Boyun Ağrısının Farkında Olmayabileceğiniz 6 Nedeni

Boyun Ağrısının Farkında Olmayabileceğiniz 6 Nedeni
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Bilinçsiz olarak yaptığımız birçok uygulama, tekrarlayan boyun ağrısının tetikleyicileridir; dolayısıyla çözüm bazı davranışlarımızı düzeltmektir.

Boyun ağrısı, aynı zamanda servikalji olarak da bilinir; vücudun bu bölgesinde kasların kasılması ile ortaya çıkan rahatsız edici bir semptomdur.

Bu sorun, genelde günlük görevlerimizi yerine getirirken normal kafa hareketlerimizi zorlaştıran güçlü bir gerginlik ve sertlik hissi ile başlar.

Hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler için boyun ağrısı normaldir, ancak aynı zamanda masa başı işi ya da çok fazla güç gerektiren fiziksel aktiviteler yapan kişilerde de görülebilir.

Ciddi olmamakla birlikte ve genellikle sporadik bir şekilde ortaya çıksa da, boyun ağrısının nedenlerini tanımlamanız ve böylece diğer komplikasyonlardan kaçınmanız gerekir.

Pek çok insanın boyun ağrısının ortaya çıkışını etkileyebilecek alışkanlıkları bilmediğini akılda tutarak, 6 ana dururumu paylaşarak devam etmek istiyoruz.

1. Bilgisayarın önünde çok fazla zaman harcamak

ofiste boyun ağrısı

Bilgisayar başında çok fazla zaman geçirdiğinizde boyun ağrısından muzdarip oluyor musunuz? Eğer öyleyse, bu aktiviteyi yaparken vücudunuzun aldığı duruşun bu semptomdan sorumlu olabileceğini aklınızda bulundurmalısınız.

Bunun nedeni, bölgedeki kasların, özellikle uzun bir süre aynı pozisyonda kaldığınızda, yorgunlaşması ve gerginleşmesidir.

Öneriler

  • Otururken iyi bir duruş edinin ve bunu koruyun, ve buna ek olarak, esnemek periyodik molalar verin.
  • Bilgisayar ekranınızı boynunuzu bükmenizi gerektirmeyecek bir açıda tutun.

2. Mobil cihazları yanlış kullanmak

Boyun hastalıklarının artmasının nedenlerinden biri, mobil cihaz kullanımının artması ve yanlış kullanımından kaynaklanmaktadır.

Telefonlar ve tablolar dahil olmak üzere bu cihazlar, uzun süreler boyunca kötü pozisyonlarda kalmaya adapte olmamıza neden olur.

Bunun bir sonucu olarak, boyun kasları gerginleşir ve yaralanmalara daha duyarlı hale gelir.

Öneriler

  • Bu cihazların kullanımını mümkün olduğunca sınırlayın.
  • Kendinizi bu cihazlardan koparamazsanız, vücudunuzu çok fazla bükmeden doğru şekilde kullandığınızdan emin olun.
  • Gerginliği azaltmak için daha çok egzersiz yapın.

3. Kötü pozisyonlarda uyumak

uyku pozisyonu

İyi ve kaliteli bir uyku, kendimizi yeni bir güne hazırlamak için kaslarımızı gevşetmemize izin verir.

Ancak, uyurken vücut duruşunda bozukluk varsa, boyun ve sırt ağrılarınızın artma olasılığı çok muhtemeldir.

Öneriler

  • Bu sorunlardan kurtulmak için, yan tarafa dönük ya da sırt üstü, nasıl yatarsanız yatın, omuriliğinizin aynı hizada kalması gerektiğini unutmayın.
  • Kafanız çok yüksek olmamalıdır, çünkü bu, boyun bölgesinde yaralanma olasılığını artırır.

4. Sırt çantanıza ya da çantanıza çok fazla ağırlık koymak

Dikkatli edin! Sırt çantanızı ve çantanızı taşımak günlük bir alışkanlık olsa da, bunda aşırıya kaçmak boyun ağrısının nedenlerinden biri olabilir.

