışmalar sürüyor.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Holliday, D. L., & Speirs, V. (2011, August 12). Choosing the right cell line for breast cancer research. Breast Cancer Research. https://doi.org/10.1186/bcr2889
- Breast Cancer Linkage Consortium, T. (1999). Cancer Risks in BRCA2 Mutation Carriers. JNCI Journal of the National Cancer Institute, 91(15), 1310–1316. https://doi.org/10.1093/jnci/91.15.1310
- Breast cancer.org. (2016). U.S. Breast Cancer Statistics | Breastcancer.org. Retrieved from http://www.breastcancer.org/symptoms/understand_bc/statistics