Noktürnal Poliüri: Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

Noktürnal poliüri nedeniyle gece ikiden fazla kez tuvalete kalkmanın hastanın yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkileri olabilir.  
Noktürnal Poliüri: Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri
Alejandro Duarte

tarafından incelendi ve onaylandı. biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Noktürnal poliüri, idrar yapma dürtüsü nedeniyle gece uykusunu bölen bir hastalıktır. Geceleri gündüze kıyasla daha fazla tuvalete gitmenize yol açar.

Yaş ilerledikçe idrara çıkma dürtüsü artar. Bu, hem erkekler hem de kadınlar için geçerlidir. Bu durum birkaç nedenle tetiklenebilir.

Hasta, gece iki kereden fazla kalkarsa, bu bir sorun haline gelebilir. Noktürnal poliüri günlük aktiviteler üzerinde olumsuz bir etki yaratmaya başlayabilir. Böylece kişinin yaşam kalitesini etkiler.

Noktürnal poliüri: Sebepleri nelerdir?

idrar sıkışmış kadın

Bu soruna yol açabilecek birkaç farklı şey vardır. Öncelikle öğleden sonra sıvı içmek veya akşam yemeğinden sonra kahve veya alkol içmek noktüriye yol açabilir.

Öte yandan idrar yolu enfeksiyonları da geceleri idrara çıkmayı artırabilir. Ayrıca kandaki kalsiyum düzeyinin yüksek olması veya diüretik gibi ilaçlar almak da bu duruma neden olabilir.

Bu hastalığa neden olabilecek başka durumlar da vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • Kötü kontrol edilen diyabet
  • Diyabet insipid veya gestasyonel diyabet
  • Kalp yetmezliği
  • Kolların ve bacakların alt kısmında ödem
  • Uyku apnesi gibi uyku sorunları veya durumları
  • Belli bazı ilaçlar

Noktürnal poliüri tanısının konması

Noktürnal poliüri sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, doktorun doğru bir tanı koymasına yardımcı olmak için mesanenizi ne zaman boşalttığınızı not etmeniz iyi bir fikirdir.

İki gün boyunca, içtiğiniz sıvı miktarını, tuvalete kaç kez gittiğinizi, ürettiğiniz idrar miktarını, aldığınız ilaçları, idrar yolu enfeksiyonlarını ve ilgili herhangi bir semptomu not etmeniz gerekir.

Daha sonra doktor nedenleri ve her bir hastaya özel en iyi tedaviyi bulmak için notlarınızı gözden geçirecektir. Bunun yanında doktorunuz idrarınızı incelemek ve bu hastalığa neden olan herhangi bir durum olup olmadığını görmek için bir idrar testi isteyebilir.

Semptomlar

gözlüğünü çıkarmış uykusuz adam

Bu hastalığın ana belirtisi uykusuzluktur. Normalde tuvalete gitmeden 6-8 saat aralıksız uyuyabiliyor olmanız gerekir. Noktürnal poliürisi olan hastaların normal uyku döngüsü idrar için kalkmaları nedeniyle birden fazla kez bölünüp bozulabilir.

Bu durumun bir diğer belirtisi gece ve gündüz poliüri olmasıdır. Siz uyurken vücudunuz, 2 litreden fazla idrar üretir. Gündüz poliürisi de aynıdır, sadece gün içinde gerçekleşir.

Ayrıca gece, vücudunuzun tutabileceğinden daha fazla idrar üretebilirsiniz. Bu da vücudun, bunun bir kısmını gece atmak zorunda kalacağı anlamına gelir.

Noktürnal poliüri önlenebilir mi?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bir dizi önleyici tedbir önerir. Bu tedbirlerin bazıları bu hastalığın nedenleriyle yakından ilişkilidir:

  • Öğleden sonra çok fazla sıvı içmekten kaçınmaya çalışın. Ayrıca alkolden ve uyarıcılardan da kaçının.
  • Özellikle gün içinde ve yatmadan önce sık sık idrara çıkın.
  • Sebze, meyve, baklagiller, soya ve türevlerini bolca tüketin. Ancak daha az kırmızı et, doymuş yağ, tuz, şeker ve kalsiyum yiyin.
  • Yemekten sonra düz bir şekilde uzanın.
  • Uzun yolculuklardan, kabızlıktan ve rutibetten kaçının.
  • Fiziksel egzersiz yapın.
  • Kilolu olmaktan kaçının.

Tedavi seçenekleri

sıkışan kadın tuvalet noktürnal poliüri

Noktüri sorunuzun olabileceğini düşünüyorsanız doktora gitmelisiniz. Gerekirse sizi bir üroloğa yönlendirebilir. Tedavi, nedenlere bağlı olacaktır.

Bu hastalığın tedavi seçenekleri farklı farmakolojik müdahaleleri veya tedavileri içerebilir. İlaçlarla ilgili dikkate alınması gereken bazı önlemler şunlardır:

  • İdrar söktürücü ilaçlarla tedavi görüyorsanız onları yatmadan 6 saat önce alın.
  • Öğleden sonra ile akşam arasında biraz kestirin.
  • Bacaklarınızı yukarıya kaldırın.
  • Sıkıştırma çorabı giyin – bu çoraplar gerçekten de sıvı birikimini önlemeye yardımcı olabilirler.

Öte yandan farmakolojik tedavi antikolinerjik ilaçların alınmasından oluşacaktır. Bu ilaçlar, aşırı aktif mesane belirtilerini azaltabilirler.

Ayrıca bazı idrar söktürücüler idrar çıkışını düzenlemeye yardımcı olabilirler. Son olarak desmopressin gibi ilaçlar böbreklerin daha az idrar üretmesine yardımcı olurlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.