Nabız Nasıl Ölçülür: Bu İşlemi En Kolay Şekilde Nasıl Yaparsınız?

Nabzınızı ölçmek, kalp damar hastalıklarını erken teşhis etmenize yardımcı olabilir. Bunun yanında, nabız ölçmek vücudun farklı noktalarıyla yapılabilen kolay bir işlemdir. Peki nasıl yapacağınızı biliyor musunuz?
Nabız Nasıl Ölçülür: Bu İşlemi En Kolay Şekilde Nasıl Yaparsınız?

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Nabız, vücudun bazı bölgelerinde hissedilebilen kalp atışını ifade eder. Kalp atışına neden olan şey, hem kalbin hem de arterlerin kasılma ve genişleme hareketleridir. Nabız nasıl ölçülür merak ediyorsanız yazıyı okumaya devam edin.

Nabız, aslında kalp atış hızı ile eş anlamlıdır ve normalde dakika başı kalbin kaç kez attığını gösterir. Örneğin bir kişinin nabzını 60 saniye ölçerseniz ve 70 kalp atışı sayarsanız; bu, basit bir şekilde kalbin bir dakikada 70 kez attığı anlamına gelir. 

Nabız ölçmek, olası bir kalp problemini hızlı bir şekilde teşhis etmek için gerekli bir prosedür olsa da, birçok insan bunun ne olduğunu veya nasıl yapılacağını bilmez. Bu nedenle aşağıdaki yazıda kalp atış hızını ve nabzı nasıl ölçeceğinizi öğreneceksiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Kalp Krizi Öncesi Belirtiler Nelerdir?

Nabız ölçmenin amacı nedir?

nabız ölçen doktor ve nabız nasıl ölçülür

Nabzı ölçmek, diğer faydalarının yanı sıra kalp atış hızındaki anormallikleri tespit etmek için oldukça kullanışlı bir yoldur. Nabzınızı ölçmenin birçok işlevi vardır çünkü kalbinizin birim zamanda (normalde dakika başına denk gelen atış sayısı kabul edilir) gerçekleştirdiği atış sayısını size gösterir. Normal bir nabız, dakikada 60 ile 100 arasındadır.

İlk olarak şunu bilmeniz gerekiyor, nabzınızı ölçmek taşikardi veya bradikardi sorununu tespit etmenize yardımcı olabilir. Taşikardi, kalbin dakikada 100 atıştan daha fazla atmasıdır. Bradikardi ise kalbin dakikada 60 atıştan daha az attığı bir sağlık durumdur.

Hem taşikardi hem de bradikardi, kalp ve damar sisteminizde bir şeylerin düzgün çalışmadığının göstergesi olabilir. Bu bahsettiğimiz 60-100 sınırlarından herhangi birinin aşılması, kalbiniz için belirli bir risk oluşturur. 

Bununla birlikte, çoğu zaman yüksek veya az kalp atışı, vücudun tüm organlarına ve dokularına kan tedarik etmeyi sürdürmesi için kalbin uyum sağlaması gereken normal durumlar da olabilir.

Örneğin egzersiz yaparken nabzınızı ölçmek ve taşikardi olduğunuzu düşünmek tamamen normaldir. Ayrıca korku, yoğun stres veya tehlike durumlarında taşikardi gözlemlenebilir. Benzer şekilde günlük egzersiz yapan kişilerin, spor yapmadıklarındaki kalp atış hızları daha düşük olma eğilimindedir. Bazı sporcuların kalpleri, herhangi bir hastalık veya sendrom belirtisi olmaksızın, dakikada 40 defa bile atabilir.

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Kalp Çarpıntısının 6 Sıradışı Nedeni

Peki neden nabzınızı ölçmelisiniz?

Her şeyden önce nabız ölçmek, genel fiziksel durumunuzu ve egzersiz yaparken ilerlemenizi kontrol etmek için yararlı olabilir. İkinci olarak, nabzınızı bilerek, antrenman sırasında karşılaştığınız sınırların daha fazla farkında olacaksınız.

