Obezite ile Nasıl Mücadele Edilir?

Obezite her geçen gün daha da önem kazanan bir sorundur. Esas çözümü engellenmesidir. Fiziksel aktivite ve sağlıklı bir diyet, obezite ile mücadelede temel yapı taşlarıdır.
Obezite ile Nasıl Mücadele Edilir?
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Obezite, hem gelişmiş hem de gelişmemiş ülkelerde görülebilen toplumsal bir sorundur.

Yine de, gelişmiş ülkelerde hayat daha hızlı aktığı için, obezite ile mücadele etmede beslenme programlarımızı daha yetersiz bir hale getirmektedir.

Yine de, özellikle Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelerde obezite ile mücadele etmeye yönelik bölgeler vardır. Bu ülkelerde Akdeniz diyeti olarak bilinen beslenme şekli, deniz mahsulleri, sebze ve zeytin yağ bazlı ürünlerden oluşur.

Bu tür bir alternatife rağmen, dünya çapında sağlık kurumlarını alarm konumuna sokacak şekilde obezite, ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olmaya devam etmekte.

Obezite Nedir?

Obezite, yağlı kütlenin ya da yağ ile ilgili dokunun fazla biçimde birikmesi sonucu oluşan bir kilo alımıdır. 

Obezite, hiper tansiyon, diyabet ve kanser gibi birçok hastalığa neden olabilir. Ve maalesef ölüme bile sebebiyet verebilir.

Bu sebeplerden ötürü, hem toplumsal hem de bireysel seviyede bu sorunu göz ardı edemeyiz.

Obezite Türleri

obez kadın yatıyor

Birçok insan, obezitenin sınıflandırılma şeklini bilmese de, endişeye gerek yok, açıklamak için buradayız:

  • Merkezi ya da android. İç organları etkileme riski olduğu için obezitenin en karışık halidir. Vücuttaki yeri itibari ile ‘merkezi obezite’ olarak adlandırılır. Mide kısmında meydana gelip, diyabet gibi hastalıkların oluşumuna sebep olur.
  • Periferal ya da imoid. Bu durumda, belden aşağısında aşırı fazla yağ birikmesi görülür. Fazla kilo sebebi ile eklem sorunları ile beraber görülür.

Obezite ile Nasıl Mücadele Edilir?

Bu biraz karmaşık bir sorudur. En nihayetinde, 21. yy en önemli sağlık sorununu baz alır. Yine de, bu hastalık ile mücadele ilk başta görüldüğü kadar karmaşık değildir. 

Tedavi etmenin yanı sıra, mevzu bahis obezite olduğu zaman hedef engellemek olmalıdır. Obezitenin önüne geçmek sadece estetik kaygılar için değil, aynı zamanda psikolojik ve fiziksel sorunlar nezdinde de yardımcı olur.

1. Aktif Olun

insanlar spor yapıyor

Öncelikle, obeziteyi önlemenin yollarından biri, hareketsiz bir yaşam tarzından uzaklaşmaktır. Nihayetinde bu durumun doğrudan kilo almak ile bir bağı vardır. Vücudunuzu hareket ettirmemek, obeziteye sebep olan kalori ve enerji birikimine neden olur.

Vücudunuzun besinlerden elde edilen mineralleri kullanması gerekir ve bunu yapmanın en iyi yolu da fiziksel aktivitedir:

  • İşe yürüyerek gitmek kilo alımını azaltır.
  • Ya da A noktasından B noktasına bisiklet ile gidin, hem çevreye de bir katkınız olsun.
  • Ayrıca, sabah yapılan yürüyüş, bisiklet ve yüzme egzersizleri de vücut yağını azaltır ve obezite ile mücadele eder.

2. Tıbbi Gözlem

Vücut Kitle Endeksi (VKE), bir insanın ağırlığının nerede olduğunu bulmaya yarayana bir göstergedir. Bu gösterge, boyu ve kütleyi baz alarak, yaş ve cinsiyet ile bireyin kilosuna bakar.

Yine de doktorunuza, obezite ile ilgili tüm sorunlar nezdinde yıllık bir check-up yaptırmak için başvurmanızı öneririz. Bu gösterge sizin sağlığınız için gereklidir.

3. Sağlıklı Beslenin

sağlıklı besinlerden örnek

Hem beslenme şekliniz hem de fiziksel aktiviteniz, sağlıklı bir yaşam tarzının birer parçalarıdır. 

Bunları yapmak fiziksel, psikolojik ve fizyolojik açıdan size iyi gelir. Beslenme uzmanları, dengeli bir beslenme şekline ek olarak spor yapmayı da öneriyor. Bu sayede, hem fiziksel performansta hem de obezite ile mücadelede ivme kazanılır.

Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin bir beslenme programı yağ dışı vücut kütlesi (kas) gelişimini sağlar ve vücuttaki yağ depoları ile mücadele eder. Ayrıca, gün içerisinde aldığınız kalori miktarına dikkat etmeli ve hem kilo almaktan hem de çok zayıflamaktan kaçınmalısınız.

İşlenmiş ürünlerden ve yağ ve sentetik açısından zengin besinlerden de kaçınmanız gerekir. Bunlar sağlık durumunuzu büyük ölçüde kötüye sürükleyebilir.

Bunları yaparak, obezite ile üzerinize düşeni yapmış olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213
  • Poti JM, Braga B, Qin B. Ultra-processed Food Intake and Obesity: What Really Matters for Health-Processing or Nutrient Content? Curr Obes Rep. 2017 Dec;6(4):420-431.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.