Mevsimsel Alerji ile Savaşan 8 Doğal Reçete
Alerjiden muzdarip kişiler durumun zaten ne kadar sinir bozucu olduğunu bilirler. Eğer onlardan biriyseniz, mevsimsel alerji ile savaşmak konusunda size yardımcı olabilecek bu doğal reçetelere bir göz atın. Takip etmesi oldukça kolay tarifler sayesinde büyük bir gelişme göreceksiniz.
Mevsimlerin ya da havanın değişmesi hapşırma, tıkalı burun ve kırmızı tahriş olmuş gözlerle eş zamanlıysa, tereddüt etmeyin ve bu önerilere dikkat edin. Büyük bir ilerleme göreceksiniz.
1. Baharat
Eğer mevsimsel alerji alerji semptomlarına sahipseniz, belki de çözümü kendi kilerinizde bulabilirsiniz. Aslında hafif bir iyileşme görmek için basit olarak yemeklerinizi baharatlarla tatlandırmak yeterli olabilir. İster inanın ister inanmayın, burun kanallarını temizleyerek mukus miktarının azaltılması konusunda büyük yardımcı olabilirler.
Bazı seçenekler şunlardır:
- Kırmızı biber
- Zencefil
- Hardal
- Paprika
Sarımsak ve soğan da yardımcı olabilir. Deneyin!
2. Elma Sirkesi
Elma sirkesi, mukus azaltma özelliği sayesinde, tipik semptomları rahatlatabilir.
Yapmanız gerekenler nelerdir?
- Bir çay kaşığı kadar elma sirkesini bir bardak suya ekleyin ve bu karışımı günde üç kere için.
- Bir yemek kaşığı kadar elma sirkesi ile 1 yemek kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyunu karıştırabilir ve içine yarım yemek kaşığı kadar bal ekleyebilirsiniz.
Bunu günde üç defa içerseniz, farkı göreceksiniz.
Şu da ilginizi çekebilir: Alerjik Reaksiyonlara Yol Açan 8 Sebze
3. Isırgan otu
Isırgan otu anti-histamin özelliklere sahiptir, bu nedenle bu bitki mevsimsel alerji ile savaşmak konusunda çok etkili olabilmektedir.
- Yaprakları ile bir infüzyon hazırlayın ve gün boyunca için.
Farkı hissedecek ve buna ne kadar ihtiyacınız olduğunu göreceksiniz.
4. Bal
Her ne kadar şaşırtıcı görünse de, organik bal yedikten sonra vücudunuzun çevresel allerjenlere uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.
- Sadece günde bir ya da birkaç kere bir kaşık bal yemeniz yeterli olacaktır.
- Bunu alerji mevsiminin başlamasından bir ay önce yapmaya başlayın ve farkı kendi gözlerinizle görün.
5. Narenciye Meyveler
Narenciye C vitamini bakımından zengindir ve vücudunuzun olası alerjiler ile mücadele etmesi için ihtiyacı olan şey tam olarak da budur. Harika bir antioksidan kaynağı olmanın yanı sıra, C vitamini doğal bir anti-histamin görevi de görür.
Narenciye meyvelerden başka, bu vitamini aşağıdaki gıdalarda da bulabilirsiniz:
- Brokoli ve diğer turpgil sebzeler
- Dolmalık biber
- Çilek
- Ananas
- Kivi
6. Zerdeçal
Zerdeçal, mevsimsel alerji semptomlarını hafifletmek istiyorsanız kaçırmamanız gereken başka bir harika baharattır.
- Zerdeçalda bulunan bir kimyasal olan kurkumin, doğal bir dekonjestan olarak çalışır.
- En iyi sonucu almak için, yemeklerinize ekstra bir baharat olarak zerdeçalı eklemeyi deneyin.
7. Esansiyel yağlar
Lavanta, okaliptüs, gül ya da nane gibi bitkilerle hazırlanan esansiyel yağlar, solunum yollarınızı temizleme açısından yardımcı olabilir.
Yapmanız gerekenler nelerdir?
- Esansiyel lavanta ya da nane yağını kullanmak için, herhangi birinin bir ila üç damla arasındaki bir miktarını, bir çorba kaşığı kadar badem ya da zeytin yağında çözün.
- Şakaklarınıza ve ayak tabanlarınıza uygulayın.
- Gül ya da okaliptus tercih ediyorsanız, pamuklu bez üzerine birkaç damla bu yağlardan ekleyin ve buharını teneffüs edin. Bu yeterli olacaktır.
Bu yazımıza da bir göz atın: Alerjiyi Rahatlatmak için Doğal Çareler
8. Diyetinizi değiştirin
Mevsimlik alerjiniz bir gıda alerjisine bağlı olabilir. Bu nedenle, oldukça hafif semptomlar olmasına rağmen, kaşıntıya ya da rahatsız olmuş bir mide gibi belirtilere neden olan herhangi bir şeyi yemeyi bırakmanız oldukça önemlidir.
Alerjileri kötüleştiren bazı gıdalar şunlardır:
- Süt ürünleri
- Gluten açısından zengin tahıllar
- Yumurta
- Şeker
- Patates ve diğer nişastalı sebzeler
- Kızarmış ve işlenmiş gıdalar
Kendinizi daha kötü hissettiren şeye dikkat edin ve onu diyetinizden çıkarın.
Kaçınmanız gereken bazı gıdalar
Polen alerjiniz varsa, semptomları kötüleştirebilecek belirli gıdalar olduğunu bilmelisiniz.
Aşağıda belirtilen gıdaları tüketmekten kaçının:
- Kavun
- Muz
- Salatalık
- Ay çekirdeği
- Papatya
Eğer bu basit önerileri takip ederseniz, sahip olduğunuz alerjiye bağlı semptomları önemli ölçüde kontrol altına alabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mohiuddin, E., Asif, M., Akram, M., Uddin, S., Ahmed, A., Usmanghani, K., & Hannan, A. (2010). Curcuma Longa and Curcumin : a Review Article. Rom. J. Biol. – Plant Biol. https://doi.org/10.1186/s13104-017-2728-0
- Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
- Kwakman, P. H. S., & Zaat, S. A. J. (2012). Antibacterial components of honey. IUBMB Life. https://doi.org/10.1002/iub.578