Mukus Oluşumuna Neden Olan 8 Gıda
Mukus, vücutta bulunan zarları saran yapışkan bir salgıdır. İçeriğinde antiseptik enzimler ve antikor bulunur.
Solunum sisteminde bulunan mukus, burun yoluyla vücuda giren bakteri ve toz gibi partiküllerin engellenmesinden sorumludur. Ancak bazı yiyecekler gerektiğinden daha fazla mukus oluşumuna neden olabilir.
Mukus, akciğerleri korumaya çalıştığı için soğuk algınlığı ve alerji gibi vücudun enfeksiyonla savaştığı durumlarda solunum yollarında birikmeye başlar.
İlginizi çekebilir: Kronik Astım ve Alerjiye Karşı Ne Yapmalı?
Aşırı mukus birikimi ise gün boyunca kendinizi güçsüz ve hasta hissetmenize neden olabilen rahatsız edici bir semptomdur. Daha da kötüsü, kısa sürede uygun bir şekilde tedavi edilmezse burun, göğüs, kulak ve boğaz gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Bu semptom aslında solunum yollarını etkileyen virüs ve bakterilere karşı bir savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle, vücudun aşırı şekilde mukus üretimine engel olmak için problemi henüz başındayken tedavi etmek çok önemlidir.
Aşırı mukustan dert yandığımız zamanlarda ise yapabileceğimiz şeylerden biri üretimini arttıran gıdalardan uzak durmaktır.
Süt ürünleri
Süt ürünleriyle ilgili ortalıkta dolaşan birçok mit vardır ancak bilinen şu ki, süt ürünleri normalden daha fazla mukus oluşumuna neden olarak solunum problemlerine ve boğazda tahrişe neden olabilir.
Kaçınmanız gereken gıdalar şunlardır:
- İnek sütü
- Yoğurt ve peynir
- Sütten yapılan dondurmalar
- Krema
- Konsantre süt
Hayvansal ürünler
Kırmızı et ve yumurta da mukus ve balgam oluşumunda artışa neden olabilir. Bu tür gıdalar yüksek oranda protein içerir ve bu da boğaz ve solunum yollarında mukus birikimine yol açabilir.
Hayvansal yağlar
Diyetlerin çoğu yüksek miktarda tereyağ ve omega 6 yağ asitleri gibi hayvansal yağlar içerir. Bu nedenle hayvansal yağları tüketmemeyi deneyin.Yerine zeytin yağı ve omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağları içeren gıdaları kullanabilirsiniz.
Bazı meyve ve sebzeler
Meyve ve sebzelerin sağlıklı beslenme düzeninin önemli bir parçası olduğunu ve faydalarından istifade edebilmek için her gün yememiz gerektiğini hepimiz biliriz.
Ancak Maryland Medical Center Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre eğer balgam probleminiz varsa bazı sebze ve meyveler durumu daha da kötü hale getirebilir. İşte bunlardan bazıları:
- Sinir otu
- Patates
- Mısır
- Kabak
Buğday
Birçok beslenme uzmanı buğdayın mukus oluşumunu arttırdığı konusunda hemfikirdir. İçerisinde o kadar çok bileşen vardır ki, tam olarak hangisinin mukusa neden olduğunu bulabilmek çok zordur.
Bu iddiayı destekleyen henüz çok fazla çalışma yapılmamış olsa da, mukusu ve tıkanıklığı azaltmak için buğday ürünlerinden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Vücudu susuz bırakan içecekler
Bir solunum yolu enfeksiyonu yaşadığınız zaman daha fazla su içmek ve bol sulu gıdalar tüketmek esastır. Bazı insanlar susuzluğu gidermek için meşrubat içmenin etkili olabileceğini düşünür ancak meşrubatların çoğu yüksek miktarda şeker ve vücudu susuz bırakabilecek çeşitli bileşenler içerir.
San Antonio’da bulunan Texas Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre vücudun susuz kalması mukusun daha yoğun ve koyu olmasına yol açabilir.
Fındık, Fıstık
Fındık ve fıstık benzeri ürünler, hassasiyeti veya alerjisi olan kişilerde mukus ve balgam oluşumunu tetikleyebilir. Her türlü gıda hassasiyeti için aynı durum geçerlidir.
İşlenmiş gıdalar
Şeker ve un gibi işlenmiş gıdaların sindirimi zordur ve tıkanıklık problemlerinin kötüleşmesine yol açabilirler.
Benzer şekilde glutene karşı hassasiyeti olanların bu tür gıdalardan uzak durması gerekir çünkü sindirim problemlerinin baş sorumlusu olan bu gıdalar mukus ve balgam oluşumunu arttırarak rahatsızlığa neden olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Lung Association. Bronchitis symptoms, diagnosis and treatment. Marzo 2020.
- Bachert C, Calus L, Gevaert P. Rhinosinusitis and nasal polyps. In: Adkinson NF, Bochner BS, Burks AW, et al, eds. Middleton’s Allergy: Principles and Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2014:chap 43.
- Balfour-Lynn, I. M. (2019). Milk, mucus and myths. Archives of Disease in Childhood, 104(1), 91–93. https://doi.org/10.1136/archdischild-2018-314896.
- Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9
- Butler, L. M., Koh, W.-P., Lee, H.-P., Yu, M. C., & London, S. J. (2004). Dietary Fiber and Reduced Cough with Phlegm. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/rccm.200306-789OC.
- Harvard T. H. Chan. Nutrition and Immunity. Harvard School of Public Health.
- Przywojski P. Fight off flu with immune-boosting nutrients. Mayo Clinic Health System.
- Sisson J. H. Alcohol and airways function in health and disease. Alcohol. Agosto 2007. 41 (5): 293-307.
- Shewry PR, Hey SJ. Do we need to worry about eating wheat?. Nutr Bull. 2016;41(1):6–13. doi:10.1111/nbu.12186
- Weinberger T, Sicherer S. Current perspectives on tree nut allergy: a review. J Asthma Allergy. 2018;11:41–51. Published 2018 Mar 26. doi:10.2147/JAA.S141636