Menstrüel Kramplar için Doğal Tedaviler
Ağrılı regl dönemi, aşırı kanama veya az gelen dönemler, zamanında gelmemesi… regl döneminde ortaya çıkabilecek sorunların sonu yoktur. Menstrüel kramplar bunlardan biri.
Menstrüel sorunlar kadınlar arasında çok yaygındır. Fakat bunları çözmek için çok fazla tedavi yok.
Bugünkü yazımızda, en yaygın ve günümüzde yaşanan menstrüel sorunlardan bazılarını tedavi etmek için bazı doğal tedavileri ve diyet ipuçlarını sizinle paylaşmak istiyoruz.
Menstrüel kramplar gibi problemler normal değildir
Pek çok jinekolog, çeşitli menstrüel sorunların normal olduğunu söylese de herhangi bir düzensizliğin bir nedeni mutlaka vardır.
Bu ciddi bir sağlık sorununun olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, kontraseptif haplara başvurmadan doğal yollardan tedavi etmeyi deneyebileceğiniz bir hormonal bozukluğunuz olabilir.
Şimdi, en yaygın dört menstrüel problemi tartışacağız.
1. Aşırı gelen regl dönemi
Bu menoraji veya ağır regl olarak da bilinir, 8 günden fazla süren ya da döngü başına 80 ml’den fazla kan kaybedilen regl dönemleridir.
Bu tür bir menstrüel sorun herhangi bir ciddi hastalık söz konusu değilse anemi, yorgunluk ve diğer belirtiler de dahil olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabilir.
Bu yüzden doğal olarak tedavi etmeye çalışmak önemlidir. Aşağıdaki çaylar buna yardımcı olabilir:
- At kuyruğu
- Gentiyan
- Isırgan
- Civanperçemi
- Çin meleği veya dong quai
- Kadife çiçeği
- Adaçayı
Çuha çiçeği yağı ve hodan yağı içerisinde bulabileceğiniz temel yağ asitleri de çok yararlı olabilir.
2. Aşırı az gelen regl dönemi
Tam tersi durumda ise, çok hafif regl dönemleri geçer, buna da hipomenore denir. Bu, yalnızca 1 veya 2 gün süren veya 50 ml’den daha az kan kaybı olan regl dönemleri ile karakterize edilir.
Sadece menstrüasyonun ilk yıllarında, ergenlik döneminde veya menopoz yakınında ortaya çıktığında bu normaldir.
Diğer zamanlarda kısırlık, obezite, polikistik over, anemi ve diğer hastalıklarla ilgili herhangi bir sorun bir doktor tarafından tespit edilmelidir.
Menstrüel akışınızı artırmak için aşağıdaki çözümleri deneyin:
- Sarımsak
- Soğan
- Papatya
- Maydanoz
Ayrıca bakınız: Adet Döngüsünü Düzenleyen Doğal Reçeteler
3. Regl olmama
Her 24-35 günde normal regliniz olmadığında veya herhangi bir nedeni olmadan 1 aydan daha fazla geciktiyse, artık amenore hakkında konuşma zamanı gelmiş demektir.
Bununla birlikte, bir tıbbi perspektiften bakıldığında, bu durumun 3 ay geçene kadar ciddi bir durum olduğu kabul edilmemelidir.
Amenore şunlarla ilgili olabilir:
- Kilo kaybı
- Stres
- Aşırı kilolu olmak
- Çok yoğun egzersiz
Buna ek olarak, aynı zamanda polikistik overin veya diğer bozuklukların bir belirtisi olabilir. Gebelik ve oral kontraseptiflere bağlı gecikmeler bu kategoriye dahil olan nedenler değildir.
Reglin başlangıcını tetiklemek için şunları deneyebilirsiniz:
- Kekik
- Papatya
- Maydanoz
- Tarçın
- Ginseng
- Safran
4. Şiddetli menstrüel kramplar
Dismenore ya da ağrılı regl dönemleri, doğal ilaçların talep edilmesinin en yaygın görülen nedenlerinden biridir. Sonuçta, bundan muzdarip çoğu kadın kesin bir çözüm bulmakta zorlanmaktadır.
Genellikle sağlığınız için yan etkilere sahip oral kontraseptiflere veya anti-enflamatuvar, analjezik ilaçların alınmasına neden olurlar.
Dismenore diğer şeylerin yanı sıra bazı hormonal bozukluklarla (östrojen fazlalığı veya eksikliği), stres veya endometriyoz ile ilişkili olabilir.
Ağrıyı aşamalı olarak azaltmak için, birkaç ay boyunca aşağıdaki tedavileri denemelisiniz:
- Yavşan
- Zerdeçal
- Ginkgo biloba
- Pelinotu
- Adaçayı
İyi bir hormonal sağlık için genel prensipler
Ayrıca menstrüel sorunları düzenlemek ve genel sağlığınızı iyileştirmek için bazı ipuçları vardır:
- Rafine ve beyaz unların (ekmek ve hamur işleri, makarna, pizza vs.) tüketimini azaltın.
- Diyetinizden zararlı yağları (kızarmış yiyecekler, margarinler, süt ürünleri, sosis vs.) çıkartın ve bunları sağlıklı yağlarla (zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado, fındık, tohum, mavi balık) değiştirin.
- Meyve ve sebzeler gibi lif bakımından zengin yiyecekleri bol miktarda taze olarak tüketin.
- Hormonları düzenlemeye yardımcı olduğu gibi, antioksidan özelliklere de sahip olduğu için maca takviyesi alın veya yiyeceklere (meyve suları, smoothieler, çorbalar) ekleyin.
- Yemeklerinizin dışında günde en az 1.5 litre su için.
- Her gün yaklaşık 5 veya 10 dakika gibi kısa bir süreliğine güneşe çıkın.
- Tütün veya alkol tüketimi gibi toksik alışkanlıklardan kaçının.
- Vücudunuzdaki herhangi bir soruna neden olabilecek ve hem kısa hem de uzun vadede hasara sebebiyet verebilecek stres ile mücadele edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Rodríguez Jiménez, M. J., & Hernández De La Calle, I. (2014). Trastornos menstruales de la adolescencia. Adolescere, 2, 11.
https://doi.org/10.4067/S0370-41061999000300016 -
MARTINEZ CARDENAS, S., SANCHEZ, G. A., & ANCIRA MARTINEZ, N. (1952). Proyecto de clasificaci??n y nomenclatura de las alteraciones menstruales. Ginecolog??A y Obstetricia de M??Xico, 7(4), 290–294.
https://www.mendeley.com/catalogue/proyecto-clasificacin-y-nomenclatura-las-alteraciones-menstruales/ -
Natural Medicines. Journal of the Medical Library Association : JMLA (2016). Yacobucci, K. L.
https://doi.org/10.3163/1536-5050.104.4.029 - Thakre, S. B., Thakre, S. S., Reddy, M., Rathi, N., Pathak, K., & Ughade, S. (2011). Menstrual hygiene: Knowledge and practice among adolescent school girls of Saoner, Nagpur District. Journal of Clinical and Diagnostic Research.
https://doi.org/10.1080/07399332.2018.1444041 - Mansour, R. (2017). Menstruation. In Mastering Single Best Answer Questions for the Part 2 MRCOG Examination: An Evidence-Based Approach.
https://doi.org/10.1017/9781316756447.019