Menoraji: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Menoraji veya aşırı kan kaybedilen regl dönemi, genelde ciddi bir hastalıktan dolayı kaynaklanmaz. Ancak regl döneminde anormal bir kanama yaşıyorsanız bir uzmana görünmenizi tavsiye ediyoruz. Böylece durumun ne kadar ciddi olduğunu öğrenebilirsiniz.
Menoraji: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Ángela Aragón

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Adet döneminde kanama durumu her kadına göre değişkenlik gösterebilir. Bütün kadınlar aynı miktarda veya aynı süre boyunca kanamaz. Bu nedenle hangi durumda bir anormallik olduğunu anlamak oldukça zor olabilir.

Fazla kanama olup olmadığını söyleyebilmek çoğu zaman mümkün olabilir, ama bu durum tam olarak nasıl ölçülebilir? Yapmanız gereken en önemli şey kendinizi gözlemlemek olacak.

Vücudunuzda meydana gelen değişiklikleri anlayabilmeniz önemlidir; çünkü bu değişikliklerin arkasında başka bir sorun yatıyor olabilir.

Peki menoraji ne zaman ciddi bir hal alır? Ne zaman bu sorunun bir hastalığa neden olabileceğini düşünmeye başlamalısınız? Fazla kanamayla ilgili endişelenmenize neden olan bu soruları yanıtlamak için yazıyı okumaya devam edin.

Menorajinin belirtileri

karnı ağrıyan kadın

Regl döneminde yaşanan aşırı kanamalar hakkında mutlaka bir şeyler okumuşsunuzdur. Eğer pedinizi her saat başı değiştirmek zorunda kalıyorsanız, muhtemelen bu problemden muzdaripsiniz.

Tabii ki bu sorun gece boyunca da devam ediyorsa ayrıca dikkat etmeniz gerekir. Eğer menoraji problemini yaşıyorsanız, regl döneminiz genellikle yedi günden daha fazla sürer.

  • Adet döneminiz bir hafta kadar sürebilir, ancak bu süreyi geçerseniz sağlığınız hakkında endişelenmelisiniz. Özellikle tüm bu süre boyunca kanamanız aynı yoğunlukta devam ediyorsa dikkatli olmanız gerekir.
  • Böyle bir regl dönemi yaşamak, yorgunluğa ve bir nevi boğulma hissine neden olur. Bu durumdan muzdarip kadınlarda anemi veya benzeri sağlık problemlerinin olması bir tesadüf olamaz.

Menorajinin nedenleri

karnını tutan kadın ve menoraji

Bu rahatsızlık çok çeşitli sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle tanı koymak ve uygun bir tedavi şekli bulmak son derece karmaşık olabilir.

Aşağıdaki faktörlerin hepsi bu hastalıkla savaşırken önemli olabilir:

  • Hormon dengesizliği: Östrojen ve progesteron rahim astarını korumak için etkileşime girer. Ancak bu hormonlarla ilgili bir dengesizlik varsa, astar çok fazla genişler ve aşırı kanamaya neden olur.
  • Yumurtalıkların düzgün bir şekilde çalışmaması: Regl döngünüz düzensiz ise bu durum kanamaya neden olabilir.
  • Polipler: Kanı emen bu küçük tehlikesiz kistler, adet döneminde aşırı kanamaya neden olabilir.
  • Rahim tümörü: Adı üstünde rahimde bulunan bu tümörler genelde iyi huyludur ancak kanamaya neden olabilir.
  • Adenomyoz: Burada bahsettiğimiz rahime yapışan uterus (rahim) bezleridir ve adet döneminin acılı geçmesine neden olur.
  • Kanser:  Yaşadığınız bu sorun yumurtalık, rahim ya da serviks kanseri ile ilgili olabilir.

Menorajinin tedavisi

muayene olan kadın

En uygun tedavi için menorajinin tam olarak hangi nedenden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir.
  • Anti-enflamatuvarlar: Birçok kadın bu basit çözüm ile rahatlama sağlayabilir. En etkili anti-enflamatuvarlar ise mefenamik asit, naproksen veya ibuprofenden oluşanlardır.
  • Doğum kontrol hapları: Üreme sisteminin aktivitesini düzenlemek için doğum kontrol hapları denenebilir.
  • Traneksamik asit: Bu madde kandaki pıhtıların parçalanmasını engeller.
  • Cerrahi müdahale: Sorun poliplerden veya tümörlerden kaynaklanıyorsa bu tedavi yöntemi uygulanabilir. Eğer cerrahi müdahale mümkünse, bu yöntem en hızlı şekilde sorunu çözer.

Menoraji halk arasında oldukça korkulan bir rahatsızlık olmasına rağmen, genellikle ciddi bir sorundan kaynaklanmaz. Bir doktora görünmeniz, sorunun kaynağını tam olarak belirlemenizi sağlayacaktır. Bu şekilde sizin için en uygun tedavi yöntemini de bulabileceksiniz. Ayrıca unutmayın, iyi hissetseniz bile düzenli olarak jinekoloğunuza görünmeniz gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.