Onları Sevdiğimizden Çocuklarımıza Sınır Koyarız
Ebeveynler genellikle çocuklarına sınır koymaya çalışırlar. Tabii bunu onlar dışında diğer yetişkinler de yapabilirler. Çocuklarımıza sınır koymak onların tepkilerini düzene sokmamızı ve çocuklarımızın davranışları için bir referans noktası oluşturmalarını sağlar.
“Hayır” diyebilmek oldukça önemli bir davranış olmakla birlikte profesyoneller tarafından önerilen bir yaptırımdır. “Hayır” diyerek, cevabınızın neden bu yönde olduğuna dair bir açıklamada da bulunmalısınız. Yıllar geçip çocuklarınız büyüdükten sonra bahsettiğimiz sınırlar kapsam olarak değişebileceği gibi, sınır konulan durumlar da değişiklik gösterebilir.
Öfke nöbetlerinden tutun da bir şey için izin almak adına ortak noktada buluşmaya, bu sınırların nasıl konulacağını irdelemelisiniz. Bunun hakkında bilmeniz gereken diğer noktalar neler? Hadi biraz da bunlardan söz edelim.
Çocuklarımıza Sınır Koymak Onların Gelişimleri Adına Önemli Bir Araçtır
Çünkü Ben Öyle Diyorum
“Çünkü ben öyle diyorum” ebeveynlerin ağzına yerleşmiş bir kalıp olmakla birlikte, sürekli açıklamalarda bulunmanız beklenilen sonuçların elde edilmesini sağlamıyorsa, genelde konuyu tartışmaya kapatır.
Bunun yerine, “Çünkü ben öyle diyorum, ben senin annenim/babanım ve iyiliğinden ben sorumlu olduğum için bunu yapmanın ya da oraya gitmenin uygun olmadığını düşünüyorum.” diyebilirsiniz.
Josep Cornellà i Canals yazdığı bir makalede şu noktanın altı çiziliyor:
“Çocuklar çevrelerini keşfettikleri süreçte kurallara ihtiyaç duyarlar ve haylazlık yaparak onlara sınırlar koymamızı isterler. Küçük bir çocuk bir tartışmayı anlayamaz ya da bir konu hakkında bağlantılar kurarak fikir yürütemez.”
Bunu da okuyun: Kendinizi Zehirli Aile Üyelerine Karşı Koruyun
Çocuklar Koyduğunuz Sınırlardan Anlarlar Mı?
İnsanlar koyduğunuz sınırlardan anlarlar mı? Öyleyse, bunları onlara kim öğretir? Bu soruların tek bir yanıtı yok. Kimi zaman ebeveynlerin arkadaşlarının ya da diğer aile üyelerinin koydukları sınırlar kadar, onların kendi çocukluklarından hatırladıkları hoş ya da travmatik anılar ne yapıp yapmaları konusunda bir örnek teşkil edebilir.
Çocuklukta Konulan Sınırların Öz Güvenin Geliştirilmesine Katkıları
Sevgi ve sabır çerçevesinde konulduğu takdirde sınırlar çocukların öz güvenlerini geliştirmelerine yardımcı olur. Benzer şekilde, çocuklar öfke nöbetlerine girdikleri zamanlarda aslında onların bir sınır konulmasına ihtiyaç duyduklarını söyleyebiliriz.
Bunun yanı sıra, çocuklar ve onlardan sorumlu yetişkinlerin öfke patlamaları yaşamaları, çocukların zorluklarla yüzleşmeleri için bir ayna görevi görebilir.
Çocuklarımıza Sınır Koymak Konusunda Sağlıklı ve Sağlıksız Davranışlar
Eğer sınır koyarken uyguladığınız sağlıklı ve sağlıksız yöntemleri birbirinden ayırabilirseniz çocuk yetiştirmek sizler için daha tatmin edici sonuçlar verecektir.
Bu bağlamda, bazı sınırların sağlıklı bazılarınınsa sağlıksız olduklarını söyleyebiliriz. Sanıyoruz ki tatmin edici sonuçlar verenlerin sağlıklı sınırlar olduğunu söylememize gerek yok.
Bunu da keşfedin: Ergenlik Çağında Olan Bir Gence Vermeniz Gereken 3 Şey
Sonuç
- Çocuklara sınır koyma yönündeki eğilimleriniz tamamen onları sevmenizden kaynaklanır; bu çocukları hastalıklara karşı korumak gibidir.
- Sınır koyarken öfkelenmemeniz oldukça önemlidir. Çünkü öfke halinde ya da normalden farklı bir ruh halindeyken bunu yapmanız olaylara düzgün bir bakış açısından bakabilmenize engel olur ve bu pek önerilmez.
- Etkisini yitirmemesi adına sınır koyacağınız alanların ikiyi aşmamasına özen gösterin. Diğer türlü çocuğunuzu fazla kısıtlayacağınızdan bu pek etkili olmayabilir.
Bu yazımızda bizlere eşlik ettiğiniz için teşekkürler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Skolnick, A. (1975). The Limits of Childhood: Conceptions of Child Development and Social Context. Law and Contemporary Problems, 39(3), 38. https://doi.org/10.2307/1191268
- Kamerman, S. B., & Waldfogel, J. (2005). Early childhood education and care. In The Limits of Market Organization (pp. 185–212). Russell Sage Foundation.
- Goodman, J. F. (2000). Moral Education in Early Childhood: The Limits of Constructivism. Early Education & Development, 11(1), 37–54. https://doi.org/10.1207/s15566935eed1101_3
- Holbein, J. B. (2017). Childhood skill development and adult political participation. American Political Science Review, 111(3), 572–583. https://doi.org/10.1017/S0003055417000119
- Gracias a Josep Cornellà | EnFamilia. (2014). Retrieved 30 January 2021, from https://enfamilia.aeped.es/noticias/gracias-josep-cornella