Düzgün Cilt Temizliği İçin Beş İpucu

Cildinizi düzgün bir şekilde temizlemek için, onu sabun ve suyla yıkamaktan daha fazlasını yapmanız gerekir. Çoğu kişi gözardı etse de, tonik, peeling ve diğer bakım yöntemlerinden faydalanmak gerekir.
Düzgün Cilt Temizliği İçin Beş İpucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Düzgün cilt temizliği için piyasadaki en pahalı ürünleri satın almak zorunda değilsiniz. Bunların çok yararlı olabildiklerini inkar etmiyoruz ancak çok sayıda doğal bakım yönteminden de faydalanabilirsiniz. 

Cilt üzerinde biriken kalıntıları her zaman fark edemeyebilirsiniz. Ter, kirli ortamlara maruz kalma, toz ve başka birçok faktör ciltte problemlerin oluşmasına neden olabilir.

Neyse ki, bir spa ya ya da güzellik merkezine gitmek zorunda kalmadan, birlikte yüzünüzü temizleyebileceğiniz uygun fiyatlı yöntemler vardır. Bu yazıda sizinle, hiç vakit kaybetmeden güzellik rutininize dahil etmeniz gereken beş ipucu hakkında konuşmak istiyoruz.

Cilt temizliği neden önemlidir?

Estetik açıdan faydalarının yanı sıra düzgün cilt temizliği sağlığınız için de çok önemlidir. Cilt yüzeyinde kalıntılar birikir ve bunları her zaman fark edemeyebilirsiniz. Aslında, ciltte biriken yağ ve kir akne gibi sorunlara yol açabilir.

Öte yandan, kalıntılar, bakterilerin büyümesi için uygun bir ortam oluşturur, bu da enfeksiyonlara yol açabilir.

Yukarıdakilere ek olarak, düzgün cilt temizliğinin diğer faydaları şunlardır:

  • Erken yaşlanma belirtilerini önler
  • Daha az yağ üretimi
  • Cildi ölü deri hücrelerinden ve kirden arındırmak
  • Artan doku yenilenmesi ve oksijenasyon
  • Artan tazelik ve nem oranı
  • Daha pürüzsüz ve daha genç görünümlü bir cilt.

Düzgün cilt temizliği için beş ipucu

Cildinizi düzgün bir şekilde temizlemek için özel sabunlara ya da pahalı ürünlere ihtiyacınız olmadığını belirtmemiz gerekir. Bu ürünler cildinizi kir ve kalıntılardan etkili bir şekilde arındırabilir ancak uzun vadede çok faydalı oldukları söylenemez.

Bunun nedeni, birçoğunun cildinizin pH dengesini değiştiren ve nemli ve elastik kalmasını sağlayan doğal yağları ortadan kaldıran kimyasallar içermesidir. Bu nedenle, temel bakım yöntemleri -tercihen doğal ürünleri kullanarak- işinizi görecektir.

1. Hafif bir sabun kullanın

cilt temizliği

Cilt tipinize bağlı olarak sabun seçimi yapmalısınız.

Çalışmalar, uzun yıllar boyunca geleneksel sabun kullanımının cilt sağlığını negatif yönde etkileyebileceğini göstermiştir. İçerdikleri bileşenler nedeniyle, cildin pH dengesini değiştirebilir, doğal yağlarına ve sağlıklı bakterilerine zarar verebilir. 

Bu nedenle, hafif bir sabun, tercihen doğal malzemelerden yapılmış bir tanesini kullanmak en iyisidir. Bileşenleri, parfümlü sabunlardan çok daha hafiftir ve cildin hafif asidik olan pH dengesini değiştirmez.

Yüzünüzü sabunla yıkadıktan sonra soğuk suyla iyice durulamayı unutmamalısınız.

2. Eksfoliant kullanın

Eksfoliant ürünler, cildi yabancı maddelerden arındırmaya yardımcı olmaları nedeniyle, birçok insanın güzellik rutininin vazgeçilmez bir parçası olarak, son yıllarda oldukça popüler hale geldi. .

Pütürlü dokusu sayesinde, yumuşak yüzeyli sabunların çıkaramayacağı sinir bozucu kalıntıları ciltten uzaklaştırır. Ayrıca, cildi sıkılaştırır ve üstünde biriken fazlalık sebumu temizler. Bu nedenle, akne ve siyah noktalarla savaşmak için mükemmel bir alternatiftir.

Peki, elinizin altında ticari bir eksfoliant ürün yoksa?

Doğal malzemelerle evde kendiniz hazırlayabilirsiniz:

  • Şeker ya da kahve gibi granüllü bir maddeyi Hindistan cevizi yağı veya bal gibi bir nemlendiriciyle karıştırın.
  • Kalın bir macun elde ettikten sonra, hafif dairesel hareketlerle cildinize uygulayın ve üç ila beş dakika arası bir süre bekleyin.
  • Daha sonra cildinizi soğuk suyla durulayın.

3. Yağ bazlı temizleyici ürünler kullanın

cilt bakımı

Yağ bazlı temizleyiciler makyajı başarılı bir şekilde temizler ve cilt için çok faydalıdır.

Yağ bazlı temizleyiciler cilt temizliği açısından birçok avantaj sunar. İçeriklerinde bulunan bileşenler nedeniyle, kiri yakalar ve cildinizi, yüzeyinde biriken ölü cilt hücrelerinden arındırır. Ayrıca, cildin doğal yağ bariyerlerine veya pH dengesine zarar vermez.

Aslında, mağazalardan satın aldığınız makyaj temizleyicilerin çoğunda, göz, yanak ve kirpik gibi alanlarda sıkışan makyaj kalıntılarını çıkarmaya yardımcı, doğal yağlar vardır.

Peki, en iyi doğal yağlar hangileridir?

Cildinizi temizlemek için doğal yağlardan faydalanmaya karar verirseniz, zeytin, tatlı badem ya da Hindistan cevizi yağını tercih edebilirsiniz. Ayrıca, üzüm çekirdeği yağı, avokado yağı ya da argan yağı da önerilen alternatifler arasındadır.

4. Düzgün cilt temizliği için misel su kullanın

Misel su, tüm cilt tipleri için tasarlanmış bir üründür. Ciltteki kalıntıları ve yağı, içeriğinde bulunan moleküllerle kendine çekerek cildi kolaylıkla temizlediği için son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir.

Bu ürünle ilgili en ilginç nokta ise geleneksel toniklerin yerine kullanılabilir olmasıdır. Düzenli kullanımı gözeneklerin kapanmasına ve cildin genel olarak sıkılaşmasına yardımcı olur ve cildinizi kurutmaz.

Alkol, paraben ve cildin dengesini bozması muhtemel diğer maddeleri içermez.

5. Düzenli olarak yüz maskesi uygulayın

yüz maskesi

Günlük temizlik rutininizin yanı sıra, haftada bir kez yüz maskesi kullanmanız önerilir.

Yüz maskeleri, cildinizi düzgün bir şekilde temizlemenin başka bir yoludur. Maskeyi ister satın alın isterseniz evde kendiniz doğal malzemelerle hazırlayın fark etmez, gözeneklerinizi tıkayan kir ve sebumu bu şekilde temizleyebilirsiniz. Bir diğer şahane özelliği ise cildi nemlendirmesi ve kusurların görünümünü azaltmasıdır.

Sonuç

Cildinizi herkes tarafından kullanılan basit ve doğal ürünlerle iyice temizleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, sebum, makyaj ya da kirin cilt yüzeyinde birikmesini önlemek adına bu işlemi düzenli olarak gerçekleştirmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.