Üriner Sepsis: Nedenleri ve Tedavileri

Üriner sepsis idrar yolunda gerçekleşip kan dolaşımına yayılan bir enfeksiyon dolayısıyla ortaya çıkan ciddi bir tıbbi durumdur.
Üriner Sepsis: Nedenleri ve Tedavileri

Son Güncelleme: 02 Haziran, 2020

Üriner sepsis ciddi bir sağlık sorunudur. Vücutta ciddi bir enfeksiyon dolayısıyla gerçekleşen bir enflamasyondur.

Üriner sepsis bozukluğun hastanın idrar yolunda olduğuna işaret etse de, altta yatan enfeksiyonun da farklı nedenleri ve özellikleri olabilir. Problem, enfeksiyonun kapsamına göre sınıflandırılabilir.

Hafif üriner sepsis sadece üretra ve mesaneyi etkilerken ciddi üriner sepsis böbrekleri etkiler.

Aslında bu, özellikle de altta yatan sağlık sorunları olan hastalarda oldukça sık görülen bir problemdir. Durum ne olursa olsun uzmanlar durumu tedavi ile iyileştirebilirler. Bundan dolayı, son zamanlarda yapılan çalışmalara göre üriner sepsisin neden olduğu mortalite oranları son dönemlerde düşüşe geçmiştir.

Üriner Sepsis Oluşumunun Olası Nedenleri Nelerdir?

Üriner enfeksiyon yaşayan bir kadın.
Enfeksiyonun nerede bulunduğuna bağlı olmak üzere üst ya da alt üriner sistemlerde sepsis hakkında konuşabiliriz.

Genel olarak, sepsis ile ilgili enfeksiyonlar farklı bakteri türleri dolayısıyla ortaya çıkar. Ancak; virüsler, parazitler ve hatta mantarlar gibi diğer mikroorganizmalar dan bu duruma neden olabilir. Hasta bu mikroorganizmaları dış kaynaklardan ya da kendi vücutlarının başka bir bölgesinden kapabilir.

Eğer durum buysa, enfeksiyon bir kere idrar yolundaki dokulara ulaştığında buradan kan dolaşımına yayılabilir. Sepsis, mikroorganizmalara ve hastanın sağlığına bağlı bir şekilde gelişir. Bundan dolayı, bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar daha büyük bir risk altındadır.

Üriner Sepsis Tedavisi

Üriner sepsis tedavisinde kullanılan antibiyotikler.
Tedaviye erken başlanabilmesi için sepsise tanı koyulması gereklidir.

Doğru tedavinin belirlenmesinin öncesinde sepsis doğru bir şekilde tanımlanmalıdır. Enfeksiyon semptomları için yapılacak bir kontrol tanının ne olacağını belirleyecektir.

Bu tip bir enfeksiyona neden olabilecek sayısız organizma vardır. Bundan dolayı semptomların arasında yüksek ateş, taşikardi ya da kalp atma hızında artış, konfüzyon ve bilinç kaybı bulunabilir. Buna ek olarak kan hücresi seviyelerinde değişim görülebilmesinin yanında kan şekeri de artabilir ve bazı cilt problemleri yaşanabilir.

Bundan dolayı kalp organlara yeterli seviyede kan pompalayamaz. Bu durum böbrekleri etkilediğinde böbrekler uygun şekilde fonksiyon gösteremez ve bu da idrar üretimini etkiler. Yani bir hasta üriner sepsisten muzdarip olduğunda normalde olduğu kadar fazla idrarı dışarı atamaz.

Bu yazımızı da keşfedin: İdrar Yolu Enfeksiyonları Neden Oluşur?

Kullanılan İlaçlar

Durum ne olursa olsun, tıbbi ekibiniz bunu tespit edebilecek ve doğru tedavi için gereken talimatları önerebilecektir. Bu ciddi bir sağlık problemidir. Tedavi ne kadar erken başlarsa problemin iyiye gitme ihtimali o kadar yüksek olacaktır. Standart prosedürler şunlardır:

  • Vazokonstriktif ilaçların kullanımı. Bu, kan basıncını arttırmalıdır. Bunlar genellikle damar yolu ile, salin çözeltisi ile birlikte verilir.
  • Antibiyotik kullanımıBunlar geride kalan herhangi bir enfeksiyondan kurtulmak içindir. Eğer doktor enfekte olan bölgeyi belirleyemezse hastaya bir genel antibiyotik kürü verir.

Bundan dolayı, eğer üriner sepsisten şüphe ediliyorsa olası herhangi bir mikroorganizmaya karşı bir grup bileşen kullanılabilir. Durum ne olursa olsun, tıbbi ekip bu enfeksiyon dolayısıyla gerçekleşebilecek herhangi bir değişimi tedavi edecektir. Örneğin, idrar yolu ile ilgili olan (alt ya da üst) herhangi bir durum buna dahildir.

  • Genel enflamasyonu azaltmak için anti-enflamatuvarların ya da kortikosteroidlerin uygulanması da mümkündür. Uzmanlar şu anda bunun verimliliğini kanıtlamak için çalışmalar yürütmektedir. Bu tedavi başlangıçta hastanın prognozunu iyileştiriyor gibi görünmektedir.

Her şeyden önce, sepsisi önlemenin en iyi yolu, iyi hijyen standartlarına sahip olmaktır. El yıkama ve temizleme araçlarına özellikle dikkat etmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.