İdrar Yolu Enfeksiyonları Neden Oluşur?

İdrar yolu enfeksiyonlarının nasıl ortaya çıktığını, onlara karşı yatkın hale getiren koşulları analiz ederek öğrenebilirsiniz. Her yaş ve koşulun kendi risk faktörleri vardır. Bu makalede, bunu daha derinlemesine inceleyeceğiz.
İdrar Yolu Enfeksiyonları Neden Oluşur?

Son Güncelleme: 23 Kasım, 2020

İdrar yolu enfeksiyonlarının (İYE) neden oluştuğunu anlamak için, önce bu tip enfeksiyonların ne olduğunu tanımlamak önemlidir. Aynı şekilde, predispozan faktörlerin ne olduğunu anlamak da önemlidir. Bu enfeksiyonlar, üriner sistemin herhangi bir yerinde ortaya çıkan bir enfeksiyonlardır. Buna esas olarak üretra, mesane, üreterler ve böbrekler dahildir.

Oldukça yaygın bir enfeksiyondur. Bu bağlamda, kadınların %50’sinin en az bir kez bundan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Bu, özellikle çok sayıda kadın hastaya hizmet veren sağlık hizmetlerinde, üriner semptomlarla ilgili birçok konsültasyonu temsil etmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonlarının neden oluştuğunu anlayabilmeniz için, önce kökenlerinin bakteriyel olduğunu açıklığa kavuşturmalıyız. Bu mikroorganizmalar üretradan yukarı çıkar ve kendilerini idrar organlarından birine yerleştirerek kolonize olduklarında semptomlara neden olur.

Lokasyona göre idrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri

Bu enfeksiyonların neden meydana geldiğini araştırmadan önce, belirtileri hakkında konuşacağız. Üriner sistem içindeki konumuna göre, ortaya çıkardıkları semptomların değiştiğini biliyoruz.

Enfeksiyon böbreklerde olduğunda, buna piyelonefrit denir. Bu klinik tablo, yüksek ateş, kusma ve sırt ağrısı ile ortaya çıktığı için en tehlikelidir. Öte yandan, sistit mesanenin bir enfeksiyonudur. Bu en yaygın biçimdir. Başlıca belirtileri idrara çıkışta yanma ve tekrarlayan idrara çıkmadır. Bazı hastalar alt karın ağrısından bile muzdarip olabilir.

Son olarak, üretrayı kolonize eden idrar yolu enfeksiyonu olan üretrit var. Esas olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklarla karıştırılan bir üretral akıntı ile kendini gösterir. Bu, semptomu tamamlayıcı yöntemlerle netleştirmeyi zorunlu kılar.

idrar kesesi görüntüsü

İYE neden oluşur: risk faktörleri

Bu durumun risk faktörlerini listelemek önemlidir. Bunlar, eğer varsa, bu enfeksiyonu daha muhtemel hale getiren durumlar veya özelliklerdir. Bu risk faktörlerinden birine sahip olmak enfeksiyon için vazgeçilmez bir durum olduğu anlamına gelmez. Ancak, ortaya çıkışını destekleyebilirler.

Risk şu şekilde artar:

  • Kadın olmak. Kadınlar idrar yolu enfeksiyonlarına daha yatkındır. Daha kısa üretraları, bakterilerin dışarıdan yukarıya çıkmasını kolaylaştırır.
  • Cinsel aktivite. Aktif cinsellik aşamasında, kadınlar cinsellik kaynaklı sistitten muzdarip olabilir. Bu, karakteristik bir başlangıç süresi olan oldukça yaygın bir klinik tablodur.
  • Menopoz. Bir kadın adet görmeyi bıraktığında östrojen seviyeleri düşer. Daha az östrojeni olduğundan, mukozası, idrar yolunun mukozası dahil olmak üzere kurur. Bu kuruluk, bakterilerin yükselişini destekler.
  • İdrar tıkanıklıkları. Üriner sistem herhangi bir nedenden dolayı bloke olursa, bakteri orada üreyebilir. Burada, böbrek taşlarından, erkeklerde prostat hipertrofisinden ve daha ciddi patolojiden dolayı tıbbi nedenlerle kateter kullanımından bahsedebiliriz.

Lokasyona göre idrar yolu enfeksiyonlarının nedenleri

Yukarıda belirttiğimiz gibi, bir idrar yolu enfeksiyonu üriner sistemin üst veya alt kısmını etkileyebilir. Konuma göre, bazı nedenler diğerlerinden daha yaygın olacaktır.

  • Piyelonefritin ana nedeni, bakterilerin mesaneden yükselmesidir. Klinik tablo genellikle düzgün çözümlenmeyen sistit (mesane enfeksiyonu) olarak başlar.
  • Çoğu sistit vakasına Escherichia coli neden olur. Diğer bakteriler de sistite neden olabilse de, bunlar yaygın olmayan izole vakalardır. Bir kişinin sistit semptomları olduğunda, doktor bunun nedeninin Escherichia coli olduğundan hızlı bir şekilde şüphelenir.
  • Öte yandan, üretranın bir enfeksiyonunun başka nedenleri vardır. Escherichia coli, üretritin tek sorumlu bakterisi değildir. Kadınlarda üretra ve vajinanın yakınlığı bu enfeksiyonların diğer nedenleri olan, klamidya ve mikoplazma gibi mikroorganizmaları ortaya çıkarır.
çiş yapan kadın

Bu makalede keşfetmeye devam edin: İdrar Yolu Enfeksiyonuna Karşı Boldo

İYE’ler genelilkle yaşınıza bağlı olarak farklı görülür

Son olarak, bu enfeksiyonların hastanın yaşına bağlı olarak neden ortaya çıktığını da analiz edebilirsiniz. Farklı yaşlarda, bazı nedenler daha olasıdır ve diğerleri neden olmaktan çıkar:

  • Genç kadınlarda sistit genellikle seks ile birlikte gelir.
  • Menopoz sırasında, adet kanaması duran kadınlarda düşük östrojen seviyeleri nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları görülür.
  • Daha sonra, 40 yaşın üzerindeki erkeklerde prostat hipertrofisi riski artar. Büyümüş prostat, idrar akışını engeller ve enfeksiyonları destekler.
  • Son olarak, yaşlılarda risk faktörü hastaneye yatıştan kaynaklanır. Bunun nedeni hastaneye yatışlara sıklıkla idrar sondası yerleştirilmesidir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Andreu, Antonia, et al. “Diagnóstico microbiológico de las infecciones del tracto urinario.” Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica 29.1 (2011): 52-57.
  • Jiménez, J. F., E. Broseta, and M. Gobernado. “Infección urinaria.” Actas Urol Esp 26.7 (2002): 563-573.
  • Durán, Ana María Guzmán, and Andrés Valdivieso Dávila. “Infección urinaria: diagnóstico y tratamiento.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 26.3 (2018).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.