Olumsuz Duygu ve Düşüncelerin Vücuda Zararları
Olumsuz duygu ve düşüncelerin sağlığınızı ve vücudunuzu nasıl etkilediğini hiç düşündünüz mü? Çoğunlukla, düşüncelerin vücudumuz ve sağlığımız üzerindeki etkilerinin farkına varmayız. Bazen, bizi duygusal ve fiziksel olarak etkileyebileceğini, hayat kalitemizi düşüreceğini hiç düşünmeden stres, gerginlik, endişe, depresyon, telaş gibi olumsuz duygulara kendimizi kaptırırız.
Aklımız ve bedenimiz arasındaki bağ zannettiğimizden çok daha kuvvetlidir. Düşüncelerimiz ve duygularımız, fiziksel ve duygusal sağlığımız üzerinde etkisi olan belirli kimyasalların üretimini tetikler.
Örneğin, serotonin ve dopamin beynimizin mutlu ve coşkulu olduğumuzda salgıladığı kimyasallardır. Olumsuz duygularla da benzer bir durum ortaya çıkar, ancak bizi daha sağlıklı hale getirmek yerine bu duygular, ağrıya ve kendimizi kötü hissetmemize neden olan diğer rahatsızlıklara yol açar.
İlginizi çekebilir:
Beynimiz, davranışlarımızı etkileyen ve verdiğimiz kararlarda rol oynayan önemli bilgileri saklama yetisine sahiptir. Pek çok uzman, her durumun iyi ve kötü yanlarını görme yetisine sahip olduğumuz konusunda hemfikirdir. Bunun anlamı, gün içinde yaşadıklarımıza olumlu ya da olumsuz bir anlam yüklemek bizim elimizdedir.
Düşüncelerin Vücudumuza Etkileri
İçinde bulunduğumuz duygusal durum, fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir. Bu daha çok, olumsuz duygu ve düşüncelerin kontrolü ele geçirdiği zor zamanlarda başımıza gelir. Örneğin, sürekli boyun ağrısı, farklı bakış açılarını görme konusundaki yetersizliğimize işaret ediyor olabilir.
Kalçalarda nedensiz ağrı, korku içinde olduğumuzun ve önemli kararlar vermekten aciz olduğumuzun göstergesi olabilir.
Sırtın üst tarafındaki ağrı kalp kırıklığına bağlıdır, orta bölgesindeki ağrı geçmişi aklımızdan çıkaramamaktan kaynaklanır, beldeki ağrı ise yaşadığımız mali zorluklarla ilintilidir.
Dizlerin ağrıması korkunun, kibrin ve egomuz üzerinde kontrolü yitirdiğimizin göstergesidir.
Öfkelenmemize neden olan bir durumla karşılaştığımızda, vücudumuzda adrenalin seviyesini arttıran biokimyasal bir tepkime meydana gelir, bu da bizim aynı olayı kafamızın içinde tekrar tekrar yaşamamıza neden olur.
Üzüntü duymak, enerji düzeyimizi ve motivasyonumuzu büyük ölçüde etkileyebilir. Üzüntü bitkinliğe, aşırı yorgunluğa ve halsizliğe yol açar.
Olumsuz Duygu ve Düşüncelerle Nasıl Savaşabiliriz?
Hayatımızda mutluluk dolu anlar olduğu kadar zorluklar da vardır, ne kadar güçlü olduğumuzu ve duygularımızı kontrol altında tutma yetimizi ölçen işte bu zor zamanlardır.
Olumsuz duygu ve düşüncelerle baş etmek için yapmamız gereken durum ne kadar zor ve aşılmaz görünürse görünsün olumlu düşünmektir.
Ayrıca bakınız:
Mutlu ve sağlıklı kalmak için her sabah uyandığımızda, zihnimizi ve bedenimizi önümüzdeki yeni güne ve bizi bekleyen zorlu görevlere hazırlamak önemlidir.
Zihnimiz inanılmaz bir güce sahiptir ve pek çok işin üstesinden büyük bir kolaylıkla gelebilir. Zor bir dönemden geçiyor olsanız bile, olaylara iyi tarafından bakmak ve aklınızı olumlu düşüncelere yönlendirmek sizin için daha faydalı olacaktır.
Olumsuz duygu ve düşünceler hayatımızı ve sağlığımızı etkilemeye başladığında, bir kaç dakika durup bu durumun zamanımızı ve enerjimizi harcamaya gerçekten değip değmediğini düşünmek oldukça önemlidir.
Göreceksiniz ki sakin kafayla düşündükten ya da kısa bir meditasyon yaptıktan sonra olayın olumlu tarafını görmek ve şikayet etmek ya da olumsuz duygulara kapılmak yerine bazı değişiklikler yapabileceğimizi fark etmek daha kolay olacaktır. Böylelikle olumsuz duygu ve düşüncelerin hayat kalitenizi etkilemesine izin vermemiş olacaksınız.
Neşe ve mutluluk gibi olumlu duyguların bağışıklık sistemimizi güçlendiren hormonların salınımını sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Benzer bir şekilde, olumsuz duyguların tam tersi etkiye sahip olduğu ve bağışıklık sistemimiz zayıflatarak, bizi hastalıklara yatkın hale getirdiği de kabul edilen bir gerçektir.
Olumlu bir insan olmak kendi elimizdedir, iyi duygu ve düşüncelere yönelmek hem fiziksel hem de duygusal sağlığımıza pek çok farklı şekilde faydalı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. Byblos(Vol. 2446/1, p. 440). https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2012.08.020
- Velasco Bernal, J. J. (2014). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data, 4(1), 80. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677
- Fredrickson, BL (2000). Cultivando emociones positivas para optimizar la salud y el bienestar. Prevención y Tratamiento, 3(1). https://doi.org/10.1037/1522-3736.3.1.31a