Ne Tür Topuklu Ayakkabılar Sağlığınız İçin Zararlıdır?
Evet, topuklu ayakkabılar çok güzel şeyler. Ama ne kadar güzel olurlarsa olsunlar, bu onların sağlığınız için zararlı olmadığı anlamına gelmiyor.
Ama kötü ayakkabılardan dolayı canınızın yanmasına göz yummanıza gerek yok.
Bu yazımızda size kadınlar için hangi ayakkabıların en sağlıklısı olduğundan ve topuklu ayakkabılarınızı ne uzunlukta giyebileceğinizden bahsedeceğiz.
Kadınlar İçin En Zararlı Ayakkabılar
New York Ortopedi Birliğinin yaptığı bir çalışmaya göre, kadınlar için en zararlı ayakkabılar yüksek ve ince (iğne topuk olarak da adlandırılıyor) topuklu ayakkabılardır.¹
Çünkü bu ayakkabılarla, bedeninizin tüm ağırlığını parmak uçlarınız taşıyor ve tek bir noktaya çok fazla ağırlık biniyor.
Ayrıca dizleriniz ve kalçalarınız da ileri doğru kıvrılarak hareket ettiği için vücudunuzun genel dengesi etkileniyor, bacak ve sırt sağlığınız riske giriyor.
Ayrıca bakınız: Topuklu Ayakkabı Giymenin 10 Püf Noktası
Son dönemlerde yine çok popülerleşen platform taban ayakkabılar da çeşitli sorunlara neden oluyor.
Pek çok kişi ağırlığın tek noktaya binmediğini, dağıldığını söylese de bu ne yazık ki doğru değil.
Aynı ince ve yüksek topuklu ayakkabılarda olduğu gibi, ağırlık parmaklarınıza biniyor.
Ancak ayakkabının topuğu daha geniş olduğu için topuğunuza nispeten az zarar veriyor.
Platform taban ayakkabılar da nasırlara, su toplamalarına, bilek ve sırt ağrılarına neden oluyor.
Bilek boyu botlar biraz daha güvenliler ama onlara da çok güvenmeyin.
Yapılan çalışmalara göre, topuk boyunun artması ile vücudunuzun ağırlığının %25’i baş parmaklarınıza biniyor.²
Yani ayakkabının topuğu ne kadar yüksekse verdiği zarar da o kadar fazla.
Babet ayakkabılar hem işe giderken, hem de arkadaşlarınızla dışarı çıkarken giyebileceğiniz ayakkabılar olduğu için çok popülerler.
Ama yine de dikkatli olun, babetler düz olmalarına rağmen ayağınıza destek sağlamıyorlar ve daha çok yorulmasına neden oluyorlar.
Bu da, ayak şişliğine, topuk ve sırt ağrısına, hatta nadiren de olsa ayağınızda çatlaklara neden olabiliyor.
Son olarak spor veya yürüyüş yaparken giyilen ve ayağınıza en iyi desteği sağlayan tenis ayakkabılarından bahsedeceğiz.
Ancak bu ayakkabıları da çok uzun süre giyerseniz, özellikle de pamuk çorapsız giyerseniz mantara neden olabilirler.
Topuklu Ayakkabılar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İstatistikler, kadınların erkeklerden 4 kat daha çok ayak sorunu yaşadığını gösteriyor.³
Bunun nedeni kadınların giydikleri ayakkabılar, özellikle de topuklu ayakkabılar. Yalın ayak yürüdüğünüzde, ayağınızın ön kısmı ağırlığınızın %43’ünü ve topuk kısmı da %57’sini taşıyor.
Eğer ayakkabınızın topuğu 4 cm’den daha yüksekse, bu yüzdeler yer değiştiriyor. Topuk 6 cm olduğunda ise parmaklarınıza binen ağırlık %75’e çıkıyor.
Topuk 10 cm’nin üstüne çıktığında ağırlığınızın %90’ını ayağınızın ön kısmı ve parmaklarınız taşıyor.
Ayrıca bakınız: Ağrısız Topuklu Ayakkabı Giymek İçin 7 İpucu
Bu ağırlığınızın dengesiz dağılmasına ve sizin normal duruşunuzu değiştirmenize neden oluyor. Bu durumdan hasar gören ilk eklem ayak bilekleriniz.
Bu yüzden topuklu ayakkabı giyen kadınlar bileklerini burkmaya daha yatkınlardır.
