Muz ve Plantain Arasındaki 3 Fark
Muz ve plantain, tropikal ve sıcak iklimlere sahip ülkelerden gelen meyvelerdir. Genellikle nüfusun günlük beslenmesinde temel bir gıda olarak kabul edilirler ve tüketildiklerinde için çok miktarda fayda sağlarlar.
Bu meyveler benzer bir görünüme sahiptir ve Musaceae isimli aynı bitki ailesinden gelir. Ayrıca, söz konusu pişirmek olduğunda farklı şekillerde kullanılırlar. Kızartılabilirler, haşlanabilirler, fırınlanabilirler ve çiğ tüketilebilirler.
Bunlar, sadece iki meyve arasında doku ve tat farklılıklarından değil; aynı zamanda besin değerlerinden de kaynaklanmaktadır. Muz ve plantain arasındaki farkı öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin. Kaçırmayın!
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kızarmış Yeşil Plantain ile Patacones Tarifi
Plantain
Daha önce de belirttiğimiz gibi, plantain Musaceae familyasına ait bir meyvedir. Bu nedenle Meksika, Ekvador, Brezilya ve Kosta Rika gibi çok sıcak ve sahile yakın tropikal bölgelerde kolaylıkla bulunabilirler.
Bu meyvenin en belirgin özelliği uzun yapısı ve olgunlaştığında kabuğunun yeşilden sarıya dönmesidir. 100 gram plantain meyvesinin içinde bulunan besin değerleri aşağıdaki gibidir:
- Enerji değeri: 96,4 kcal
- Lif:% 2,5
- Kalsiyum: 7.8 mg
- Magnezyum: 38.5 mg
- Demir: 0.3 mg
- Bakır: 0.1 mg
- Çinko: 0.2 mg
- Manganez: 0.1 mg
- C Vitamini: 17.5 mg
- Protein: % 1,7
- Potasyum: 490 mg
- Fosfor: 59,1 mg
- Karbonhidrat: % 22,5
Tüm bu özellikler, plantainleri olgunlaştığında sulu bir meyve haline getirir. Ancak aynı zamanda nişasta içerirler. Bu da karbon, oksijen ve hidrojen içerdiklerini de göstermektedir.
Nişasta içermesi, plantaini pişirmeden yemenizi engeller; çünkü bu meyve oldukça kurudur ve lastiğe benzer. Genellikle, yeşil olduğunda, sıcak yağda pişirilebilir ve kaynatılabilirler. Olgun veya sarı ise, fırında ve ızgarada da pişirebilirsiniz.
Muz
Muz da Musaceae ailesine aittir; ancak daha keskin bir şekli vardır. Uganda, Ekvador, Filipinler ve Brezilya gibi ülkelerde daha kolay bir şekilde yetiştirilir.
Ana özellikleri silindir şeklinde olması, kabuklarının yumuşak ve pürüzsüz olmasıdır. İçleri beyazdır, kabukları ise olgunlaştıkça yeşil renkten sarı renge dönüşür. 100 gram bir muzun besin değerleri aşağıdaki gibidir:
- Enerji değeri: 110.15 kcal
- Lif:% 2.3
- Kalsiyum: 12.5 mg
- Magnezyum: 41.5 mg
- Demir: 0.9 mg
- Bakır: 0.3 mg
- Çinko: 0.2 mg
- Manganez: 0.1 mg
- C vitamini: 18.5 mg
- Protein: 0.3 mg
- Potasyum: 434 mg
- Fosfor: 59,1 mg
- Karbonhidrat:% 26,2
Plantainlerin aksine, muz nişasta içermez; bu nedenle pişirilmeden de tüketilebilir. Ayrıca, tadının tatlı olması sayesinde, dünya çapında severek tüketilir. Bu onları günün herhangi bir saatinde yemek için en iyi yiyeceklerden biri haline getirir.
Muz ve plantain arasındaki farklar
Neredeyse aynı özelliklere sahip olmasına rağmen, muz ve plantainler aşağıdaki özellikler söz konusu olduğunda daha iyi bir şekilde ayırt edilebilir:
1. Mikro mineraller
Plantainlerde, muzlardan daha az miktarda mikro mineraller vardır. Bunlar demir, bakır, çinko, manganez ve sodyumdur. Bununla birlikte, 100 gram plantainde daha fazla (63.3 gr) potasyum vardır. Ayrıca, muzla karşılaştırıldığında 100 gram plantainde 2 gram daha fazla sodyum vardır.
2. Kalori
Plantainlerin 100 gramında daha fazla kalori vardır. Bu da muzun daha düşük kalorili olduğunu ve daha sağlıklı bir seçenek olduğunu gösterir.
3. Protein
Muzun kalorisi düşük olmasına rağmen, plantain muz ile karşılaştırıldığında dört kat daha fazla protein, A vitamini ve demir içerir. Bu, plantaini vücudunuza daha fazla miktarda fayda sağlamak için daha iyi bir seçenek haline getirir.
Söz konusu kilo vermek olduğunda, muz çok faydalı bir meyvedir. Ancak gördüğünüz gibi plantain daha besleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca, vücudumuza daha fazla vitamin ve mineral sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gobierno de Canarias. (2011). Boletín Oficial de Canarias núm. 25. Consejería de Agricultura,
Ganadería, Pesca y Medio Ambiente. Recuperado de: http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2011/025/005.html - Fernández, E., López, B., Santurino, C., & Gómez, Candela, C. (2021). Composición nutricional y declaraciones nutricionales del plátano de Canarias. Nutrición Hospitalaria. 38 (6): 1248-1256. Recuperado de: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000700020
- Ferrer, A., Marques, I.,& Vercet, A. (2016). Informe sobre las características diferenciales entre el plátano de Canarias y la banana de distintas procedencias. Facultad de Ciencias de la Salud y el Deporte. Universidad de Zaragoza. Recuperado de: https://silo.tips/download/caracteristicas-diferenciales-entre-el-platano-de-canarias-y-la-banana-1
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). Frutas: Plátano. Página 295. Recuperado el 11 de abril del 2023 en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/flipbook/mercado-alimentos-fen/008/index.html#p=53
- Harvard School of Public Health. The nutrition source: Bananas. Recuperado el 11 de abril del 2023 en: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/bananas/
- Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. I.G.P. Plátano de Canarias. Recuperado de: https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-diferenciada/dop-igp/frutas/IGP_Platano_Canarias.aspx