Dahası, nabzınızı ölçmek farkında olmadığınız herhangi bir hastalığın erken teşhisine ulaşmanıza yardımcı olabilir. Örneğin aort diseksiyonu gibi bazı ciddi durumlar nabızla anlaşılabilir. Nabız ölçmek gibi basit bir işlem, hastalığı zamanında tespit etmenize yardımcı olabilir ve hatta hayatınızı kurtarabilir.

Nabız nasıl ölçülür?

bileğinden nabız ölçen kadın
Nabız, vücudun farklı bölgelerinden ölçülebilir. Ancak nabzı en iyi hissedebileceğiniz alan olduğu için boyundan bu işlemi yapmak en iyisidir.

Nabzınızı normal koşullar altında ölçmek için, işlem öncesi egzersiz yapmamış olmanız gerekiyor; sakin ve rahat olmalısınız. Bu şekilde normal kalp atış hızınızı bulabilirsiniz.

Bu prosedürü vücudun farklı bölgelerinde uygulayabilirsiniz, ancak en kolayı nabzınızı boyundan veya bileğinizden almaktır. Aslında, nabzınızı en güçlü hissedebileceğiniz yer boyundur.

Öncelikle bir kronometreye ihtiyacınız var. Bir saat veya cep telefonunu bu konuda size yardımcı olabilir. Kronometrenizi hazırladıktan sonra aşağıdaki adımları dikkatlice izleyin.

  1. İşaret ve orta parmaklarınızı çenenizin altına, boynunuza yerleştirin. Kalp atışınızı hissedene kadar o bölgeye hafifçe bastırmalısınız. Bununla birlikte, yanlış bir sonuç alabileceğiniz için çok fazla da bastırmamanız gerekiyor.
  2. Nabzınızı bulduğunuzda ve her kalp atışını net bir şekilde hissedebildiğinizde, kronometrenizi başlatın ve her atışı sayın. Parmaklarınızı o bölgede bir dakika veya 30 saniye boyunca bastırın. Eğer 30 saniye bu işlemi yaparsanız, saydığınız toplam vuruş sayısını ikiyle çarpmanız gerekir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, eğer bir dakikada 60 ile 100 nabız arasında bir rakama ulaşırsanız, bu normal bir durumdur. Bununla birlikte, kalp atışınız dakikada 100’den fazlaysa veya ritimde herhangi bir düzensizlik fark ediyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktora danışın.

Sonuç olarak

Nabzınızı ölçmek, günlük yaşamınızda birçok amaca hizmet eden çok basit bir işlemdir. Örneğin spor yaparken kalp atış hızınızı önemli ölçüde artıracak kadar sıkı çalıştığınızı göstermeye yardımcı olabilir. Nabzınızı bileğinizden, boynunuza, karnınızdan ölçebilirsiniz.

Bu işlemi yaparken herhangi bir sorun yaşarsanız, kalp atış hızını ölçen aletlerden de satın alabilirsiniz. Nabzınızda herhangi bir anormallik fark ederseniz veya dinlenme sırasında bile kalp atışınız genellikle ortalamanın üzerindeyse doktorunuza danışmayı unutmayın. Bu yazıda umarız nabız nasıl ölçülür sorusuna cevap bulabilmişsinizdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pickering D. How to measure the pulse. Community Eye Health. 2013;26(82):37.
  • Kobayashi H. Effect of measurement duration on accuracy of pulse-counting. Ergonomics. 2013;56(12):1940–1944. doi:10.1080/00140139.2013.84074
  • Aprende a tomarte el pulso | CardioSalud. (n.d.). Retrieved September 14, 2019, from http://www.cardiosalud.org/corazon-y-salud/aprende-tomarte-el-pulso
  • Ghasemzadeh N, Zafari AM. A brief journey into the history of the arterial pulse. Cardiol Res Pract. 2011;2011:164832. doi:10.4061/2011/164832

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.