Ayağınızın ön tarafına binen ağırlığı dengeleyebilmek için, bacağın alt kısmı kasılıp kısalıyor ve bu da baldırınızda rahatsızlığa ve kasılmalara neden oluyor.
Bileklerinizden sonra zarar gören öbür eklem de dizleriniz, çünkü gerginlik ayak tabanınızdan yukarı doğru yayılıyor.
Yalın ayak halinizden daha çok esniyorsunuz ve bu da kuadriseps ve ön bacak kaslarınızı dengesizleştiriyor.
Daha sayabileceğimiz pek çok şey var: kalça kemiğinizin duruşunu etkileyip sırt ve bel ağrısına neden oluyor. Aslında tüm duruşunuz değişiyor.
Tüm günü topuklu ayakkabılarla geçirirseniz, ayağınızda su toplanır ve nasırlar çıkar, ayak parmaklarınızın şekli bozulmaya başlar ve ayaklarınızın şişip ağrımasına neden olur.
Topuklu Ayakkabı Giymekten Ortaya Çıkan Sorunları Nasıl Önleyebilirsiniz?
Gerek sevdiğiniz için gerek iş için gerek daha güzel görünmek için (bacaklarınızın daha güzel görünmesini sağladıkları için partilerde çok tercih edilirler, ayrıca boyunuzu da uzatırlar) hala yüksek topuklu ayakkabılar mı giymek istiyorsunuz?
Pek çok kişi riskler yüzünden giymemenizi size söyleyecektir. Ama aslında tamamen topuksuz ayakkabılar giymek de demin açıkladığımız gibi sizin için çok yararlı değil.
Yapabileceğiniz en iyi seçim, yaklaşık 2 cm yüksekliğinde topuğu olan ayakkabıları tercih etmek olacaktır.
Böylece parmaklarınıza ve topuğunuza binen ağırlık %50 şeklinde dengeli dağılır. Ama topuğunuz 3 cm’den yüksek olmamalı.
Eğer illa daha yüksek topuklu ayakkabılar giymek istiyorsanız, ayağınızı daha az acıtacak platform topuklu ayakkabıları tercih edin.
Eğer yüksek topuklu ayakkabıları arada bir özel günlerde giyiyorsanız çok sorun yaratmazlar.
Esas yapmaktan kaçınmanız gereken şey, onları her gün uzun saatler boyunca giymek.
Eğer işe başka bir ayakkabı giyemiyorsanız, çantanızda yedek bir çift ayakkabı taşıyabilirsiniz. İşe giderken ve eve dönerken rahat bir çift ayakkabı giyip iş yerinizde topuklularınızı giyebilirsiniz.
Veya eğer masa başında çalışıyorsanız, ayakkabılarınızı çıkartıp patronunuz geldiğinde veya toplantılara girmeden önce giyebilirsiniz.
Ayrıca, ayakkabınız ne kadar darsa size o kadar çok zarar verir.
Malzeme seçimi konusunda ise, önerimiz deri (eğer mümkünse sentetik); böylece parmaklarınız sabit bir şekilde kalıp “rastgele” hareket edemezler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barnish, M. S., & Barnish, J. (2016). High-heeled shoes and musculoskeletal injuries: A narrative systematic review. BMJ Open. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2015-010053
- Martins Silva, A., Rocha de Siqueira, G., & Alves da Silva, G. P. (2013). Implications of high-heeled shoes on body posture of adolescents. Rev Paul Pediatr. https://doi.org/10.1590/S0103-05822013000200020
- Mika, A., Oleksy, L., Mika, P., Marchewka, A., & Clark, B. C. (2012). The effect of walking in high- and low-heeled shoes on erector spinae activity and pelvis kinematics during gait. American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation. https://doi.org/10.1097/PHM.0b013e3182465e57
- Yung-Hui, L., & Wei-Hsien, H. (2005). Effects of shoe inserts and heel height on foot pressure, impact force, and perceived comfort during walking. Applied Ergonomics. https://doi.org/10.1016/j.apergo.2004.11.001
- Riesgos del uso de tacones – Clínica en Lugo | Clínica reactive. (2018). Retrieved 4 March 2020, from http://clinicareactive.com/tacones/
- Complicaciones asociadas a un mal calzado: tacones | CMUC. (2018). Retrieved 4 March 2020, from https://www.centroulcerascronicas.com/noticias/problemas-usar-tacones/