Onikomikoz: Tırnak Mantarı
Yaygın olarak ayak mantarıolarak bilinse de, bilimsel adı onikomikoz olan bu enfeksiyon, tırnağın renk ve kalınlığını değiştirerek görünümünü etkiler. Aşağıda bu sorun hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Onikomikoz nedenleri ve belirtileri
Bu sorun, bir parmaktan veya tırnaktan başlayarak ihmalkarlık veya tedavi eksikliğinden diğer parmak ve tırnaklara yayılır. Onikomikoz dünyadaki her insanın yaşayabileceği yaygın bir sorundur. Mantarın cildi etkilediği durumlarda atlet ayağı (madura ayağı) haline gelebilir.
Onikomikoz tırnaktaki değişimlerden kolayca gözlenebilir; renk veya kalınlığı değiştirir, aynı zamanda herhangi bir ağrı veya rahatsızlık vermez. Bazı insanlar tırnak mantarı tedavisine geç başladıkları için tamamen iyileşmesi aylar veya yıllar alabilir.
Onikomikoz genelde tırnakların estetik görünümü etkiler, ama ciddi durumlarda çözümü zor olduğu için kronik ağrıya sebep olabilir. Erken teşhis ayak mantarından tamamen kurtulmayı kolaylaştırır.
Onikomikoz oluşumuna sebep olan üç mantar türü vardır, bunlardan biri genel olarak bilinen candida albicans. Direkt temas ile oluşabilir veya herhangi bir enfeksiyon oluşturmadan bedende yer alabilir. Ancak, bağışıklık sistemini zayıflatan faktörler bu hastalığın riskini arttırır.
Yaşlanma da bir diğer faktör, çünkü yaşlanma süresince bağışıklık sistemi zayıfladığı için mantar oluşabilir.
Ayrıca bakınız: Ayak Mantarını Önleyin ve Tedavi Edin
Ayak sürekli nemli kaldığı zaman, genelde yüzücüler veya plastik ayakkabı, naylon çorap gibi uygun olmayan eşyalar kullanan kişilerde, atlet ayağı (madura ayağı), sedef hastalığı vb. durumlarının oluşması daha kolaydır.
Ayrıca diyabet, vücudun korunma mekanizmasını etkilediği için omikomikoz ile bağlantılıdır. Aile geçmişinden, genetikten veya aynı havlu, banyo, ayakkabı vb. kullanımından kaynaklanabilir.
Son olarak, immünsupresyon veya biolojik ilaçlar da tırnak mantarına yol açabilir.
Ayak mantarı ile ilgili genel sorun tırnağın görünümü değiştiği için estetik açıdan kötü gözükmesidir. Beş farklı belirtiyi inceleyin:
- Tırnağın kenarları sararır ve kalınlaşır, kenarlar pürüzlü ve parçalı bir hal alır.
- Tırnakların kökünde beyaz ve sarı lekeler oluşur.
- Tırnağın yüzeyinde beyaz noktalar belirir.
- Morumsu tırnak rengi (nadir melanoniki halinde).
- Tırnak deforme olur, kıvrılır, kalınlaşır, sertleşir ve bu yüzden de kolayca kırılır.
Hijyen onikomikozun oluşmaması için çok önemlidir, mantarın veya bakterinin yayılmasını önler. Ayrıca elleri iyice yıkamak ve kurutmak da önemlidir.
Hava dolaşımına yardımcı olan ve sıkı olmayan uygun pamuklu çoraplar kullanın. Soyunma odalarında veya spor salonlarında çıplak ayakla duş almayın ve mantarı taşıyan kişilerle havlu paylaşmayın.
Onikomikoz yaşanması durumunda tırnaklarınızı düzenli olarak kesin, bu şekilde mantarın parmağın ucuna doğru büyümesini engellemiş olursunuz. Ayrıca kullandığınız araçları dezenfekte edin.
Yapay tırnak veya oje kullanmayın.
Tırnak mantarı için doğal ev tedavileri
Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı tırnak mantarı tedavisinde yaygın olarak kullanılır, az veya orta dereceli durumlarda kuvvetli bir mantar öldürücüdür.
Eşit oranda çay ağacı yağı, zeytinyağı ve dağ kekiği yağını karıştırın. Etkilenmiş bölgeye bu karışımı sürün ve bir pamuk ile üstünü kapatın (pamuk temiz olmalı).
15 dakika bekletin ve bir diş fırçasıyla (sadece bu iş için) tırnağı fırçalayın. Tırnak temizlendikten ve kuruduktan sonra birkaç damla çay ağacı yağı damlatın.
Elma sirkesi
Yaygın bir diğer tedavi yöntemi ise elma sirkesi.
Bunun için, eşit miktarda elma sirkesi ve ılık suyu karıştırın. Tırnaklarınızı bu karışıma batırın ve 20 dakika bekletin.
Ayakları bir havlu veya kurutma makinası ile iyice kurulayın, özellikle mantarlı tırnağı ve parmakların arasını iyice kurutmaya özen gösterin.
Pirinç unu ve elma sirkesi
Bir diğer seçenek, iki yemek kaşığı elma sirkesi ile iki yemek kaşığı pirinç unundan elde ettiğiniz karışımı, 15 dakika boyunca bir önceki yöntemle parmaklara uygulamak.
Sodyum bikarbonat
Biraz su ile sodyum bikarbonatı karıştırın. Bu karışımı bir pamukla tırnağa yayın, ayrıca tırnağın altındaki deri bölgesine de sürün. Bir kaç dakika bekletin ve durulayıp iyice kurutun.
Dağ kekiği
İki kap su ile üç yemek kaşığı dağ kekiğini 5 dakika kaynatın. Ateşi kapatın, üstünü örtün ve soğumaya bırakın. Bir kumaş veya pamuğu batırarak mantarlı tırnakları örtün.
Tarçın
Bir litre suya 10 dal tarçın koyun ve kaynatın. Ateşi düşürün ve 5 dakika pişirin. 45 dakika bekletin ve hala ılıkken bir kaba koyup ayaklarınızı içine yerleştirin.
Ayrıca bakınız: Tarçın ve Bal Çayıyla Kilo Verin
Soğan suyu
Bir pamuğu soğanın suyu ile ıslatın. Tırnak mantarına uygulayın. Ayrıca soğanın yarısı ile ayağınızı ovabilirsiniz.
Aloe vera jeli, limon suyu ve oksijenli su
Bir kaşık limon suyu, 5 damla oksijenli su ve iki kaşık aloe vera jelini karıştırın. Bunu etkili bölgeye koyun ve kurumasını bekleyin.
Sarımsak
5 diş sarımsağı bir kap suda kaynatın. Karışımı soğuk su dolu bir kaba ekleyin. Ayaklarınızı içinde 15 dakika bekletin. Bu yöntemi bir ay boyunca her gün tekrarlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2000.00943.x
- Kalemba, D., & Kunicka, A. (2003). Antibacterial and Antifungal Properties of Essential Oils. Current Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/0929867033457719
- Pazyar, N., Yaghoobi, R., Bagherani, N., & Kazerouni, A. (2013). A review of applications of tea tree oil in dermatology. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2012.05654.x