Yürürken Meditasyon Yapmayı Öğrenin

Farkındalığı pratik etmek, zihni yatıştırmak için ve psikolojik stresle başa çıkmak için aşırı derecede faydalıdır. Çok eski bir pratik olan, yürürken meditasyon yapmayı ve bu şekilde zihninizi ve vücudunuzu birleştirmeyi öğrenin.
Yürürken Meditasyon Yapmayı Öğrenin

Son Güncelleme: 10 Mart, 2019

Yürürken, her şey akar. Aslında, bu sizi sadece fazla kilolarınızdan kurtarmakla kalmaz, bazen sizi kendi stresinizde hapseden günlük yüklerinizi de hafifletebilir. Yürürken meditasyon yapmayı öğrenmek için makalemize göz atabilirsiniz.

Daha derin bir gevşeme ve duygusal bir arınma sağlamak için, yürürken meditasyon yapmayı öğrenmenizi öneririz. Bu, “nefes yürüyüşü” (yürürken nefes alma) olarak bilinen şeydir. Senkronize solunum ile ölçülü fiziksel egzersizleri farkındalık ile birleştiren bir yöntemdir.

Birçok insan için bu, egzersiz yaparken derin meditasyon yoluyla zihninizi rahatlatan, günlük yaşamınıza kolaylıkla dahil edebileceğiniz bir çeşit farkındalıktır. İlk başta, bu kavram biraz karışık görünebilir. Fakat, size sağlayacağı faydaların inanılmaz olacağına söz verebiliriz ve pek çok sporcu bunu günlük rutininde çoktandır uygulamaktadır.

Yürürken zihninizi eğitin

yürümek

Meditasyona başlamış ancak aradığı sonuçları alamayan çok insan vardır. Farkındalık, bildiğiniz gibi, rahatlama modundan çok daha fazlasıdır. Bu sizi bilincin farklı bir boyutunu tecrübe etmeye davet eder; zihninizi rahatlatmaya, anda olmaya ve kompleks çevrenize karşı algılarınızın daha açık olmasını çağırırken aynı zamanda benliğinizi ve özünüzü tekrar görürsünüz.

Hedef çok tatmin edici olmasına ve gerçek kişisel gelişmeyi teşvik etmesine rağmen, herkes bunu kendi hayatına uygulayamamaktadır.

Bu yazımızı keşfedin: Kırık kalp sendromu: önemli 3 bilgi

Eğer fiziksel egzersizin ilginç bir boyutunu eklerseniz, birçok insana doğrudan avantajlar sağlayan bir sıçrama yaşarsınız: yürüyüş ve meditasyon aynı anda yapılabilir. Bu konuya biraz daha ayrıntılı olarak bakalım.

Yürürken meditasyon yapmak: çok eski bir yöntem

budizm heykeli

Bu modern, stresli ve talepkar dünyada, geleneksel yöntem ile meditasyon yapmak neredeyse imkansızdır. Yapacak o kadar çok şeyiniz varken nasıl sadece oturabilirsiniz?

Bu, birçok insanın muhtemelen düşündüğü bir şeydir. Ancak bazen şu iki şeyin farkında olduğunuz zamanlar vardır:

  • Stresinizi yönetmeniz gerekmektedir.
  • Bir çeşit egzersiz yapmanız gerektiğinin farkındasınızdır. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek sağlığınızı berbat edebilir.

O zaman neden ikisini birleştirmiyoruz? Bu iki önemli nokta, nefes yürüyüşünün neden bu kadar başarılı olduğu konusunda size biraz fikir verecektir.

  • Yürürken meditasyon yapmak köklerini Zen Budizmi’nden almaktadır.
  • Örneğin, Japonya’da bir grup insan yürürken diğerleri de onlara rehberlik ederken zaman zaman bir çan çaldıklarını görmeniz çok yaygındır.
  • Bu uygulama, senkronize soluma ve düzenli adımlar atmanıza odaklanırken, siz de egzersizin kendisine odaklanırken, anı yaşamanız konusunda sizi eğitecektir.

Antik yazılara göre, Buda dinlenmek için ormanda yürürdü.

  • Her şeyden önce, birkaç dakika oturup meditasyon yapardı. Sonra yürümeye başladı. Açıkladığı gibi, otururken başladığı şeyi yürürken de uygulardı.
  • Yürürken yürümek, bir ayağını diğerinin önüne koymak ve zihniniz odaklanmışken onları yeryüzüyle temas halinde hissetmek gibi basit hareketler sizi neredeyse otomatik olarak meditasyona davet eder.
  • Bunu gerçek bir şekilde yapmak için, nasıl nefes alacağınızı öğrenmeniz gerekir.

Her gün yapmaya değer çok basit bir pratik

sahilde köpek ile yürüyüş yapan kadın

Bu yaklaşımın manevi bir bileşeni olduğu doğrudur, bunlara inansanız da inanmasanız da, zihni sakinleştirme konusunda da çok faydalı olduğunu göz ardı edemeyiz. Örneğin günümüzde farkındalık, bir kişinin duygusal dünyasından daha fazla haberdar olmasına yardımcı olan birçok psikolojik tekniğe entegre edilmiştir.

Öte yandan, stresinizi biraz daha iyi yönetmeyi öğrenirken iyi fiziksel egzersiz yapmak istiyorsanız, bu basit bir meditasyon olan “nefes yürüyüşü” tekniğini uygulamaktan daha iyisi yoktur.

Aşağıda en önemli bölümleri açıklayacağız:

  • Rahat kıyafetler ve ayağınızı koruyan kapalı ayakkabı giymelisiniz.
  • Yürüyüşe başlamadan önce beş dakika oturun. Ellerinizi göğsünüzde dinlendirin ve derin nefes alın.
  • Göğsünüzün nasıl genişlediğini hissedin. Nefesinizi 10 saniye tutun ve ardından bırakın.
  • Bu egzersizi birkaç kez tekrarlayın. Yürümeye hazırsınız demektir.
  • Yürüyüşü yavaş yavaş başlatın. Ayağınızın zemine temas ettiğini hissetmeniz, bacaklarınızın farkında olmanız ve kalbinizin sanki sizi rahatlatan bir iç müzik ile atmaya başladığını hissetmeniz gerekmektedir.
  • Nefesinizi hissetmeniz, sizi özgürleştirdiği şeyi duymak önemlidir: nefes alıp, karnınızda basıncın genişlediğini hissetmek ve derinden serbest bırakmak.
  • Her 10 dakikada bir dinlenin ve yürüyüşe yeniden başlayın.

Zihninizin olduğunuz yerin ve anın farkında olabilmesi için kendinizi bedeninizle birleştirin: önemli olan tek şey ve gerçek sakinliğin bulunduğu yer budur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • C3 Collaborating for Health. (2012). The benefits of regular walking for health, well-being and the environment. The Benefits of Regular Walking for Health, Well-Being and the Environment.
  • Baltzell, A., & Cote, T. (2017). Mindfulness. In Applied Exercise Psychology: The Challenging Journey from Motivation to Adherence. https://doi.org/10.4324/9780203795422
  • Prakhinkit, S., Suppapitiporn, S., Tanaka, H., & Suksom, D. (2013). Effects of Buddhism Walking Meditation on Depression, Functional Fitness, and Endothelium-Dependent Vasodilation in Depressed Elderly. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2013.0205
  • Gainey, A., Himathongkam, T., Tanaka, H., & Suksom, D. (2016). Effects of Buddhist walking meditation on glycemic control and vascular function in patients with type 2 diabetes. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.03.009

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.