Mide Yanmasını Tedavi Etmek İçin 3 Tavsiye
Mide yanması ya da asit hazımsızlığı, dünyadaki en yaygın rahatsızlıklardan bir tanesidir. İsminden de anlaşılacağı gibi, asit hazımsızlığı mide asidi yüzünden ortaya çıkar. Bu yazımızda, mide yanmasını tedavi etmek için bazı ipuçlarından bahsedeceğiz.
Bu durum özellikle yemek borusu çevresinde rahatsızlık ve yanma hissi ile karakterizedir. Sorun mideden kaynaklansa da, etkiler mide boşluğunun üst kısmında ortaya çıkar.
Mide yanmasından etkilenen bölgeyi doğru bir şekilde bulabilmek için göğüs kemiğinizin üst kısmını bir referans noktası olarak kullanın. Rahatsızlığınız o bölgede meydana geliyorsa bu büyük ihtimalle mide yanmasıdır.
Özetlemek gerekirse, asit hazımsızlığı mide gazı üretiminden kaynaklanan yemek borusunun tahrişidir.
Mide yanmasının sebepleri
Mide yanması genellikle beslenmeyle ilgili olsa da, yaygın sebepleri aşağıdakiler gibidir:
- Aşırı stres
- Gebelik
- Bazı ilaçların kullanımı
- Tütün kullanımı
- Mideyi tahriş eden gıdalar
- Sabah, öğleden sonra ve geceleri aşırı yemek
Yukarıda bahsettiklerimizi göz önünde bulundurarak, mide yanmasını tespit etmek oldukça kolaydır. Bu hastalığı kalıcı olarak önlemek veya tedavi etmek için doğal tedavi alternatifleri de vardır.
Bu yazımızı da okuyun: Karbonatlı Bu Doğal Tedaviyi Mide Yanması için Deneyin
Mide yanmasını tedavi için tavsiyeler
Söz konusu mide yanması ve genel sağlığınız olduğunda beslenme çok önemlidir. Mide yanmasını önlemek ve tedavi etmek için beslenmenizle ilgili üç tavsiye vereceğiz:
1. Zaman ve miktar
Diyetle ilgili en önemli faktörlerden biri yemek yeme zamanınız ve tükettiğiniz besinlerin miktarıdır. Pek çok kişi, özellikle kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinde belirli yiyecekleri ne zaman ve ne kadar yiyeceğini bilmiyor.
En iyi zamanı belirlemek için egzersiz yaptığınız, işe gidip geldiğiniz ve uyuduğunuz zamanları düşünün. Bu faaliyetlerden en az iki saat önce uygun porsiyonda bir yemek yemelisiniz.
Yiyeceklerin tüketim miktarı söz konusu olduğunda, ideal olarak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalorileri gün boyunca en az 6 porsiyona bölmelisiniz. Yukarıdaki faktörleri akılda tutmak, mide yanmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Ayrıca okuyun: Mide Yanmasını Önlemek İçin 10 Tavsiye
2. Sağlıklı besinler tüketin
Sağlıklı beslenmek, sadece hazımsızlıkları engellemekle kalmaz aynı zamanda genel sağlığınızı da güçlendirebilir.
Sebze, balık ve benzeri yiyecekleri içeren dengeli bir beslenme, mideniz için oldukça faydalı olabilir çünkü mideniz bunları sindirmek için asit üretmeye ihtiyaç duymaz. Ayrıca bu besinlerin sindirim sürecine büyük ölçüde faydası vardır.
Bunun yanı sıra kahve, çikolata, sirke, meyve, meşrubat, narenciye suyu ve kızartılmış yiyecek gibi asit üretimini uyarabilecek ürünleri tüketmeyi de bırakmalısınız.
Beslenmenize hangi yiyecekleri ilave etmelisiniz?
Mide yanmasıyla mücadele etmek için uygulamanız gereken iyi bir beslenme planı, sindirim sistemini destekleyen ve mide gazlarını tedavi eden yiyecekleri içermelidir. Bu yiyeceklere aşağıdakileri örnek gösterebiliriz:
- Yoğurt, süt ve peynir. Bu süt ürünlerinin yağsız olanları tüketilmelidir.
- Yumurta. Haftada yaklaşık olarak dört kez yumurta yemek hem kandaki kolesterol seviyelerini hem de asit dengesizliğini düzenlemeye yardımcı olabilir.
- Bu diyette sebze tüketimi tavsiye edilir ancak sebzeler çiğ olarak yenilmemelidir. Buharda pişirilmeli veya haşlanmalıdır.
- Balık ve tavuk, asit hazımsızlığını önlemede sindirim sistemi için en uygun etlerdir. Balıkların doğal olarak avlanmış olması gerekir. Buna ek olarak, yağsız dana eti de diğer etler için en iyi seçenektir.
3. Mide yanmasını tedavi için tükettiğiniz sıvıları doğru seçin
Sıvılar sindirim süreci için gereklidir ve vücut bu sıvılara olumlu veya olumsuz yanıtlar verebilir. Mide yanmasına neden olabilecek bazı içecekler vardır. Bunun en önemli örnekleri alkollü ve alkolsüz içecekler.
Bitki çayları ve doğal sıkılmış meyve suları mükemmel alternatiflerdir. Sindirim sistemine büyük fayda sağladığından, günde iki litre su içtiğinizden emin olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.
- Ji J, Yang H. Using Probiotics as Supplementation for Helicobacter pylori Antibiotic Therapy. Int J Mol Sci. 2020 Feb 8;21(3):1136. doi: 10.3390/ijms21031136. PMID: 32046317; PMCID: PMC7037652.
- Van Hecke T, Van Camp J, De Smet S. Oxidation During Digestion of Meat: Interactions with the Diet and Helicobacter pylori Gastritis, and Implications on Human Health. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2017 Mar;16(2):214-233. doi: 10.1111/1541-4337.12248. Epub 2017 Jan 26. PMID: 33371537.