Omuz Kemiği Ağrısı: 8 Nedeni Ve Tedavisi
Omuz kemiklerinizin nerede olduğunu biliyor musunuz? Omuzlarınızın arka kısmında sırtınızda yer alan geniş kemiklerdir. Kasların ve tendonların karşılaştığı yerde bir orta yol işlevi görürler. Maalesef omuz kemiği ağrısı çok yaygındır. Bazı durumlarda yorgunluk belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bazen de daha ciddi bir sorunun habercisi olabilir.
İş, okul, sorumluluklar ve ev işleri nedeniyle sırtınızda yoğun bir gerginlik oluşabilir. Omuzlarınızı kullanmanızı gerektirecek herhangi bir işiniz olmasa bile bu böyledir.
Omuz Kemiği Ağrısı: Olası Nedenler
1. Duruş bozukluğu
Omuz kemikleriniz tendonlarınıza bağlı olduğu için düzgün bir duruşa sahip olmak gerçekten önemlidir. Ayrıca az uyumak ve uzun süre hareket etmeden belli bir pozisyonda kalmak da sırtınıza zarar veriyor olabilir.
Peki, düzgün bir duruşa sahip olmadığınızı nasıl anlarsınız?
- Ayağa kalkın ve sırtınızı duvara yaslayın.
- Başınızın, kalçalarınızın ve en önemlisi de omuzlarınızın duvara değdiğinden emin olun.
- Elinizi sırtınızın arka kısmnın oluşturduğu kavisin içinden geçirebiliyorsanız hareketi doğru yaptınız demektir.
2. Kötü beslenme
Dengesiz beslenmek kaslarınızı zayıflatır. Bunun sebebi bol miktarda yağ yemeniz veya ihtiyaç duyduğunuz besinleri ve vitaminleri almamanız olabilir. Sonuçta sırtınızda, özellikle de omuz kemiklerinizin olduğu kısımda yoğun bir ağrı oluşabilir.
3. Kas gerginliği
Omuz kemiği ağrısının en yaygın nedenlerinden biri de kas gerginliğidir. Bu durum aşırı fiziksel efor sarfetme, çok ağır bir şey taşıma veya ters bir hareket yapma gibi olaylar sonucunda oluşabilir.
Omuz kemikleri kas ve iskelet sisteminin tamamına bağlıdırlar. Bu yüzden gerginlik hissetiğimizde omuz kemiklerinin çevresinde, üstünde, iç kısımlarında ve altında ağrı oluşabilir.
4. Kalp sorunları
Omuz kemiği ağrısına yol açan daha ciddi durumlardan biri aortik disseksiyondur. Bu durumda kanı kalbe taşıyan atardamarda bir kırık (kopma) vardır. Bu nedenle oldukça ciddi bir sorundur.
Sırtın hem üst hem de alt kısmında ağrıya yol açabilir. Bu belirtileri görmezden gelmemeniz çok önemlidir. Çünkü olası bir kalp krizinin uyarı işaretleri olabilir.
5. Kırıklar
Omuz kemiğinde kırık oluşması için oldukça güçlü bir etkiye maruz kalınmış olması gerekir.
Kemiklerde veya bağ dokularda kırılma veya kopma olduğuında hemen yoğun bir ağrı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle acilen doktora gitmeniz çok önemlidir. Bu büyüklükte bir kaza ölüme bile yol açabilir.
6. Artrit
Artrit ağrıya ve enflamasyona yol açar. Bu durum daha fazla hareket edildikçe ve üzerinden zaman geçtikçe kötüye gider. Bazen omuz kemiklerinin üstündeki bölgede düğümler oluşabilir. Ayrıca sakatlıklara da yol açabilir.
Bunu da okuyun: Artrit Tedavisi İçin 5 Bitkisel İlaç
7. Osteoporoz
Osteoporoz kemiklerin yoğunluklarını kaybettikleri bir durumdur. Bu onları zayıflatır. Özellikle kollarda ve omurgad ağrıya neden olur. Kemikler o kadar zayıflar ki omuz kemiklerinin kırılması olası bir hale gelir.
8. Kanser
Yaygın rastlanan bir durum değildir ancak bir tümör nedeniyle de omuz kemiği ağrısı oluşabilir. Tümör akciğerlerin üst kısmında gelişirse, omuz kemiklerinin olduğu kısımda ağrı hissedilebilir.
Bu ağrı oldukça yoğun olacaktır. Sürekli devam edecektir ve geceleri veya siz uzanıyorken yoğunlaşacaktır. Bu tür semptomlarınız varsa kötü huylu bir tümör var mı yok mu diye baktırmak için hemen bir doktora gitmelisiniz.
Omuz Kemiği Ağrısını İyileştirmek
Ağrınıza yol açan şey ne olursa olsun, şiddetinden bağımsız olarak uygulayabileceğiniz birçok farklı tedavi seçeneği vardır. İlaç kullanabilir, fizyoterapiye gidebilir veya günlük hayattaki alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Yalnızca çok ciddi bir durumla karşı karşıyaysanız ancak o zaman ameliyata başvurmalısınız.
Tavsiyeler
- Beslenmenize dikkat edin.
- Fiziksel aktivite yapın. Yogayı deneyin.
- Fizyoterapiyi ve sırt masajını deneyin.
- Çok stresli durumlardan kaçının.
- Ofiste zaman zaman duruşunuzu değiştirmeye çalışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cruz, A. C. (1990). ¿Qué es la fibromialgia. Arthritis Rheum, 33, 160-172. Disponible en: https://www.diananirva.com/wp-content/uploads/2019/10/MANUAL-FIBRO-HOSPITAL-CLINIC.pdf
-
Kibler, B. W., & McMullen, J. (2003). Scapular dyskinesis and its relation to shoulder pain. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 11(2), 142-151.
- Lazar, M. A., Kwon, Y. W., & Rokito, A. S. (2009). Síndrome de chasquido escapular. Disponible en: https://cdn-links.lww.com/permalink/jbjs/b/jbjs_2017_03_06_lazar_2251_sdc1.pdf
-
Mizutamari, M., Sei, A., Tokiyoshi, A., Fujimoto, T., Taniwaki, T., Togami, W., & Mizuta, H. (2010). Corresponding scapular pain with the nerve root involved in cervical radiculopathy. Journal of Orthopaedic Surgery, 18(3), 356-360.
-
Tanaka, Y., Kokubun, S., Sato, T., & Ozawa, H. (2006). Cervical roots as origin of pain in the neck or scapular regions. Spine, 31(17), E568-E573.