Muz Tüketmek İçin En Sağlıklı Zaman

Muz, dünya genelinde en çok tüketilen meyvelerden biridir çünkü lezzetli olmasının yanı sıra ucuz ve sağlıklıdır.
Muz Tüketmek İçin En Sağlıklı Zaman

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Birçok insan, doğru bilinen yanlış bir bilgi yüzünden (bu meyveyi yemek kilo almaya sebep olur), bu meyveyi beslenme diyetlerinden çıkartmışlardır. Ancak bu bilginin aksine muz tüketmek, dengeli beslenmek ve kilo vermek isteyen kişilere tavsiye edilmektedir.

Muzun Faydaları Nelerdir?

Muz, zengin bir karbonhidrat kaynağıdır ve bu özelliği onu ideal bir enerji kaynağı olan harika bir meyve yapmaktadır.

Şeker açısından zengin oluşu, düşük yağ içeriği ve yüksek lif içeriği ile birlikte düşünüldüğünde, dengeleyici olduğunu göstermektedir. Şeker emiliminin dengelenmesine yardımcı olur.

Bu meyve, size kendinizi tok hissettirmesi özelliği ile bilinmektedir. Zengin bir potasyum kaynağıdır. Potasyum, vücuda alınan sıvıların emilimini düzenleyici ve hipertansiyon, gut ve romatizmal hastalıklar gibi rahatsızlıkların tedavisinde oldukça etkilidir.

Her 100 gram muz, size 90 kalori kazandırır ki bu da onu en kalorili meyve kılmaktadır. Ancak dengeli bir şekilde tüketerek hem olumlu özelliklerinden faydalanabilir hem de tüketimini problem haline getirmeden yiyebilirsiniz.

muzlar

Muzun lezzetli tadının yanı sıra, C vitamini gibi önemli vitamin içerikleri, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve vücutta yeni hücrelerin üretilmesinden sorumlu B6 vitamini içeriği de onu önemli bir meyve yapmaktadır.

Muz kan dolaşımını arttırıcıdır, kas ağrılarını engelleyicidir, depresyonla savaşta etkilidir, kötü kolesterol seviyesini düşürür ve cilt ve saç sağlığı için harikadır.

Muzu beslenme diyetlerinizde daha sık bulundurmanız için sayısız sebep vardır.

Bu konu ile ilgili düşünülmesi gereken soru işareti: bu meyve yeşil iken mi yoksa olgunlaştığında mı tüketilirse daha sağlıklı olmaktadır?

Ayrıca bakınız: Günde İki Muz Yemeye Başlarsanız Vücudunuzda Neler Olur?

İhtiyaçlarınız Doğrultusunda Yeşil veya Olgun Muz Tüketmek

yeşil muz

Muzun en ideal olgunluk noktası kişiden kişiye değişmektedir; kimileri muzu yeşilken tüketmeyi severken kimileri tamamen olgunlaştığında tüketmeyi tercih eder. Ancak lezzetinden öte, muzun çeşitli olgunluk dönemlerinde değişik besleyici özelliklerde olduğunu bilmeliyiz.

Hepimizin bildiği üzere, muz olgunlaştıkça daha tatlı bir hal almaktadır. Bunun sebebi, meyve olgunlaştıkça içerdiği enzimlerin nişastaya, nişastanın da mono ve sakaroz, glukoz ve fruktoz gibi disakkaritlere (yani basit şekerlere) dönüşüyor olmasıdır.

Tam da bu evre muzun sindirilmesi açısından en kolay olgunluk evresidir. Ancak bazı araştırmalar da, muzun olgunlaştıkça vitamin ve mineral içeriklerinin çoğunu kaybettiğini belirtmektedir.

Bir diğer taraftan, yakın zamanda yapılmış olan bir araştırmaya göre muz, olgunlaştıkça antioksidan ve antikanserojen özellikler edinmeye başlar. Bu da vücudunuza birçok açıdan fayda sağlamaktadır.

Meyve tamamen sarardığında ve üzerinde bazı koyu lekeler oluşmaya başladığında, TNF (tümör nekroz faktörü) adı verilen bir madde üretmeye başlar; bu madde de kötü huylu hücrelerle savaşabilme kabiliyeti ile bilinmektedir.

Aynı araştırma, konuyu “muz olgunlaştıkça kanser ile daha efektif olarak savaşabilme kabiliyeti artmaktadır” şeklinde bağlamaktadır.

Ayrıca bazı araştırmalara göre, olgunlaşmış muz yeşil muza göre, bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilme açısından sekiz kat daha faydalıdır.

Birçok insana göre, muzu tüketmek için en kolay zaman olgunlaştığı zamandır, yani tamamen sarı ve üzerinde koyu lekeler oluşmaya başlamışken. Ama diyabetten yakınan veya bu hastalığa karşı korunmak isteyen kişilerin beslenme diyetlerinde muzu yeşil hali ile bulundurmaları daha faydalı olabilir.

Muz Tüketmek Ne Zaman Faydalı Değildir?

Uzmanlar, eğer karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları yaşıyorsanız, muzu beslenme diyetinizden çıkarmanızı tavsiye etmektedirler. Bu tarz durumlarda yapılacak en doğru hareket, muz tüketmeden evvel bir doktora danışmak olabilir.

Aklınızda Bulundurun…

  • Lezzetli aroması sayesinde muz, birçok farklı tarifte kullanılabilir. Ancak yine de muzun tüm besleyici içeriklerinden maksimum oranda faydalanabilmek için en ideal yöntem, onu çiğ olarak tüketmektir.
  • Muzu buzdolabında muhafaza etmekten kaçınmalısınız çünkü bu şekilde hem lezzeti bozulur hem de besleyici içeriklerinin birçoğunu kaybeder.
  • Muzu, soyduğunuz an tüketmelisiniz çünkü çok kısa süre içerisinde bozulabilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Adeyemi, O. S., Oladiji, a. T. (2009). Compositional changes in banana ( Musa ssp .) fruits during ripening. African Journal of Biotechnology.
  • Poland, G. L., Manion, J. T., Brenner, M. W., & Harris, P. L. (1938). Sugar Changes in the Banana during Ripening. Industrial and Engineering Chemistry, 30(3), 340–342. https://doi.org/10.1021/ie50339a026

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.