Misel Solüsyonu Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Pek çok cilt bakımı ürünü misel suyu içermektedir, ancak bunun faydaları ve kullanımları hakkında çok az şey bilinmektedir. Size bu konuda daha fazla şey anlatacağız ve tam olarak ne için kullanıldığını açıklayacağız.
Misel Solüsyonu Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Son Güncelleme: 29 Aralık, 2020

Misel solüsyonu son zamanlarda cilt bakımı rutinlerinde oldukça önem kazanmıştır. Yüz cilt temizleyicisi olarak kullanımı artmıştır ve aynı zamanda birçok cilt ürününde ortak bir bileşendir.

Bu tür kozmetik ürünlerinin başarısı, sağladığı verimli temizlemede yatar. Buna ek olarak, cildi yumuşak ve pürüzsüz bırakır ki bu her zaman harikadır! Misel suyu hakkında daha fazla ayrıntı keşfedebilmek için okumaya devam edin.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Makyaj Çantanızı Temiz Tutmak İçin İpuçları

Misel Solüsyonu Nedir?

Misel solüsyonu olarak da adlandırılan misel suyu, yüz bakımı ve temizliği için en popüler olan ürünlerden biridir. Eczanelerden satın alabileceğiniz ve cilt için tasarlanmış olan bir formül içerdiğinden, bir dermo-farmasötik olarak kabul edilir.

Formülü, miseller oluşturan hafif yüzey aktif maddeler içerir. Bu, moleküllerin su itici uçları aracılığıyla birleşmesine dayanan kimyasal bir formdur.

Miseller, cilt yüzeyi ile kir arasındaki temasa katkıda bulunan bir işleve sahiptir. Daha sonra su ile birleştirilir ve böylece suda çözünür ve yağda çözünür kirlilikler giderilir.

Yüzey aktif maddelere ek olarak, bu tipte ürünler nemlendiriciler, büzücüler ya da yumuşatıcılar gibi çeşitli ilave bileşenler de içerir. Bu maddeler misel suyuna başka özellikler verir ve bu da miseli en eksiksiz kozmetik ürünlerden biri yapar.

Misel suyu partikülleri.
Bu ürünün kimyasal prensibi, kire yapışan miselleri oluşturmaktır.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Misel suyu sadece cildimizi yumuşatmak ile kalmaz; aynı zamanda kir, makyaj ve yağı gidermede de çok etkilidir. Bununla birlikte, cildi tonlarken gözenekleri temizlemeye yardımcı olur.

Alkolsüz bir üründür ve JAAD dergisindeki yayınlara göre, tahrişi ve enflamasyonu azaltırken cildin nemlenmesine de yardımcı olur. Bu şekilde cildimizi yumuşak, esnek ve pürüzsüz tutabiliriz.

Kozmetik endüstrisi genellikle bu kozmetik ürünleri üzerinde kullanılacakları cilt tipine göre pazarlar. Normal ya da ödermik, kuru ya da alipik, yağlı, yaşlanmış, karışık ya da dehidre olarak sınıflandırılabilen farklı cilt varyantları için misel suları vardır.

Söylemeye gerek yok, elzem olan adım doğru misel suyunu seçmek için kişinin cilt tipini tanımaktır. Bu kafa karışıklığı göz önüne alındığında, cilt kompozisyonunuz hakkında bilgi edinmek ve cildiniz için mükemmel ürünü bulmak için bir dermatoloğa gitmek kötü bir fikir değildir.

Günlük Rutininizde Nasıl Kullanabilirsiniz?

Uygun hijyen ve cilt bakımı, günlük rutinimizde farklı ürünlerin cildimize uygulanmasına dayanır. İdeal olarak, günde en az iki kez bir temizlik rutini gerçekleştirilmelidir.

Gece boyunca dökülen hücrelerin ve uyku sırasında oluşan yağın temizlenmesi için ilk temizlik sabah ilk iş olarak yapılmalıdır. Günün sonunda bir gece rutini uygulamak ise gün boyunca biriken makyajı ve kiri temizlemek için bu tür bir bakımı uygulamak için başka bir iyi fırsattır.

Misel suyu genellikle bir cilt bakımı rutininde önceki tüm ürünlerin yerini alır. Diğer bir deyişle; temizleyici, toner ve nemlendirici etkiler sağlayabilen bir maddedir. Bu nedenle, cilt bakımı için genellikle ihtiyacınız olan süreyi kolay ve hızlı bir adımda birleştirir.

