Neden Pancar Tüketmeliyiz
Bu tatlı kök inanılmaz sağlıklı özellikler içermektedir. Karaciğer için mükemmel bir temizleyicidir, tansiyonu düşürür, kabızlıkla savaşır ve size enerji vererek zinde tutar. Bu makalede, neden her gün pancar yemeniz gerektiğini ve bu güzel kökü hazırlamanın birkaç leziz yolunu keşfedeceksiniz.
Pancar bir kök sebzedir, fakat makalemizde açıklayacağımız üzere, bitkinin yaprak ve saplarını da yiyebilirsiniz. Bunlar önemli miktarda B ve C vitaminleri, potasyum, demir, sodyum ve magnezyum gibi mineralleri ve lif içerir.
Pancarın sağlığa katkıları
- Demir içeriği sayesinde, anemi ve yorgunlukla mücadele eder. Hastalıklardan kurtulmak için ideal bir gıdadır.
- Tansiyonu azaltan doğal bir ilaçtır.
- Anti-inflamatuvar özellikler içermektedir.
- Kan ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca karaciğere zarar veren toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Kardiyovaksüler hastalık riskini azaltır.
- Diğer çoğu kırmızı gıda gibi, pancar da kansere karşı koruma sağlar.
- Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak geçişini destekler.
İlginizi çekebilir: Karaciğeri Korumak İçin En İyi 6 Bitki
Pancarı nasıl tüketebiliriz?
- Güveç: Pancarın tatlı tadından hoşlanmıyorsanız, küçük parçalara kesip et ya da sebze güveçlerine eklemenizi öneririz. Bu şekilde tatları daha az fark edilecek, ancak sağlıklı özelliklerinden bir şey kaybetmeyeceklerdir.
- Pişmiş: Pancarı pişirmek için onları çok iyi yıkamalısınız, böylece kabuklarını üzerlerinde bırakabilirsiniz. Ayrıca besin değerlerini, lezzetlerini ve renklerini korumaları için sapının bir kısmını da bırakmalısınız. Yumuşamadan önce yaklaşık bir saat pişirmelisiniz.
- Çiğ: Pancar severler, bu sebzeyi çiğ olarak salata ve garnitürlerde yemenin keyfini çıkarabilirler. Ayrıca biraz sert olduklarından, onları rendeleyerek yemeklerinize renk ve lezzet de katabilirsiniz. Kurabiye ve meyveli yoğurtlara katarak tatlı da yapabilirsiniz.
- Meyve suları ve smoothieler: Lezzetli ve özgün bir tarif, bu bitkiyi meyve sularına ve smoothielere katmaktır. Bu sayede çiğneme gerekmeden çiğ besinden faydalanabilirsiniz. Elma, muz, kırmızı meyveler ya da çilek gibi meyvelerle birleştirmeyi deneyin.
Yapraklarını saklayın
Eğer bütün ya da organik bir pancar satın alırsanız, üzerinde hala yaprakları olabilir. Bu bitkiden en iyi şekilde yararlanmak için eski zamanlarda sıklıkla tüketilen yapraklarını da kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken yemeden önce iyice yıkamanız; sonra meyve sularına, smoothielere, güveçlere, omletlere veya salatanıza ekleyebilirsiniz.
Yaprakları A, C, K vitaminlerinin yanı sıra, kalsiyum, demir ve mineral bakımından da zengindir.
Kadınlar için tedavi
Suyu, düzensiz regl dönemleri ve erken menopoz tedavileri için gerçekten etkili olan antik bir ilaçtır. Her iki durumda da; rahatsızlık yaşarken her gün, aç karnına bir bardak pancar suyu içebilirsiniz.
Bir Rus çorbası
Bugün hala popüler olan bu geleneksel Borscht veya pancar çorbası tarifi, bu ülkenin tipik soğukluğuyla mücadele etmek için idealdir. Biraz soğan ve pancar dilimleyip yumuşayana kadar (yaklaşık 7 dakika) soteleyin.
Ardından biraz sebze suyu ekleyin ve kısık ateşte yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. Tatlandırmak için biraz taze, ince doğranmış lahana, maydanoz, şeri, tuz ve karabiber ekleyin. Geleneksel olarak, servis yaparken biraz da ekşi krema eklemelisiniz.
Doğal boya
İlginçtir ki, pancar bitkisinden kırmızı boya elde edilebilir. Bu madde, E-162 katkısı ya da betatine olarak bilinir ve sağlığınıza herhangi bir zararlı etkisi yoktur. Bir böcek türünden elde edilen E-120 olarak bilinen başka bir kırmızı boyanın aksine, bu doğal boyanın sağlığınıza bir zararı yoktur. Tam olarak tehlikeli olmasa da, E-120 kolayca alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Imagen por cortesía de Skånska Matupplevelser, Larry y net_efekt.
- Zegarra Zeballos, M. R. (2017). Efecto antianémico de hojas de Remolacha en en Gestantes atendidas en CAP II MACACONA-EsSalud de Ica. Revista Colombiana Salud Libre, 12(2), 23–30. https://www.mendeley.com/catalogue/efecto-antian%C3%A9mico-hojas-remolacha-en-en-gestantes-atendidas-en-cap-ii-macaconaessalud-ica/
- FEN. (2014). Remolacha. Verduras y Hortalizas (pp. 203–204). Retrieved from http://www.magrama.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/remolacha_tcm7-315481.pdf
- Pardo, L. A., & Zarazaga, B. C. (2013). Mo de remolacha: Suplemento natural para deportistas. Medicina Naturista, 7(2), 116–118. https://www.mendeley.com/catalogue/mo-remolacha-suplemento-natural-para-deportistas/
- Domínguez, R., Cuenca, E., Maté-Muñoz, J. L., García-Fernández, P., Serra-Paya, N., Estevan, M. C., Herreros, P. V., … Garnacho-Castaño, M. V. (2017). Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. Nutrients, 9(1), 43. doi:10.3390/nu9010043 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295087/
- Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801-22. doi:10.3390/nu7042801 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
- AgroEs. es. (2013). Remolacha de mesa, taxonomía, y descripciones botánicas, morfológicas, fisiológicas y ciclo biológico. http://www.agroes.es/cultivos-agricultura/cultivos-huerta-horticultura/remolacha/430-remolacha-descripcion-morfologia-y-ciclo
- Priya, N. G., Malarvizhi, M., & Jothi, A. J. (2013). Beet root juice on haemoglobin among adolescent girls. SR Journal of Nursing and Health Science, 2(1), 9-13. http://iosrjournals.org/iosr-jnhs/papers/vol2-issue1/C0210913.pdf
- Hobbs, D. A., Kaffa, N., George, T. W., Methven, L., & Lovegrove, J. A. (2012). Blood pressure-lowering effects of beetroot juice and novel beetroot-enriched bread products in normotensive male subjects. British Journal of Nutrition, 108(11), 2066-2074. https://www.researchgate.net/publication/221892647_Blood_pressure-lowering_effects_of_beetroot_juice_and_novel_beetroot-enriched_breads_in_normotensive_male_subjects
- Kumar, Y. (2015). Beetroot: A Super Food. IJESTA, 1(3), 20-26. http://oaji.net/articles/2015/1742-1431678273.pdf