Menopoz Yaşı Hakkında Her Şey
Menopoz, kadınlarda doğal yaşlanma sürecinin bir parçası olan fizyolojik bir aşamadır. Kalıtsal faktörlere, diyete, yaşam tarzına, sosyal çevreye ve kültürel tutumlara bağlı olduğu için her kadın bunu farklı şekilde yaşar.
Menopoz yaşı, bir kadının adet kanamasının durduğu zamanı ifade eder. Öte yandan, “klimakterik” terimi, kadınların üreme kapasitelerini kaybettiği aşamayı ifade eder.
Menopoz hangi evreleri içerir?
Belirli bir menopoz yaşı belirlemek zordur. Hal böyle olunca menopozun 5 ile 15 yıl arasında süren bir süreç olduğunu unutmamalısınız. Yumurtalık fonksiyonunun kaybı nedeniyle östrojen seviyelerinde ciddi bir azalma ile karakterizedir.
- Premenopoz. Yumurtalık fonksiyon kaybının ilk belirtilerinin ortaya çıktığı dönem. İki yıldan sekiz yıla kadar sürebilir.
- Menopoz. Bu aşamada, adet görmenin kesin olarak kaybolması, birbirini takip eden yaklaşık 12 aylık bir sürenin ardından gerçekleşir. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıkar. Ancak 40 yaşından önce de (erken menopoz olarak bilinir) ortaya çıkabilir.
- Menopoz sonrası (postmenopoz). Bu, östrojen eksikliğinin tüm semptomlarının ortaya çıktığı, menopozdan sonraki aşamayı içerir.
Menopoz belirtilerini biliyor musunuz?
Menopoz yaşının ötesinde, bu aşamayı yaşayan çoğu kadın için bazı belirtiler ortaktır. Bazı durumlarda ortaya çıkabilecek belirtiler kadının yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bazı kadınlar uykusuzluk, sinirlilik, kaygı ve hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluktan muzdariptir.
Ayrıca sıcak basması, açıklanamayan terleme, çarpıntı, eklem ve kas ağrıları görülebilir. Sıcak basması ve terleme en sık görülen semptomlardır ve kadınların %60 ila 80’ini etkiler.
Bu semptomlardan hem gece hem de gündüz muzdarip olabilirsiniz ve bunlar değişen termoregülatuar işlevlerden kaynaklanır. Özellikle gövdenin, yüzün ve kafa derisinin üst kısmında ani bir ısı hissi ve sıcaklıkta ani bir artıştan oluşurlar.
Ayrıca şunu da okumalısınız: Menopozda Ateş Basması İçin 11 Doğal Çare
Metabolik değişiklikler
Menopoz sırasında vücut yağında artışa neden olan metabolik değişiklikler meydana gelir. Ayrıca, esas olarak karın bölgesinde bulunan yağ dağılımında bir değişiklik olur.
Ürogenital bozukluklar
Kadının adet kanamasını durana kadar meydana gelen adet döngüsü değişiklikleri dikkat çekmektedir. Bu değişiklikler hem adet döngüsünün düzenliliğini hem de süresini etkiler.
Vajinal seviyede
Östrojen eksikliği, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok vajinal değişikliğe neden olur:
- Vajinal duvar incelmesi (vajinal atrofi) ve elastikiyet kaybı.
- Vajinal alkalinizasyona yol açan pH değişiklikleri.
- Vajinal flora değişiklikleri
- düşük kayganlık ve libido
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Menopoz Sırasında Kendinize Nasıl Bakmalısınız?
İdrar değişiklikleri
Menopoz sırasında meydana gelebilecek idrar değişikliklerinden bazıları şunlardır:
- Üriner enfeksiyon riskini artıran ürogenital atrofi.
- Sık veya acil idrara çıkma
- Stres üriner inkontinans (SUI)
Osteoporoz ve kardiyovasküler risk
Azalmış östrojen seviyeleri osteoporoz riskini artırır. Osteoporoz, azalmış kemik mineral yoğunluğu ve kemik kütlesi ile karakterize edilen ve kırık ve mikro kırıklardan muzdarip olma riskinin artmasına neden olan bir hastalıktır.
Benzer şekilde, östrojen eksikliği, LDL kolesterol düzeylerinin yükselmesine ve HDL kolesterol düzeylerinin düşmesine neden olarak kardiyovasküler hastalık riskini artırır.
Menopoz tedavisi
Bazı kadınların, bazı temel tavsiyelere uyarak rahatlamaya yardımcı olabilecek hafif semptomları vardır. Bununla birlikte, diğer durumlarda, o kadar rahatsız edicidir ki, etkilenen kadının terapötik seçenekler aramaktan başka seçeneği yoktur. Menopoz yaşına geldiğinizde, belirli bir tedavinin size fayda sağlayıp sağlamayacağını öğrenmek için doktorunuzu görmeniz gerekir. İşte birkaç seçenek:
- Hormon replasman tedavisi (HRT). Bu, erken menopoza giren kadınlarda, rahatsız edici menopoz semptomları olan kadınlarda ve osteoporoz riski varsa tercih edilen tedavi yöntemidir. Kadının ihtiyacına bağlı olarak, östrojen tedavisi (ÖT) veya kombine östrojen-progestojen menopoz tedavisi kullanılacaktır.
- Fitoöstrojenler. Bunlar östrojenik etkiye sahip bitki maddeleridir. Örneğin, izoflavonlar. Onlar en güçlü fitoöstrojenlerdir. Bununla birlikte, vajinal kuruluk, endişe veya uykusuzluk tedavisinde çok az kullanılırlar.
Menopoz yaşı önerileri
Menopoz yaşı geldiğinde semptomlarınızı hafifletmek, osteoporoz ve kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltmak için şunları yapmanızı öneririz:
- Yeterli kalsiyum ve D vitamini aldığınızdan emin olarak, çeşitli ve dengeli bir diyet yapın.
- Düzenli egzersiz yapı.
- Vajinal kayganlaştırıcılar ve nemlendiriciler kullanın.
- Oda sıcaklığını düşük tutun ve sıcak içeceklerden kaçının.
- Sigaradan uzak durun, kahve ve alkol tüketiminizi azaltın.
- Düzenli kontrollere gidin.
Menopoz yaşına ulaşmak, yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilecek bazı değişikliklerin ve semptomların ortaya çıkmasıyla eş anlamlıdır.
Ancak, hepsini rahatlatabileceğinizi unutmayın. Yaşamın bu evresine özgü hastalıkları önlemek için bir sağlık uzmanına danışmanız ve düzenli kontroller yaptırmanız önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Luzardo, L. F., Pérez Gómez, E., Castro Lobo, C., Zúñiga, R., & Uribe Botero, G. (1970). Climaterio y menopausia. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia.
-
Pavón De Paz, I., Alameda Hernando, C., & Olivar Roldán, J. (2006). Obesidad y menopausia. Nutricion Hospitalaria.
-
Menopausia ¿Qué conocen las mujeres? (2007). Horizonte Médico.