Çantayı hatalı bir şekilde taşımak ya da onlara çok fazla ağırlık koymak, bu bölgedeki kasları rahatsız edebilir.

Öneriler

  • Özellikle uzun bir süre çanta taşımanız gerekiyorsa, çok ağır doldurmaktan kaçının.
  • Sırt çantanızı sadece vücudun bir tarafında taşımayın.
  • Özellikle çocuklar için, çanta vücut ağırlığının % 10’undan daha fazla ağır olmamalıdır.

5. Sigara içmek

sigara içen kadın

Sigaradaki toksinler sadece pulmoner ve kardiyovasküler sağlığınızı olumsuz etkilemekle kalmak, aynı zamanda zamanda kas sağlığınıza da zarar verir.

Sigara içmek kaslarınızın oksijenlenmesini engeller, dehidrasyon ve kas ağrısını artırır.

Vücutta birikim sırt ve vücuttaki diskleri bozabilir. Bu, bel fıtığı, boyun sertliği ve kas ve eklem yorgunluğu riskini artırır.

Öneriler

  • Sigara alışkanlığınızdan mümkün olan en kısa zamanda uzaklaşmayı deneyin.
  • Vücutta biriken toksinleri ortadan kaldırmak için detoksifikasyon yöntemlerini kullanın.
  • Kendinizi sigara dumanı ile kirlenmiş ortamlara maruz bırakmaktan kaçının.

6. Karın egzersizlerini yanlış yapmak

Bazı karın egzersizlerinin vücudumuz için çok faydalı olduğunu inkar edemeyiz. Ancak, bunları yanlış yaparsanız, boyun ve sırt ağrısına neden olabilirler.

İlk başta fark etmemiş olsanız bile, bu bölgeye kuvvet uygulandığında boynu saran kaslar rahatsız olabilir.

Öneriler

  • Fiziksel gücü boynunuza değil, karnınıza uygulayın.
  • Bakışınızı yukarı doğru tutun. Çenenizle göğsünüz arasında boşluk bırakın.

Sürekli boyun ağrınız mı var? Eğer öyleyse, bu günlük alışkanlıklardan biri boyun ağrısının ortaya çıkışını etkileyebilir.

Bunu azaltmak için gerekli önlemleri almaya çalışın ve buna ek olarak, boyun bölgesini güçlendirmek ve desteklemek için uygun egzersizler yapmaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Croft, P. R., Lewis, M., Papageorgiou, A. C., Thomas, E., Jayson, M. I. V., Macfarlane, G. J., & Silman, A. J. (2001). Risk factors for neck pain: A longitudinal study in the general population. Pain. https://doi.org/10.1016/S0304-3959(01)00334-7
  • Falla, D., Jull, G., Russell, T., Vicenzino, B., & Hodges, P. (2007). Effect of Neck Exercise on Sitting Posture in Patients With Chronic Neck Pain. Physical Therapy. https://doi.org/10.2522/ptj.20060009
  • Gitkind, A. I., & Gritsenko, K. (2017). Neck pain. In Pain Medicine: An Essential Review. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43133-8_119
  • Gross, A., Forget, M., St George, K., Fraser, M. M., Graham, N., Perry, L., … Brunarski, D. (2012). Patient education for neck pain. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005106.pub4
  • Gross, A., Kay, T. M., Paquin, J. P., Blanchette, S., Lalonde, P., Christie, T., … Santaguida, P. L. (2015). Exercises for mechanical neck disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004250.pub5
  • Hoy, D. G., Protani, M., De, R., & Buchbinder, R. (2010). The epidemiology of neck pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.019
  • Sihawong, R., Janwantanakul, P., Sitthipornvorakul, E., & Pensri, P. (2011). Exercise therapy for office workers with nonspecific neck pain: A systematic review. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics. https://doi.org/10.1016/j.jmpt.2010.11.005

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.