Şu anda misel suyunun kullanımdan sonra durulanması gerekip gerekmediği konusunda oldukça fazla tartışma bulunmaktadır. Dermatolojik Terapi’nin çalışmalarına göre, temizlik maddeleri cilt ile temas ettiğinde tahrişe neden olabileceğinden, kullandıktan sonra yüzünüzü yıkamanız önerilir.

Günlük Kullanımın 5 Faydası

Misel suyu yalnızca yüz temizliği için yararlı değildir. Cildimizi korumaya yardımcı olan önemli faydaları da vardır. Bunu kullanırken cildimize aşağıdaki avantajlardan bazılarını sağlarız:

  • Hidrasyon: Misel sularının büyük çoğunluğu, cildin nemli kalmasına ve su bileşenini kaybetmemesine yardımcı olan gliserin içerir. Dermatolojik Araştırma Arşivleri tarafından yapılan çalışmalara göre, gliserol yüksek bir higroskopik güce sahiptir.
  • Kir ve yağı temizler: Misellerin varlığı, kir partiküllerini çekme gücüne sahip olduğu için bu özelliği sağlar.
  • Her tür cilt için etkilidir: Agresif potansiyeli çok düşüktür, bu da onu diğer temizlik sabunları ve losyonlarından ayırır. Ayrıca her cilt ihtiyacına göre çeşitleri mevcuttur.
  • Cilt temizleyici: Gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur ve yumuşak bir ajan olduğu için akne varlığında herhangi bir tahrişe neden olmaz. Hatta, Dermatoloji Dergisi tarafından yapılan bir çalışma, yüz temizleyici ve nemlendiricilerin birlikte kullanımının güvenli ve etkili olduğu sonucuna varmıştır.
  • Makyaj temizleyici: Bu ürün oldukça taşınabilirdir ve kullanımı kolaydır. Akan su olmasa bile dilediğiniz zaman kullanabileceğiniz bir makyaj temizleyici olarak etkilidir.
Bir parça pamuğa elindeki şişeden misel suyu döken bir kadın.
Misel suyu çok portatiftir ve akan suya ihtiyaç duymadan temizliğe olanak tanır.

Misel Solüsyonunun Rutinimizdeki Önemi

Misel suyu, bileşimi ve özellikleri dikkate alındığında en eksiksiz ürünlerden biridir. Çok az yan etkisi ve rutinleri daha az adıma düşürme avantajı ile onu kullananlar için değerli kılan faydalar sunar.

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli seçenekleri sayesinde yüz hijyeninin temel bileşenlerinden biridir. Farklı ve hatta zıt ciltler için uygun olma olasılığı onu çok çekici ve sahip olunması gereken bir ürün haline getiriyor!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Atrux-Tallau N, Romagny C, Padois K, Denis A, Haftek M, Falson F, Pirot F, Maibach HI. Effects of glycerol on human skin damaged by acute sodium lauryl sulphate treatment. Arch Dermatol Res. 2010 Aug;302(6):435-41. doi: 10.1007/s00403-009-1021-z. Epub 2009 Dec 31. PMID: 20043170.
  • Isoda K, Seki T, Inoue Y, Umeda K, Nishizaka T, Tanabe H, Takagi Y, Ishida K, Mizutani H. Efficacy of the combined use of a facial cleanser and moisturizers for the care of mild acne patients with sensitive skin. J Dermatol. 2015 Feb;42(2):181-8. doi: 10.1111/1346-8138.12720. Epub 2014 Dec 6. PMID: 25483138.
  • Draelos Z, Hornby S, Walters RM, Appa Y. Hydrophobically modified polymers can minimize skin irritation potential caused by surfactant-based cleansers. J Cosmet Dermatol. 2013 Dec;12(4):314-21. doi: 10.1111/jocd.12061. PMID: 24305430; PMCID: PMC4285286.
  • Cerezo, Beatriz Imedio. NUEVAS TENDENCIAS EN DERMOFARMACIA: EL AGUA MICELAR, ANÁLISIS DE COMPOSICIÓN Y CONSUMO. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
  • Ananthapadmanabhan KP, Moore DJ, Subramanyan K, Misra M, Meyer F. Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatol Ther. 2004;17 Suppl 1:16-25. doi: 10.1111/j.1396-0296.2004.04s1002.x. PMID: 14728695.
  • Kuehl BL, Fyfe KS, Shear NH. Cutaneous cleansers. Skin Therapy Lett. 2003 Mar;8(3):1-4. PMID: 12858234.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.