Neden Vajinal Ağrı Hissediyorsunuz?
Vajinal ağrı birçok kadını etkileyen son derece sinir bozucu bir semptomdur. Bu, vajinanızda ortaya çıkan, normalde ani ve saplanma şeklinde bir ağrıdır.
Vajina, enfeksiyonlara açık olan son derece hassas bir bölgedir. Burada sadece cinsel yolla bulaşan hastalıklardan değil, bağışıklığın düşmesi ya da kötü hijyen dolayısıyla ortaya çıkan enfeksiyonlardan da bahsediyoruz.
Bu sebepten dolayı bu yazımızda vajinal ağrı yaşamanıza neden olabilecek en yaygın sebepleri açıklayacağız. Bu konuda utanmamanız gerektiğini akılda tutmak önemlidir, zira bu da vücudunuzun herhangi bir diğer parçası gibidir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Vajinal Akıntı Çeşitleri
Hamilelik Sırasında Vajinal Ağrı
Hamilelik bir kadının vücudunda pek çok değişikliğin meydana geldiği bir aşamadır. Bunların en belirgin ve mantıklı olanı, rahmin boyutunun bebeğe uyum sağlayabilmek için büyümesidir. Rahim, bağ dokular ve kas lifleri ile sarılı bir organdır.
Bütün kadın üreme sistemi birbiri ile bağlantılıdır. Bundan dolayı, bu lifler rahmin boyutunu büyütmek için esnediğinde vajina gibi alt bölgelerde rahatsızlık deneyimleyebilirsiniz. Hatta bu kalçalarınıza kadar yayılabilecek bir ağrıya bile neden olabilir.
Bu vajinal ağrı durumunun ortaya çıkması, özellikle de hamileliğin başlangıcında, normaldir. Gerçek şu ki, bu son derece yaygın bir semptomdur. Yine de, tam bir kontrol yaptırıp diğer ihtimalleri eleyebilmek için bir jinekoloğa görünmelisiniz.
Cinsel İlişki Dolayısıyla Ortaya Çıkan Vajinal Ağrı
Bu bölümde cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bahsetmiyoruz. Vajinal ağrı enfeksiyon haricindeki diğer cinsel sebeplerden dolayı da gerçekleşebilir. Öncelikle, cinsel ilişki sırasında gerçekleşen küçük bir yaralanma dolayısıyla ortaya çıkabilir.
Herhangi bir vajinal yaralanma vajinal ağrıya sebep olabilir. Ek olarak, bunun nedeninin disparüni olabileceğinden bahsetmek de önemlidir. Disparüni, cinsel birliktelik sırasında yaşanan rahatsızlık ve ağrılardan bahsetmek için kullanılan tıbbi terimdir.
Bu ağrı çoğu durumda bir uyarılma ve kayganlık eksikliği dolayısıyla gerçekleşse de, psikolojik bir problemin sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Pek çok kadın, cinsel birliktelik yaşarken bir tip “zihinsel engel” deneyimler.
Aynı şekilde, cinsel istismardan muzdarip olan birçok kadın da disparüni durumunu deneyimler. Bu tedavi edilebilen bir durumdur ama kadın için fazlasıyla anlayış ve destek gerektirir.
Vajinal Ağrıya Neden Olabilecek Hastalıklar
Vajinal ağrı birçok farklı hastalığın semptomu olabilir. En yaygın olarak bir enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkar. Bunlara örnek olarak mantar enfeksiyonları, klamidya ya da bel soğukluğu verilebilir.
Buna ek olarak, bu enfeksiyonlardan bazıları kronik pelvik enflamatuvar hastalığı tetikleyebilir. Bu, vajinadan fallop tüplerine kadar uzanan enflamatuvar bir süreçtir. Bunun sık görülen semptomlarından biri saplanan ağrılardır.
Diğer yandan, endometriyozisin de bir sebep olabileceğinden bahsetmek önemlidir. Bu, endometriyal dokunun rahmin dışında büyüdüğü bir durumdur, ki bu da her menstrüasyon döneminde tekrar uyarılır. Aynı şey yumurtalık kistleri olması durumunda da gerçekleşir.
Son olarak, vajinal ağrı ektopik bir hamileliğin semptomu da olabilir. Bu, bir embriyonun kendisini rahme yerleştirmek yerine bunu kadın üreme sisteminin farklı bir kısmında yapmasına verilen addır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Vajina Sağlığı İçin Tüketmeniz Gereken 8 Gıda
Vajinal Ağrı Yaşadığınızda Ne Yapmalısınız?
Bahsettiğimiz tüm şeyler dolayısıyla, bu kaybolacağını umut ederek görmezden gelebileceğiniz bir semptom değildir. Herhangi bir rahatsızlık hissettiğinizde doktora gitmek önemlidir, ve eğer vajinanızda tekrarlayan, keskin bir ağrı hissediyorsanız bu daha da önemli hale gelir. Bu, vücudunuzda bir şeylerin yanlış olduğunun bir işareti olabilir.
Bir tıp uzmanı uygun testleri isteyecek, ve sebebi teşhis edecektir. Uzmanların ellerinde bir tanı olduğunda her duruma özel uygun tedaviye başlanması daha kolaydır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Achour, R., Koch, M., Zgueb, Y., Ouali, U., & Ben Hmid, R. (2019). Vaginismus and pregnancy: epidemiological profile and management difficulties. Psychology research and behavior management, 12, 137-143. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/PRBM.S186950
- Graziottin, A., Murina, F., Gambini, D., Taraborrelli, S., Gardella, B., Campo, M., & VuNet Study Group. (2020). Vulvar pain: The revealing scenario of leading comorbidities in 1183 cases. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 252, 50-55. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301211520303365
- Hermans, T. J. N., Wijn, R. P. W. F., Winkens, B., & Van Kerrebroeck, P. E. (2016). Urogenital and sexual complaints in female club cyclists—a cross-sectional study. The Journal of Sexual Medicine, 13(1), 40-45. https://academic.oup.com/jsm/article-abstract/13/1/40/6940001
- Hunt, S., & Vollenhoven, B. (2023). Pelvic inflammatory disease and infertility. Australian journal of general practice, 52(4), 215-218. https://search.informit.org/doi/abs/10.3316/informit.996951459140647
- Kim, A. S., Greyling, L. A., & Davis, L. S. (2017). Vulvar varicosities: a review. Dermatologic Surgery, 43(3), 351-356. https://journals.lww.com/dermatologicsurgery/abstract/2017/03000/vulvar_varicosities__a_review.4.aspx
- Spengler González, L. M., de Dios Blanco, E., Roque Ortega, L., & Maurisset Moraguez, D. (2020). Dispareunia y vaginismo, trastornos sexuales por dolor. Revista Cubana de Medicina Militar, 49(3), 1-22. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0138-65572020000300015&script=sci_arttext&tlng=en
- Torres, L. O., Carrera, I. D. C., & González, Y. G. (2020). Papel de las distintas modalidades de fisioterapia en mujeres con dispareunia: una revisión bibliográfica. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia, 47(4), 174-181. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0210573X20300368
- Wuytack, F., Daly, D., Curtis, E., & Begley, C. (2018). Prognostic factors for pregnancy-related pelvic girdle pain, a systematic review. Midwifery, 66, 70-78. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0266613818302250