Narsist Anne ile Büyümenin 7 Etkisi
Ebeveynlerimiz örnek kişi ve toplumla ilk bağlantımızdır. Ancak, tüm ebeveynler en iyi örneği sunmaz. Bazı ebeveynler hayatımızda ciddi sorunlara bile neden olabilirler. Bu yazımızda narsist bir anne tarafından büyütülmenin sonuçları hakkında konuşacağız.
Narsist bir anne nedir?
Narsist bir anneye sahip olmanın sonuçları hakkında konuşmaya başlamadan önce, bu kavramın ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Akılda tutulması gereken ilk şey, narsist insanların kendilerini aşırı sevmeleridir. Sonuç olarak, sevdiklerinden çok dikkat ilgi isteyebilir ve onları tatmin etmek zor olabilir.
Her ne kadar talepkâr olmaları onların ve çocuklarının hayatta mükemmel sonuçlar elde etmelerine neden olsa da, duygusal yıpranma da aynı derecede ağır olacaktır. Bu özelliğin çocukları nasıl etkileyebileceğine bakalım.
1. Narsist annelerin çocukları kendi ihtiyaçlarını ve isteklerini unutmaya eğilimlidir
Narsist bir insan her zaman dikkat gerektirir, kibirlidir ve başkalarını manipüle etmeyi sever, çünkü en iyisini hak ettiklerini düşünürler. Bunu aile bağlamına çeviren, narsist bir anneye sahip olmanın etkilerinden biri, çocuklarının onu memnun etme ihtiyacıyla büyümesidir.
Bu süreçte, çocuklar kendilerini kendi ihtiyaçları ve istekleri olan bireyler olarak görmezler. Tipik olarak, annelerinin istedikleri şeyin bir yansıması haline gelirler ve onlardan beklenen tüm aktiviteleri yaparlar.
Verilen hedeflere ve görevlere ulaştıklarında, anneleri onları ödüllendirir ve böylece bu sevgiyi sürekli aramayı öğrenirler. Sonuç olarak, büyüdükleri zaman, kendi alanlarına dair farkındalık sahibi olmazlar ve diğerlerinin ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılamaya çalışırlar.
2. Düşük benlik saygıları vardır
Narsist bir anneye sahip olmanın diğer bir etkisi de, çocukların anneleri sadece onlardan bir şey istediği zaman sevgi görmeleridir. Sorun şu ki, bu annelerin beklentileri çok yüksek olur ve onları tatmin etmek zorlaşır.
Sonuç olarak, anne çocuklarına yeterince iyi olmadıklarını göstermek için işaretler ya da mesajlar verecektir. Bunun sonucu olarak çocuklar her zaman beceriksiz, yeteneksiz, endişeli ve düşük benlik saygısına sahip hissederler.
3. Kendinizi olduğunuz gibi sevmekte zorlanırsınız
Yeterince iyi hissetmemenin bir sonucu olarak, narsist annelerin çocukları kendilerini sevmek ve kendilerini oldukları gibi kabul etmekte zorlanırlar. Kendimiz hakkında sevmediğimiz şeyleri bulmamız ve değişmek istediğimiz şeylerin olması normaldir. Ancak, istikrarlı ebeveynleri olan insanlar, kendileriyle ilgili olumlu yönlerini bulma becerisiyle büyürler.
Narsist bir anneye sahip olmanın etkilerinden biri bu kadınların çocuklarının, kendileri hakkında sevdikleri bir şeyleri bulmakta zorlanacak olmasıdır. Büyük hedeflere ya da amaçladıkları her şeye ulaşsalar bile, onlar için asla yeterli olmayacaktır.
4. Bir çocuktan daha çok bir refakatçi gibi hissedersiniz
Bu tür ebeveynlerin talep ettiği büyük ilgi nedeniyle, çocuklarının yaşamları, annenin sorunları, ihtiyaçları ve mutluluğu etrafında döner. Bu nedenle, çocuklar duygusal bir destek olurlar ve katılmamaları gereken durumlara karışırlar. Bu çocuklar, çocuk olduklarını unutur ve duygusal bir yoldaş olmaya başlayarak çok daha fazla sorumluluk üstlenirler.
Bu tür ebeveynlere sahip olan insanlar, bütün hayatlarını onların sorunlarını çözerek geçirmiş gibi hissederler. Her ne kadar problemleri çözeceklerini ve kendi kendine yetebileceklerini en iyi şekilde öğrenmiş olmaları açısından olumlu olsalar da, büyük bir yük hissedecekler ve başkalarına güvenmek konusunda zorluk yaşayacaklardır.
5. Her zaman olumsuz konuşurlar
Narsist bir anne tarafından büyütülmek sürekli olumsuz mesajlar almak anlamına gelir. Bu sayede çocuklar eleştirilere ve incitici kelimelere karşı konuşmayı öğrenirler. Bir ayna etkisi yaratır. Hayatlarını annelerinin gördüğü gibi görmeyi öğrenirler ve olumsuz mesajlar aldıkları için kendileriyle aynı şekilde konuşurlar.
Ayrıca bakınız: Zehirli Aileler ve Tipik Özellikleri
6. Gerçek doğanızı saklamayı öğrenirsiniz
Narsist bir anneye sahip olmanın diğer bir etkisi de, bu çocukların annelerinin kendilerinden beklediklerini göstermek için doğalarının bir kısmını inkar etmeyi öğrenmeleridir. Zamanla, kendini inkar etme ya da kendini saklamanın bu süreci normal hale gelir.
Yetişkin olarak, bu insanlar gerçekte kim olduklarını, gerçek arzularının ne olduğunu, gerçekte yaşamdan ve başkalarından ne beklediklerini belirlemek için mücadele edebilirler.
7. Kendini sabotaj
Narsist bir anneye sahip olmak, her zaman yeterince iyi olmadığın mesajını almak anlamına gelir. Bu, çocukları her durumun en kötüsünü beklemeye hazırlar.
Büyüdüklerinde, kendilerini mümkün olduğunca güvenli tutmak için duygularını öne çıkarmaktan kaçınacaklardır. Örneğin, terk edilmekten kaçınmak için aşık olmaktan da kaçınabilirler. Bu elbette daha fazla kaygıya ve güvensizliğe yol açan kısır bir döngü yaratır.
Narsist bir anneniz varsa ne yapmalısın?
Bu tür bir ilişki, hayatınızda büyük etkisi olabilecek soyut psikolojik hasara neden olabilir. Narsist bir anneniz varsa, öğrendiğiniz mesajlarla başa çıkmak ve daha doyurucu bir yaşam elde etmek için yardım veya tavsiye almalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mayo Clinic (2018). Trastorno de la personalidad narcisista. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/narcissistic-personality-disorder/symptoms-causes/syc-20366662. Accessed 08/05/2020.
- McBride, K. (2008). Will I ever be good enough?: Healing the daughters of narcissistic mothers. Simon and Schuster. Available at: https://bit.ly/2SOkmOX. Accessed 08/05/2020.
- Páez, D., Fernández, I., Campos, M., Zubieta, E., & Casullo, M. (2006). Apego seguro, vínculos parentales, clima familiar e inteligencia emocional: socialización, regulación y bienestar. Ansiedad y estrés, 12(2-3), 329-341. Available at: http://www.academia.edu/download/30199990/ie_aestres06.pdf. Accessed 08/05/2020.
- Rappoport, A. (2005). Co-narcissism: How we accommodate to narcissistic parents. The Therapist, 1, 1-8. Available at: https://pdfs.semanticscholar.org/f95a/c0ab31dac722c88b3081557935d595a2582b.pdf. Accessed 08/05/2020.